5 ártalmatlannak hitt vegyszer

Amivel naponta mérgezed magad

Amikor szépítkezel vagy tisztálkodsz, rengeteg mérgező anyagot juttatsz a szervezetedbe.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A mindennapos használati cikkek között alig akad olyan, ami ne tartalmazna valamilyen mérgező anyagot. De gondoltad volna, hogy nem csak a kozmetikumok és a tisztálkodószerek összetételére kell ügyelned, hanem az sem mindegy, hogy miből van a féktárcsád? Emellett a festék is lehet mérgező, ezen belül pedig nem csak az, amit a falra kensz, hanem az is, amit a hajadra!

A háztartási és kozmetikai szerek ártalmas hatásai között a leggyakoribb a szem és a bőr irritációja, az impotencia vagy a meddőség. De sok mérgező összetevő növeli a rák kialakulásának kockázatát is. Óvakodj az ártalmatlannak tűnő, illatos és színes mérgektől!

Sötét hajfesték

A hajfesték káros hatásai nem csak abban nyilvánulnak meg, hogy hajad száraz, fénytelen és töredezett lesz tőle. Az ammónia és a hidrogén-peroxid is rendkívül irritáló hatású, ami könnyen válthat ki allergiás reakciókat, vagy akár hajhulláshoz is vezethet. A P-feniléndiamin azonban még ennél is károsabb, ugyanis ez a vegyi anyag a fejbőrön keresztül szervezetedbe jutva sokáig elraktározódik! Amellett, hogy az örökítőanyagokat károsítva esetleg születendő gyermeked látja majd hajfestési hóbortod kárát, rád is veszélyes. A mérgező vegyület erőteljesen rákkeltő, allergén és irritáló hatású, de a vesét és az immunrendszert is károsíthatja.

Falfesték, féktárcsa

Az azbeszt egy hajszálvékony szálakból álló ásványi anyag, melynek remek hőálló képességét már a rómaiak is felismerték. A modern korban igen széles körben alkalmazták: épületgépészetben, hőálló ruhák készítésére és falburkoló anyagokhoz, festékekhez.

Hamar kiderült, hogy a mikroszkopikus szálacskák belélegzése már nagyon kis mennyiségben is tüdőrák kialakulásához vezethet, így a legtöbb területen betiltották alkalmazását.

Az autók féktárcsái azonban még ma is gyakran készülnek ebből az anyagból, bár az utóbbi időben antimonnal próbálták meg pótolni. Ennek köszönhetően az utóbbi tíz évben 50-80%-kal nőtt meg a levegő antimonkoncentrációja. Bár nem annyira kis mennyiségben, az antimon is lehet olyan mérgező, mint az azbeszt, ugyanis szulfátja a tüdőbe jutva káros anyagként szívódik fel.

Dezodor

Az alumíniumot leggyakrabban a gépészetben használják fel. Legalábbis az átlagember így gondolná. Az összetevők nagyítóval is alig látható listáját igen kevesen böngészik át, főleg, mivel szinte kivétel nélkül csak érthetetlen vegyületnevekkel lehet találkozni. Pedig a legtöbb dezodor hátulján megtalálható valamilyen szókapcsolatban az alumínium is, ami a bőrön át felszívódva gyulladást és allergiát válthat ki. A heveny allergiás reakciók mellett azonban az utóbbi idők feltételezései szerint a mellrák kialakulásának kockázatát is jelentősen növeli, illetve összefüggésbe hozható az Alzheimer-kór kialakulásával is.

Anyukaként még jobban kell vigyáznod, hiszen gyermeked számtalan olyan vegyülettel találkozhat a hétköznapokban, melyre érzékeny lehet.

15 dolog, amitől a gyerek megbetegszik

Nézegess képeket!

Elolvasom

Krémek, kozmetikumok

A legtöbb káros vegyszert éppen akkor kened magadra, amikor szépülni szeretnél. A krémek és kozmetikumok számos ártalmas vegyületet tartalmaznak. A legkárosabb összetevők a petróleum- vagy kőolaj-származékok, melyek gátolják a bőr védekezőképességét, emellett pedig a sejtfejlődést lassítva elősegítik az öregedést is. Ezek az ásványiolaj-származékok számos rákkeltő anyaggal is szennyezettek lehetnek.

Mit keress?

Az összetevők listáján ezeket Mineral Oil, ásványi olaj, Liquidum Paraffinum vagy Propylene Glycol néven találod meg. A legtöbb kozmetikumban és arcápoló krémben megtalálhatóak, míg a vegyipar dolgozói csak szigorú védőfelszerelésben dolgozhatnak ezekkel az anyagokkal.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Fogkrém

A ragyogó fehérség ígérete bizony nem csak az egészséges mosoly záloga. A benne található - alumíniumipar melléktermékeként keletkező -, por állagú vegyületet patkányméreg előállításához is alkalmazzák.

A vegyszer fokozott mennyiségben az emberi emésztőrendszerre nézve is káros, a fiatal szervezet azonban érzékenyebb rá. Ezért kimondottan ajánlott, hogy gyermekednek fluoridmentes fogkrémet vásárolj.

OLVASD EL EZT IS!

legkoondicionalo
  • légkondicionáló
  • tünetek és betegségek

3 súlyos betegség, amit a légkondicionáló okoz

csipkes felso  nagy
  • gyógynövény
  • tünetek és betegségek

Hasi görcsök, puffadás, székrekedés

Ezt is szeretjük