Mi fér bele 1200 kalóriába?

Mutatjuk, hogy ne kelljen számolgatnod a diétához

Egy kiegyensúlyozott étrend, amivel gyorsan pörögnek a kilók.

Mintaétrend napi 1200 kalóriával
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ahhoz, hogy súlyt veszíts, kevesebb kalóriát kell bevinned, mint amennyit felhasznál a szervezeted a nap folyamán. Az USDA kiadványa szerint a súly megtartásához szükséges kalóriamennyiség nők esetében 1600-2800 kalóriát jelent, aktivitástól és életkortól függően, így az 1200 kalóriás bevitel egyenletes, heti egy-két kiló fogyást ígér.

Ha hatékonyan szeretnél megszabadulni a túlsúlytól, nemcsak az étrendeden, de a napi mozgásmennyiségen is érdemes változtatni, hogy több kalóriát használj fel. Emellett azonban az is nagyon fontos, hogy odafigyelj a szervezeted számára szükséges tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok bevitelére, melyek nélkül súlyos hiánybetegségek alakulhatnak ki.

Irányelvek az egészséges fogyáshoz

Fontos leszögezni, hogy a legtöbb fogyókúra egy egészséges, felnőtt ember igényeit veszi számításba. Ettől a cukorbetegek, a terhes nők, az emésztési betegségekben szenvedők és a 16 év alatti gyerekek igényei eltérnek, így ők nem alkalmazhatják a megszokott fogyókúrás programokat.

Ilyen esetekben mindig ajánlott orvos vagy táplálkozás-szakértő tanácsát kérni az étrend összeállításához, hogy az megfeleljen az egyedi igényeknek.

Az ételek eloszlása az 1200 kalóriás étrendben

A fogyókúra során a tested számára szükséges tápanyagokat kevesebb étellel kell fedezned, mint normálisan, így különösen fontos, hogy odafigyelj arra, mit eszel. Egy 1200 kalóriás étrend esetében a napi bevitel a következőket ajánlott, hogy tartalmazza.

  • 150-170 gramm sovány hús vagy más fehérje
  • 5 adag szénhidrát vagy keményítő
  • 3 adag gyümölcs
  • 4 vagy több adag zöldség
  • 2 adag tejtermék - lehetőleg alacsony zsírtartalommal
  • 3 adag zsiradék

Az adagok itt a táplálék típusok szerint változnak. 

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A szénhidrátok esetében ez megfelel egy szelet kenyérnek, két evőkanál rizsnek, tésztának vagy zabnak. Ezzel szemben egy adag zöldség egy csészényi leveles zöldségnek vagy fél csészényi nyers vagy párolt zöldségnek feleltethető meg. Gyümölcsből egy adagnak egy közepes alma, banán, narancs vagy egy csésze bogyós gyümölcs, kockázott dinnye számít.

A tejtermékek adagja egy csésze tejet vagy joghurtot, negyed csésze túrót, ricottát vagy 50 gramm sajtot jelent. A 150 gramm fehérje állhat szárnyas- vagy sovány vörös húsból, halból, hüvelyesekből vagy néhány tojásból. A zsírok esetében az adag egy evőkanállal egyenlő, legyen szó teavajról, olajokról, margarinról, majonézről vagy salátaöntetekről.

Mintaétrend öt napra

Ezek alapján egyáltalán nem egyszerű olyan étrendet összeállítani, amelyben minden szerepel, ám mindössze 1200 kalóriát tartalmaz. Éppen ezért megmutatjuk, hogyan néz ki egy előre elkészített étrend, amelyben a kalóriák ismeretében a megfelelő ételtípusokat hasonlóakra cserélheted, azonos kalóriatartalommal, így saját fogyókúrás menüsort alakíthatsz ki.

4 diéta, ami a tudomány szerint is nagyon beválik

Nézegess képeket!

Elolvasom

Első nap - 1290 kalória

Reggeli: egy csésze bogyós gyümölcs, fél csésze sovány túró, egy tojás ízlés szerint elkészítve, egy evőkanál reszelt sajttal - 250 kalória.
Ebéd: szendvics két szelet teljes kiőrlésű kenyérrel, egy kanál light majonézzel, tonhallal és sajttal, fél csésze párolt bébirépa - 320 kalória.
Vacsora: 100 gramm csirkemell párolt brokkolival, egy csésze kertészsaláta két evőkanál olíva- vagy kókuszolajjal és egy evőkanál balzsamecettel, 100 gramm tofu vagy zsírszegény sajt - 460 kalória.
Nassolnivaló: 50 gramm edami sajt - 160 kalória.

Második nap - 1195 kalória

Reggeli: omlett két tojásból, egy csésze friss spenóttal, egy fél felkockázott paradicsommal, három szelet pulykasonkával és két evőkanál zsírszegény reszelt sajttal - 280 kalória.
Ebéd: egy szelet teljes kiőrlésű kenyér, 100 gramm pulykamell, egy szelet zsírszegény sajt, saláta, paradicsom, hagyma, mustár, egy csésze répa - 255 kalória.
Vacsora: 100 gramm tilápia, pisztráng vagy más sovány halhús, összesen egy csésze spenót, paradicsom, hagyma, uborka, 30 gramm fetasajt, egy evőkanál olíva- vagy kókuszolaj - 370 kalória.
Nassolnivaló: egy alma egy marék dióval vagy mogyoróval - 150 kalória - és egy csésze eper két evőkanál étcsokival - 140 kalória.

Harmadik nap - 1165 kalória

Reggeli: ugyanaz, mint az első napon - 250 kalória.
Ebéd: alacsony kalóriatartalmú zöldségleves tészta nélkül, egy csésze nyers leveles zöldség, két evőkanál reszelt sajt - 265 kalória.
Vacsora: 150 gramm pulyka- vagy csirkehús, 150 gramm barna rizs, párolt zöldségek zsírszegény reszelt sajttal - 450 kalória.
Nassolnivaló: két alkalommal egy csésze nyers zöldség két evőkanál humusszal - alkalmanként 100 kalória.

Negyedik nap - 1210 kalória

Reggeli: egy csésze magas rosttartalmú zabpehely, két keményre főtt tojás, egy gyümölcs - 255 kalória.
Ebéd: ugyanaz ,mint az első napon - 320 kalória.
Vacsora: egy csésze kifőtt teljes kiőrlésű tészta, fél csésze brokkoli, három kanál reszelt sajt, kertészsaláta két teáskanál balzsamecettel - 475 kalória.
Nassolnivaló: 50 gramm sovány sajt zabkeksszel - 160 kalória.

Ötödik nap - 1215 kalória

Reggeli: egy csésze zabpehely, fél banán, egy deci sovány tej - 205 kalória.
Ebéd: görögsaláta 100 gramm hagymával, 200 gramm paradicsommal, kígyóuborkával, 70 gramm olajbogyóval, 100 gramm feta sajttal, oregánóval és bazsalikommal fűszerezve - 440 kalória.
Vacsora: 150 gramm csirkemell ráolvasztott reszelt sajttal, mandulával megszórva, két csésze zöldsaláta répával és két evőkanál balzsamecettel - 460 kalória.
Nassolnivaló: egy csésze joghurt egy almával - 110 kalória.

Ezt is szeretjük