Az eredeti puliszka receptje
Az aranyszínű puliszka nem csak hazánkban, de Erdélyben, szász, ukrán, sőt, még bolgár földön is népszerű étel.
Annak idején, amikor már végképp nem volt otthon semmi, amiből ételt lehetett volna készíteni, nagyanyáink kisöpörték a véka aljáról a kukoricalisztet, és puliszkát készítettek.
Hogy mennyire leleményesek voltak, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy még most is, amikor már megválogathatjuk, mit eszünk, érdemes kipróbálni ezt a receptet.
Persze ma már nem feltétlenül kell a legegyszerűbb változathoz ragaszkodnunk.
Puliszka
Hozzávalók:
- 10 dkg kukoricadara
- 10 dkg kukoricaliszt
- só
- víz
Egy kis lábasban forralj fel sós vizet, majd öntsd hozzá előbb a darát, majd a lisztet. Közben folyamatosan kevergesd - a legjobb habverővel. Ha besűrűsödött, kanállal formázz belőle halmokat, és azonnal tálald.
Puliszka másképp
Hozzávalók:
- kukoricadara
- só
- víz
Forralj vizet, majd amikor már lobog, tedd bele a kukoricadarát. Főzd körülbelül 20 percig. Ezután vedd le a tűzről, és kevergesd pár percig. A puliszkát nedves fakanállal válaszd el az edény oldalától. Hagyd még egy kicsit, hogy megszívja magát, majd borítsd ki az edényből. Megolvasztott vajon pirítsd meg a puliszkadarabokat.
Juhtúrós puliszka
Hozzávalók:
- egy adag puliszka
- egy kis pohár tejföl
- 25 dkg juhtúró
- zsír
Egy kisebb tepsit kenj ki olvasztott zsírral, oszlass el benne néhány kanál puliszkát, erre tegyél egy réteg túrót, tejfölt, csepegtesd le zsírral, majd jöhet egy újabb adag puliszka. Folytasd a rétegezést, míg a hozzávalók el nem fogynak, úgy, hogy legfelülre túró kerüljön. Forró sütőben pirítsd meg a tetejét, és melegen tálald.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Szalonnás puliszka
Hozzávalók:
- egy adag puliszka
- 25 dkg húsos szalonna
- 2 fej vöröshagyma
A puliszkát főzd keményre, majd, ha kihűlt, borítsd egy tiszta konyharuhára, és lapogasd el 1,5 centi vastagságúra. A felkockázott szalonnát pirítsd zsírjára, majd dobd mellé az apróra vágott hagymát is. Nem kell teljesen üvegesre párolnod, csak egy kicsit puhítsd meg. A puliszkát kend meg hagymás szalonnával, majd rétesszerűen tekerd fel, külsejét kend meg a megmaradt zsiradékkal, majd forró sütőben 5-10 perc alatt pirítsd meg.
OLVASD EL EZT IS!
- lazac
- spenót
A tökéletes spenótfőzelék receptje
- pörkölt
- egytálétel
A 4 legjobb rakott karfiol recept
- egytálétel
- rakott zöldség