A fasírt hagyományos fogás, már a nagyszüleink is előszeretettel készítették és fogyasztották. Mivel elterjedt ételről van szó, gyakorlatilag háztartásonként megvan a jól bevált, generációról generációra maradó recept, ami valamilyen mértékben eltér a hagyományos alapoktól. Ha még nem készítettél, süsd meg a leírás alapján, aztán pedig találd meg a saját ízlésednek megfelelő változatot!

A hús
A fasírt eredetileg sertéshúsból készült, a legalkalmasabb a darált lapocka vagy comb. Ne kockáztass a bolti, előrecsomagolt, ki tudja, miből összetákolt darált hússal, inkább menj a henteshez, válaszd ki a neked tetsző húsdarabot, daráltasd le, és abból süss fasírtot.

Tejbe áztatott szikkadt zsemle
A fasírt tipikus összetevője, amitől olyan lesz a kész étel állaga, amilyennek szereted. Egy-két nappal a készítés előtt már kirakhatod a kiszemelt zsömlét vagy zsömléket, hogy tényleg jó szikkadtak legyenek, majd mielőtt készíted, áztasd őket tejbe, vagy fele-fele arányban tejes vízbe.

A hagyma
Az egyértelmű, hogy a hagymát fel kell kockáznod, de hogy igazán zamatos legyen a végeredmény, érdemes megpirítanod nagyon vékony olajon, és úgy a húshoz adnod, így lesz igazán finom.

Fűszerek
Nem kell agyonfűszerezni a húspogácsákat, de a sót, frissen őrölt borsot, édesnemes pirospaprikát, apróra vágott petrezselymet, némi fokhagymát és egy csipet őrölt köményt bűn lenne kihagyni belőlük. Ezeken kívül még keverhetsz bele egy kis csípős ízt is, ha szereted.

Összekeverés, formálás
Ha megvannak a fűszerek, már csak bele kell csipkedned a tejbe áztatott zsemlét, hozzáadni a pirított hagymát, és az egész tetejére ütni egy tojást. Ezután puszta kézzel jól össze kell dolgoznod a húsos masszát, majd vizes kézzel kisebb-nagyobb golyókat gyúrnod belőle.

Sütés
A kész húsgolyókat hempergesd meg zsemlemorzsában, úgy, hogy mindegyik oldalukra jusson, majd felforrósított olajban, de közepes lángon süsd át őket jól. Az olaj elég, ha csak félig lepi el a készülő fasírtokat, majd meg kell fordítanod mindegyiket, és hagyni elegendő ideig sülni.

A kész fasírt
Ha szépen átsült mindkét oldaluk, szedd ki őket egy papírtörlővel kibélelt tálba, és ha mindenki kijutott az olajból, már fogyaszthatod is, amivel csak szeretnéd. A legjobb köretek mellé a krumplipüré vagy pár szelet friss, fehér kenyér, na és persze az elmaradhatatlan savanyúság.
A legfinomabb rántott hús nyomában
Ha már profin készíted a fasírtot, próbálj ki egy másik klasszikus fogást is, a rántott húst, ezzel sem kell sokat bajlódnod, és az íze mennyei.
Így lesz tökéletes a rántott hús
Nézegess képeket!
Elolvasom