8 dolog a konyhában, amit túl ritkán pucolunk: nyáron nagy a fertőzésveszély

Vannak olyan konyhai eszközök, amiket a nyári melegben alaposabban, gyakrabban kell pucolni.

Konyhai fertőzések nyáron
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A nyári melegben a konyhában gyakrabban ütheti fel a fejét a penész, és a baktériumok is virgoncabbak, a jelenség egyszerű oka, hogy a párás melegben imád tanyázni sok baktérium-, és gombaféle.

Hogyha egy kicsit jobban odafigyelünk a mindennapi konyhai eszközök tisztán tartására, megelőzhetünk nem kívánt találkozásokat többek között a hányás-hasmenést okozó Salmonellával, a liszteriózisért felelős Listeria monocytogenes baktériummal, a bélgyulladásokat előidéző Escherichia colival és az asztmatikus rohamok hátterében meghúzódó penészgombával.

Fertőzésveszély a konyhában

Vannak olyan, magas fertőzéskockázattal bíró mindennapi eszközök a konyhában, amikre különösen figyelni kell. Amellett, hogy ne hagyjunk elöl semmilyen tejterméket, sütni való húst vagy esetleg más készételt, még rengeteg más tényezőt is számba kell venni. 

Ha nem tisztítjuk az üveg nyakát, illetve a tetejét, akkor penészgomba telepedhet meg benne. A lekvárt magas cukortartalma sem védi meg a baktériumoktól, ha nem jól tárolják. Visszazáráskor pucold meg a tetőt és a csavaros részt, és azonnal tedd be a hűtőbe.
Fotó: Annie Engel / Getty Images Hungary
Hányszor fordult elő, hogy nyers húsos vagy tojásos kézzel nyitottad ki a hűtőszekrény ajtaját, esetleg, hogy kifolyt a tej a polcrészre? Ezeket szintén mind-mind gyakran le kell törölni és fertőtleníteni, különben olyan baktériumtenyészetbe fogsz nyúlni, amivel durva ételmérgezést kaphatsz.
A nyári kánikulában a konyharuhában maradt pár húscafat, sajt vagy zöldségdarab szépen lassan rothadásnak indul, és hemzsegni fognak benne a bacik és a gombák. Ha pedig ezt nem veszed észre, még újra és újra szétkened a konyhapulton őket.
A főzés során a szagelszívó nemcsak a gőzt szívja fel, de az ételekből szemmel nem látható mikroszkopikus darabokat is, melyek „ragacsként” tapadnak a szagelszívó rései köré. Ezektől is érdemes minél gyakrabban megszabadulni, nehogy valamilyen fertőzést kapjunk el.
Sokan lusták teljesen szétszedni a turmixgépet és alaposan elmosni minden részét a használat után. De ez a nagy hőség idején rossz ötlet, mivel a turmixunkban a Salmonella és a penész mellett még E. coli is meglapulhat. Nem elég csak vízzel kiöblögetni a gépet!
Fotó: Bill Sykes / Getty Images Hungary
Nem véletlenül kell a gumikesztyűt viszonylag sűrűn cserélni, mivel olyan szennyeződések tudnak beleragadni az apró réseibe, amik aztán komoly fertőzésveszélyt jelenthetnek. Amivel védjük a kezeinket a baciktól, pont az képes terjeszteni is.
A mosogatószivacs tud még rengeteg baktériumot és kórokozót magába szívni, és a nagy meleg csak ront a helyzeten. Mindig alaposan el kell öblíteni szivacsunkat, és lehetőleg nem nedves felületen hagyni, hogy belerohadjanak az ételdarabok.
Fotó: monzenmachi / Getty Images Hungary
Hústól elkezdve a zöldségeken át egészen a sajtokig rengeteg élelmiszer fordul meg a vágódeszkán. Bármennyire is igyekszünk kisúrolni, az apró repedéseibe ragadt darabok a nagy melegben erjedésnek indulhatnak, és a következő alapanyagot beszennyezhetik.

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük