8 étel, amitől a gyerek idővel cukorbeteg lehet

Iktasd ki az étrendjéből

Ezekről az ételekről sokan nem is gondolnák, mennyire károsak. Ne add a gyereknek!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sajnos a cukorbetegség rengeteg embert érint, és annak ellenére, hogy gyakorta esik szó róla  a médiában, a legtöbb jótanács süket fülekre talál. Szülőként rajtad is sok múlik, gyermekednél kialakul-e, ugyanis a közhiedelemmel ellentétben a cukorbetegség nem csupán genetikai eredetű lehet, hanem helytelen táplálkozási szokások - zsíros, olajos ételek, magas glikémiás indexű ételek fogyasztása - is állhatnak a hátterében.

A magas glikémiás indexű ételek ugyanis hirtelen felemelik a vércukorszintet, ami gyors reagálásra, több inzulin termelésére készteti a szervezetet. Miután az inzulin segítségével a cukor beépült a sejtekbe, a vércukorszint gyorsan visszazuhan. Ez a hullámzás emeli a kettes típusú cukorbetegség kockázatát, ami az inzulint termelő hasnyálmirigy kifáradása miatt alakul ki.

Ha nem szeretnéd, hogy csemetédből cukorbeteg tini, illetve felnőtt váljon, az alábbi ételeket ne add neki, ezek ugyanis emelik a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Nem meglepő, de tény, hogy az édességek túlzott mértékű fogyasztása nem egészséges, hiszen dúskálnak a cukorban, és ha a csemetéd gyakran és sokat eszik, idővel cukorbeteg lehet.

Az üdítők is, hasonlóan az édességekhez, tele vannak cukorral, így ezekből már napi egy pohár egyenes út lehet a diabétesz felé. Például egy doboz kólában kilenc és fél kockacukornyi cukor van.

Talán nem is hinnéd, de a zsíros ételek, mivel telítettzsírsav-tartalmuk magas, közrejátszhatnak a kettes típusú cukorbetegség kialakulásában.

Nem érdemes túl gyakran tésztát sem főznöd ebédre, mert annak is magas a glikémiás indexe, így elősegíti a diabétesz kialakulását.

A finomított lisztből készült pékáruk nemcsak alacsonyabb vitamin-, fehérje- és ásványianyag-tartalmuk miatt kerülendőek, hanem azért is, mert a glikémiás indexük nagyon magas.

A hidrogénezett növényi olajban sült dolgok, így például a sült krumpli vagy a fánk transzzsírtartalmuk miatt hizlalnak, és ezáltal emelik a kettes típusú cukorbetegség kockázatát.

Hiába a sok hozzáadott vitamin a gabonapelyhekben, ugyanis mindez eltörpül a mellett a káros tulajdonságuk mellett, hogy tele vannak cukorral: száz gramm gabonapehely 14 kockacukornyit is tartalmazhat. Ropogós belépő a cukorbetegséghez.

A gyorséttermi ételeket pedig jobb, ha mindörökre elfelejtitek, ezek ugyanis összesítve tartalmazzák mindazt, ami a cukorbetegség kialakulásához vezethet.

Allergén ételek

Ezekről az ételekről sok szülő nem is sejti, hogy allergiát okozhat a gyereknél.

10 allergén étel gyerekeknél, amiről a szülők nem is sejtik, hogy veszélyes

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük