Miben lesz tehetséges a gyerek?

4 árulkodó tényező

Ezek a dolgok árulkodhatnak arról, hogy a csemetéd tehetséges valamiben.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Amikor a világra jön egy gyermek, akkor még nem lehet sejteni, ki is sírt fel a szülőszobán: egy hegedűművész, festő, énekes, esetleg professzor, akinek talán a rák gyógymódját köszönheti majd a világ.

Pedig a tehetség már ott van a csöppségben, csak néhány év kell, hogy meglegyen a kibontakoztatásához szükséges értelmi alap, és persze figyelem, hogy mindez ne maradjon felfedezetlenül.

A legtöbb a szülői és tanári háttéren múlik, ezért a két oldalnak rendszeresen konzultálnia kell a csemetéről. Hiába csillan meg ugyanis lépten-nyomon egy gyerek tehetsége, ha azt senki nem veszi észre, és kezd vele komolyabban foglalkozni. A tehetséget ugyanis ápolni kell, hogy egyre jobban kinyíljon és fejlődjön.

Az alábbi négy jel arra utal, hogy gyermeked tehetséges lehet valamiben.

Nagyon jó ritmusérzék

Gyerkőcödnek nagyon jó a ritmusérzéke? Lehet, hogy egy jövendőbeli táncművészt ismerhetsz a személyében.

Vannak babák, akik már egészen korán érzékenyen reagálnak a zenére, és ritmusra rázzák a kezeiket, lábaikat, ha valamilyet hallanak. Ez később, totyogós korban aranyos táncikálásba mehet át. Ha felfedezed csemetéd jó ritmusérzékét, és látod, hogy élvezi a táncot és a zenét, már ovisként járathatod gyermektánccsoportba, ahonnan, ha érez hozzá kedvet, tini- és felnőttcsoportba is mehet, majd az út végén ott állhat akár a táncművészeti főiskola is.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Létezik ideális mennyiségű képernyőidő? Kétéves koráig ne is lásson okoseszközt a gyerek? Káros lehet a Mancs őrjárat? Mennyire egészségtelen alkalmazáson követni a gyerek lokációját? Hasznosak a szülőifelügyelet-alkalmazások? Melyek a dopamintúltengés jelei? Az online bullying kérdésköre: mi a különbség a vélemény, a kritika és a bántás közt? A Dilemma első évadának utolsó epizódjában többek között a fenti kérdésekre kereste a választ Mészégető Marcsi, a Hello Szülő főszerkesztője, Horváth Eszter, a Femina újságírója, valamint Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

Feltűnően jó memória

Csemetéd egy-kettőre megtanulja a szövegeket? Talán egy paragrafusokat kívülről fújó jogász, esetleg orvos vagy tanár lesz belőle.

Szintén a jó ritmusérzék érhető tetten, de a jó memória is, ha a gyerek könnyen és gyorsan megtanulja a különféle mondókákat. Az ilyen aranyos, néhány soros versikék nemcsak szórakoztatóak, de fejlesztik is a gyereket, ráadásul a benne szunnyadó tehetségre is felhívhatják a figyelmed szülőként. Tanuljatok együtt mondókákat, néhány soros gyerekverseket! Ez az iskolai tananyag memorizálására is felkészíti a gyereket.

Téged is lenyűgöznek a 3 éves gyerek rajzai - A papa csak kicsit segített

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ügyes rajzok

Társainál ügyesebben rajzol a csemetéd? A jövőben akár elismert festőművész is válhat belőle.

Amikor a gyerek rajzol, már egészen kicsi korától érdemes leülni mellé az asztalhoz, és vele együtt próbálgatni végig a különféle ceruzákat, tollakat, idővel a gombfestéket. A sok szín, rajz és főleg, hogy anyukája, apukája vagy más szerette foglalkozik vele, rendkívül szórakoztatóak a csemete számára, ráadásul, ha a szülő elég figyelmes, fény derülhet arra is, hogy a kicsiben ott lapul a tehetség. Erre utal például, ha koránál ügyesebben bánik a ceruzával, ecsettel, és nagyobbacskaként a színekkel. Például ügyesen átlátja, mely festékek összekeverésével milyen színt kap.

Jó zenei hallás

Gyermeked igazi dalos pacsirta, akinek érzéke van a zenéhez? Sikeres énekes, dal- vagy zeneszerző is lehet még nagykorában.

Ha csemetéd szeret énekelni, és úgy hallod, jól is megy neki, annál árulkodóbb jele nincs annak, hogy tehetséges énekes. Mindemellett, ha együtt énekeltek, vagy a csemetéd más kicsikkel dalolgat, és a hangokat elvétő felnőttet vagy gyereket rendre kijavítja, helyesbíti, hogy nem jól énekli a dalt, az még árulkodóbb jele lehet a kiemelkedő zenei hallásnak, amivel foglalkozni kell. Ha kedvet érez hozzá, és anyagilag is megtehetitek, járasd énektanárhoz vagy zeneiskolába.

A 8 legjobb IQ-növelő gyerekeknek

Nézegess képeket!

Elolvasom

Semmit ne erőltess!

Akár tehetséggel született a gyerek a világra, akár nem, egy dolgot mindenképpen jó, ha szülőként megszívlelsz. Soha semmit ne erőltess a gyereknek. Ne küldd táncórára, rajzszakkörre, ha nem szeret járni, ne kényszerítsd, hogy hosszú órákon át gyakoroljon a zongorán, ha nem akar, vagy tanuljon meg sokkal több gyerekverset, mint amennyit szórakozás közben megtanul. Ezzel ugyanis egy életre megutáltathatod vele az adott dolgot, és tehetsége elvész.

Lehet, hogy mindenképpen el fog, mert amiben tehetséges, nem fogja soha vonzani. A lényeg, hogy szülőként segítsd és támogasd a gyereket abban, hogy ami ki akar bontakozni, az kibontakozhasson, de soha ne tereld őt olyan irányba, még jó szándékból sem, ami neki nem szerez örömet.

Ezt is szeretjük