Miről mesél a gyerek rajza?
Tudd meg, mi zajlik a lelkében!
A rajz feltárja a gyerek legbensőbb világát, miközben a családi kapcsolatok tükörképeként is szolgál.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Gyermeked rajza voltaképpen egy üzenet számodra. Mivel a kicsi szókincse még nem elég gazdag - vagy egyszerűen csak nem akar beszélni mindarról, ami a lelkében zajlik -, inkább a papír és a ceruza segítségével kommunikál, persze nem tudatosan.

A színek, alakok és arányok mindent elárulnak csemetédről. Fejtsd meg, mi nyomja a lelkét - cikkünk segítségével ez gyerekjáték lesz!

Tudattalan igazmondás

A kicsik fokozottan érzékenyek a környezetükre, illetve a körülöttük zajló eseményekre. Az agyuk mindent elraktároz, és ha nem is tudják kibeszélni magukból az őket foglalkoztató problémákat, a rajzainkon egyértelműen megjelennek azok.

A családhoz és a világhoz való viszonyulásuk, a háttérben zajló pszichológiai folyamatok, esetleg az elfojtott agresszivitás mind tökéletesen kiolvasható a kis műremekekből.

Beszélgess el gyermekeddel mindarról, ami egy-egy képén látható, rákérdezve arra, hogy mit miért rajzolt oda, és miért ekkora méretben. Megdöbbentő dolgokat tudhatsz meg ily módon. A gyerekrajzok szimbolikájának megfejtésével pedig még közelebb kerülhetsz porontyod belső világához.

Feldolgozatlan családi problémák

Van néhány szimbólum, melyek megjelenése a papíron nem a legkedvezőbb képet rajzolja ki a gyerek családi hátteréről. Ha a kicsi indokolatlanul erősen nyomja a papírra a ceruzát, illetve színezésnél a határoló vonalakat nem hajlandó figyelembe venni, akkor titokban szorong valamitől, és a műve révén próbálja meg felhívni a külvilág figyelmét a disszonanciára.

A fegyverek, esetleg harci események megjelenése szintén nem túl egészséges - ilyenkor érdemes több figyelmet fordítanod arra, mivel is foglalatoskodik csemetéd nap mint nap. Nagyfokú zavarodottságot jelezhet, ha a gyerkőc egyáltalán nem is hajlandó színes ceruzát a kezébe fogni.

A színek is mesélnek

Talán nem is gondolnád, de a színek is üzennek gyermeked belső világáról. Figyeld meg, melyiket használja a legtöbbször, így könnyen rájöhetsz, miképpen viszonyul a világhoz.

Elfojtott agresszivitása utalhat a sötét tónusok és a vörös szín gyakori alkalmazása - ami egyébként megintcsak bizonyos családon belüli problémákból adódhat. A fekete komorságot jelez, illetve vágyakozást az érzelmekre, míg a barna különböző árnyalatai biztonságérzetre vallanak.

Ha a gyerek főleg kék és zöld ceruzát választ, harmónia és nyugalom uralkodik a lelkében. Az élénkpiros életerőt és lendületességet, a sárga magabiztosságot takar.

A lila szín a spiritualitás egyik jele, de bizonytalanságot is mutathat, ha pedig a gyerek inkább a rózsaszínt részesíti előnyben, akkor tudat alatt a sebezhetőségéről vall ily módon.

Kinyomtatható színezők
A kicsi belső világának megismerésében segíthetnek a színezők is, melyeket ide kattintva tölthetsz le, illetve nyomtathatsz ki.

Kicsik lelki bajai

Már az egészen kicsi gyereket is számos olyan inger érheti, melynek feldolgozása meghaladja a lehetőségeit. Tudj meg többet a témáról videónkból!

Kapcsolatok

Ha megkéred a lurkót, hogy rajzolja le a hozzá közel álló embereket - családtagjait és barátait -, percek alatt reális képet kaphatsz arról, mennyire érzi fontosnak magát a családban, illetve kit kedvel leginkább és legkevésbé.

Első lépésben figyeld meg, hová rajzolja magát. Egészséges önbizalmat jelez, ha csemetéd a saját figuráját a lap közepére helyezi, és e köré építi fel a családot. A szereplők egymáshoz viszonyított mérete döntő fontosságú - aki közelebb áll hozzá, azt nagyobbra rajzolja. Negatív énképre enged következtetni, ha mindenki nagyobb nála.

Az az extrém eset is előfordulhat, hogy a gyerkőc egyszerűen lehagy a rajzról valakit, például az újszülött kistestvért - ilyenkor az emocionális problémákat kommunikálja ki magából.

Valójában arról van szó, hogy egyelőre nem sikerült feldolgoznia, hogy már nem ő az egyedüli a családban, illetve attól tart, hogy a kis jövevény egyszerűen megfosztja őt korábbi pozíciójától.

A család után rajzoltasd le vele a barátait is. Ha a többi gyerek egy csoportban látható, ő pedig távol, a lap másik felén helyezkedik el, minden bizonnyal úgy érzi, kizárják maguk közül - azaz nem tagja a közösségnek. Akkor egészségesek a kapcsolatai, ha figurája körülbelül egyforma méretű a többiekével, és a többi gyerkőc között helyezkedik el.

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük