A boldogság bájitala
3 aprónak tűnő, de létfontosságú nevelési praktika
Sikeres felnőttek leginkább a boldog, kiegyensúlyozott gyerekekből lesznek.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egyes emberek olyan elbűvölő humorral, játékossággal és spontaneitással vannak megáldva, hogy valóságos felüdülés a közelükben lenni. Mások viszont szinte élettelennek tűnnek, és soha nem lelkesednek semmiért. Természetes őket is lehet nagyon kedvelni, de nehéz lenne együtt szárnyalni velük - és általában ők azok, akik kevésbé jutnak előre az élet különböző területein. Ha szeretnéd, hogy csemetéd nagykorában az előbbi csoportba tartozzon, cikkünk egyenesen neked szól.

Közhely, de igaz: a boldog felnőttkor az első években gyökerezik, azaz minél több örömteli pillanatot szerzel lurkódnak már a születésétől kezdve, annál kiegyensúlyozottabb és sikeresebb lesz a későbbiek során. A dolgod pedig könnyebb, mint gondolnád.

Eszmecserék a gyerkőccel - az első perctől

A legtöbben tisztában vannak azzal, hogy a kommunikáció mennyire fontos szerepet játszik a gyerek személyiségfejlődésében, ám úgy vélik, a kisbaba még nem alkalmas erre. Valójában az első fél év az egyik legbarátkozósabb időszak a kicsi életében.

Tény, hogy az első hónapokban a csememőt inkább az arcok érdeklik, ám körülbelül a harmadik hónaptól meseszép párbeszédeket folytathatsz kicsiddel hangok, szavak, arckifejezések és mozdulatok révén. Legközelebb, ha kellemesen töltöd az idődet felnőtt családtagjaiddal vagy barátaiddal, ne hagyd ki az eszmecseréből az apróságot se.

Hasonló jelentőséggel bírnak a négyszemközti beszélgetések. Olyan időpontot válassz, amikor a baba teljesen éber, viszont nem éhes. Nézz a szemébe, és adj neki időt arra, hogy a maga módján reagáljon.

Tapasztalni fogod, hogy a kicsi által küldött jeleket valójában nagyon is könnyű dekódolni. Fontos, hogy minden jelre reagálj - ennek mikéntjét illetően nyugodtan hagyatkozz az intuíciódra.

Gyengéd testi kontaktus

A gyengéd testi kontaktus bármely formája csodálatos, stresszoldó vegyületeket szabadít fel. Az ölelés, a szeretetteljes megszorongatás és dögönyözés, a babamasszázs, az elszenderedés a szülő karjában mind-mind boldogsággal tölti el a kicsit.

Ráadásul, ha nagyobb korában is megszeretgeted csemetédet - természetesen csak addig, amíg ő ezt igényli -, sokkal kiegyensúlyozottabb lesz a kapcsolatotok a zűrös kamaszévek alatt.

Ahhoz azonban, hogy a testi kontaktus hatása tökéletesen érvényesülni tudjon, fontos, hogy te magad oldott, elengedett állapotban légy.

Ha ugyanis tele vagy szorongást és feszültséget okozó stresszvegyületekkel, az a gyerek esetében is hasonló stresszvegyületek felszabadulásához fog vezetni. Ezt megelőzendő mindig adj magadnak időt a megnyugvásra, mielőtt porontyod felé közelítesz.

Az életörömök keresése

A pozitív élmények nemcsak örömöt ébresztenek a gyerekben, hanem értelmi fejlődését is nagymértékben elősegítik.

Ahhoz, hogy minél többször lehessen része ilyesféle tapasztalatokban, ingergazdag környezetet kell biztosítanod a porontyod számára. A jó hír, hogy mindez egy fillérbe sem kerül - igaz, hogy némi időt és energiát viszont igényel részedről, ezt azonban végső soron magad is élvezni fogod. Íme, néhány tipp.

Készíts egy kis odút székekből és plédekből, majd rakd tele játékokkal - így játszhattok házikóst gyermekeddel. Építhetsz fantáziavilágot is egyszerű tárgyakból, például néhány kisautóból és egy tálból - ez lesz a tó az úgymond csónakok számára - és egy locsolókannából - ebből fog esni az eső.

Segíts gyermekednek abban, hogy természetes tárgyakat gyűjtsön, és azokkal játsszon - a levelek, virágok, homok, madártoll, víz egyaránt szóba jöhet. Ez utóbbi különös vonzerővel bír a kicsik szemében, különösen, ha némi dagonyázós fílingje is van. Esős időben adj a gyerkőcre esőkabátot és gumicsizmát, majd tapicskoljátok végig a pocsolyákat.

Vidd el a lurkót kirándulni, ha nem is túl messzire, de legalább a város külső részére, ahol testközelbe kerülhet a földdel, a vízzel, a puha zöld fűvel, amiben kedvére hempereghet.

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás, ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.


Kizárólag online elérhető, a FeminaShopban! 

Promóció

Ne várd, hogy a kicsi magától fogjon bele ezekbe a tevékenységekbe, ha viszont már felkeltetted a kíváncsiságát, ne törekedj az okos felnőtt szerepére. Húzódj a háttérbe, és hagyd érvényesülni porontyod kreativitását. Inkább kövesd, mint irányítsd őt.

Margot Sunderland: Okosan nevelni tudni kell

Sunderland műve valójában gyakorlati útmutató az alvásról, a sírásról, a játékról és az érzelmi jóllét egy életre szóló megalapozásáról. Nem kíván teljesen új gyermeknevelési módszert bevezetni. Csupán szembesíti a szülőket bizonyos szokásokkal, amelyek helyett újakat kell kialakítani. Olyan ismereteket ad át nekik, amelyek révén megértik és formálni is tudják gyermekük érzelmi és szociális fejlődését.

Kiadja a Mérték Kiadó.
Ára 4999 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük