A legtöbben, akik fogyni akarnak, csak a kalóriákra figyelnek, vagy még emellett a makrotápanyagok - szénhidrát, fehérje, zsír - arányaira és mennyiségére. A test egészségéhez azonban nem csak ezek nélkülözhetetlenül fontosak.
A makrotápanyagokkal ellentétben a mikrotápanyagokat a szervezet nem energianyerésre használja, mégis legalább olyan fontosak, mint a szénhidrátok vagy a zsírok.
Mikrotápanyagok fogyáshoz
A mikrotápanyagok számos anyagcserefolyamat résztvevői, így a makrotápanyagok megfelelő felszívódását és ezen keresztül a teljesítőképességet is befolyásolják. Közéjük sorolhatóak a vitaminok, az ásványi anyagok, a nyomelemek és antioxidánsok is.
Amennyiben a diéta során túl keveset eszel, rosszul válogatod meg az ételeidet, szélsőségesen kizársz nagyobb tápanyagcsoportokat, túlzottan sok erősen feldolgozott ételt fogyasztasz, nagyon könnyen hiénybetegségek alakulhatnak ki. Ennek következtében felborul a szervezeted egyensúlya, fokozott étvágyat, gyengeséget, fáradékonyságot és más kellemetlen tüneteket tapasztalhatsz. Az anyagcsere lassulása szintén fontos kockázat, mely a diéta elhagyását követően gyors visszahízáshoz vezet.
Ennek elkerülésére érdemes minél több ételt nyers, friss alapanyagokból otthon készíteni, ezekben található ugyanis a legtöbb mikrotápanyag, de ugyanilyen fontos az, hogy változatosan, sokféle ételt egyél. Mutatunk néhány mikrotápanyagot, melyek a diéta alatt is kiemelkedően fontosak.

A króm a fogyókúrában kiemelt mikrotápanyag, mely az inzulinnal együtt részt veszt a szénhidrátok glükózkénti felhasználásában. Bevitele segít kiegyenlíteni a vércukorszintet, csökkenti az étvágyat, a fogyás miatti izomvesztést és az inzulinrezisztenciát. Forrásai a paradicsom, hagyma, gomba és a sörélesztő.
Fotó: zeleno / Getty Images Hungary

A zsírban oldódó K-vitamin - fitonadion - a véralvadás mellett a máj méregtelenítő szerepkörének betöltése során is nélkülözhetetlen. Bőséges forrásai a zöld zöldségek, a tejtermékek és a máj.

Zsírban oldódó D-vitaminokat, azaz kalciferolokat napfény hatására az emberi test is termel, így inkább előhormonok, mint mikronutriensek. Immunerősítő hatásuk mellett a vércukorszintre és a
diabétesz kialakulára is befolyásuk van. Forrásaik a zsíros húsú halak.
Fotó: pilipphoto / Getty Images Hungary

A vízben oldódó B1-vitamin, azaz tiamin forrásait - hüvelyesek, spárga, gomba, barnarizs, tojás - érdemes naponta fogyasztani. A szénhidrátemésztés, idegi működés és növekedés résztvevője, ezért különösen fontos, ha edzéssel próbálsz izmokat építeni.

A riboflavin, avagy a B2-vitamin a makrotápanyagok anyagcseréjében, a szervezet önmegújításában, így a gyógyulásban is rész vesz. Finomított lisztben nem, csak a teljes kiőrlésűben fordul elő, de a tojásban, hüvelyesekben, magvakban is van.
Fotó: fermate / Getty Images Hungary

A B3- és B6-vitamin, azaz a niacin és piridoxin vízben oldódnak és a szervezet energiaellátásában töltenek be a fogyókúra szempontjából fontos szerepet. Sovány szárnyashússal, halakkal, gyökérzöldségekkel fedezheted könnyen a szükségletüket.
Fotó: voltan1 / Getty Images Hungary

A jód a pajzsmirigy hormonjainak előállításában szolgál alapanyagként, melyek egyensúlya az egészséges testsúly beállításának feltétele. Nagyobb mennyiségben a csapvízben és a sóban van jelen. Éppen ezért fontos, hogy a sófogyasztást túlságosan ne fogd vissza.

Cinkből csak egy kevés is elég, hogy kifejthesse vércukorszint-kiegyenlítő, immunerősítő, anyagcsere-pörgető hatását. A szükséglet napi egyszeri vörös hús, gomba, leveles zöldség vagy zab fogyasztásával fedezhető.
Fotó: budgetstockphoto / Getty Images Hungary

A cianokobalamin, azaz B12-vitamin kizárólag állati eredetű táplálékokból vagy étrend-kiegészítőkből vihető be, amire vegán táplálkozás esetén szükség van. A fehérjék anyagcseréjében és a vérképzésben is elengedhetetlen.

Az aszkorbinsav, azaz C-vitamin immunerősítő hatásán felül gyulladáscsökkentő, regeneráló hatású. Mivel a vérképzésben fontos vasat csak a C-vitaminnal tudja felvenni a szervezet, ezért jó őket együtt bevinni, húsok vagy gabonafélék és zöldségek vagy gyümölcsök párosításával.
Fotó: samael334 / Getty Images Hungary

A molibdén a nukleinsavak, aminosavak lebontásával a zsíranyagcsere és a káros anyagok ártalmatlanításának is részese. A bab, zöld zöldségek, rizs és magvak mellett gabonafélékben is van.
Fotó: Tharakorn / Getty Images Hungary

A felsorolt 12 mikrotápanyag nem az összes, amire szükséged van, de megmutatják, hogy milyen súlyos kárt tehet az egyoldalú táplálkozás. A változatosság fenntartása mellett érdemes lehet dietetikus tanácsát kérni, aki a menüsor összeállítása mellett a számodra leginkább hasznos étrend-kiegészítők kiválasztásában is tud segíteni.
Fotó: Bojsha65 / Getty Images Hungary
Segítünk megtalálni a legjobbat!
A Vitaminkalkulátorunk 9 egyszerű kérdéssel több mint negyven vitaminunk közül ajánl két olyan terméket, amik céljaidnak leginkább megfelelnek. Figyelembe vesszük a fizikai aktivitást, étkezési szokásokat és érzékenységeket, hogy a legjobb döntést hozhasd. Tudjuk, hogy könnyű elveszni a részletek közt, de mi itt vagyunk, hogy segítsünk!
Promóció