15 táplálék, amit iktass ki az étrendedből, ha fogyni akarsz

Nincs mese, vannak ételek, melyekről le kell mondanod, ha a tartós fogyás a célod.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Panírozott hús

A húsok elkészítésének egyik legegészségtelenebb módja a panírozás, hiszen a sütés közben a panírréteg magába szívja az olajat, mely megterheli emésztőrendszeredet, emellett pedig a liszttel együtt rendkívül hizlaló hatású. A panírozás helyett inkább párold a húsokat, vagy süsd meg sütőzacskóban.

Koktélok

A koktélok napjainkban a különféle rendezvények elengedhetetlen színfoltjai. Alkoholtartalmuk azonban károsítja májadat - finom ízük miatt ráadásul nehéz mértéket tartani -, a bennük lévő cukros szirupok pedig testsúlyodra is rossz hatással lesznek. A koktélok helyett válaszd inkább a vörösbort, mely antioxidáns-tartalma révén - mértékkel fogyasztva - jó hatással lesz szervezetedre.

Vajkrémes torták

A tortákhoz készített vajas, zsíros, cukros krém egekbe szökő szénhidrát- és zsírtartalmával biztos rombolást végez szervezetedben. Ha semmiképp sem tudsz ellenállni a kísértésnek, válaszd inkább a joghurtos-gyümölcsös töltelékeket.

Liszttel habart főzelékek

Bár a főzelékek egészséges zöldségekből készülnek, a fehér lisztes habarás hizlalóvá teszi őket. Ha azonban kihagyod a lisztet és a hozzáadott cukrot is a krémes finomságokból, emésztésed működését is megkönnyítheted. A habarás helyett sűrítsd főzelékeidet kefirrel vagy zsírszegény joghurttal.

Tészta

A tészta esetében is a fehér lisztből készült változatokat érdemes elkerülnöd, ugyanis magas szénhidráttartalmuk intenzív vércukorszint-ingadozást okoz, ami hirtelen éhségrohamokhoz vezet. Válaszd inkább a durumtésztát, mely teljes kiőrlésű lisztből készül, így hozzájárul tested rostigényének kielégítéséhez is.

Majonézes saláták

Nem minden saláta egészséges - ez elsősorban azon zöldségkompozíciók esetében igaz, melyek elkészítéséhez majonézes szószt használsz, ugyanis ez igen sok olajat és cukrot tartalmaz. A majonéz helyett válaszd a natúr joghurtot vagy kefirt salátáid elkészítéséhez.

Kapcsolódó cikk:
3 bevált, filléres fogyókúrás csodaszer »

Töltött káposzta

A töltött káposzta igazi nemzeti eledelünk, viszont amilyen ínycsiklandozó, olyan egészségtelen is, hiszen rengeteg zsírt tartalmaz, főként, ha tejföllel ízesíted. A káposzta önmagában, párolva viszont egészséges, és a darált hús magas zsírtartalmát is csökkentheted, ha nem sertéshúsból készíted.

Kapcsolódó cikk:
Minden idők 6 legjobb zsírégető praktikája »

Szalámi

A felvágottak közül a lehető leghizlalóbb és legveszélyesebb a szalámi, melyet zsíros sertéshúsból készítenek rengeteg káros ízfokozóval és sófélével, melyek közül némelyik akár rákkeltő hatású is lehet. A szalámi helyett fogyassz inkább párolt húsféléket, melyek kellőképp fedezik szervezeted fehérjeszükségletét.

Chips

Bár a burgonya megfelelően elkészítve egészséges is lehet, chips formájában, köszönhetően a rengeteg sónak és ízesítő adalékanyagnak, garantálja a plusz kilókat. A só hatására továbbá tested vizet tart majd vissza - nagy mennyiség elfogyasztása után a vizesedés kellemetlen tüneteivel is számolhatsz.

Kóla

A kóla Amerikában eleinte gyógyhatású italként jelent meg, melyet a katonák fogyasztottak, később azonban széles körben elterjedt az egész világon. Receptje ma sem publikus, annyit azonban biztosan tudni lehet, hogy rendkívül sok szénhidrátot tartalmaz, és szénsavtartalma sem tesz jót szervezetednek. Ha fogyni szeretnél, iktasd ki a cukros üdítőitalokat étrendedből.

Sós nassolnivalók

A különféle olajos magvak fogyasztása egészséges, de csakis a natúr, ízesítetlen változatuk esetében. A sós mogyoró, a sós pisztácia és kesudió fogyasztásával a kelleténél több sót juttatsz szervezetedbe, ami felborítja vízháztartásod egészséges működését.

Hamburger

A hamburger gyorsan elkészül, laktató, viszont árnyoldalai is vannak: zsíros, hizlaló és egészségtelen. A marhahús nehezen emészthető, és a hamburgerpogácsa is fehér lisztből készül. Készíts helyette egészséges szendvicset rozskenyérből, csirkehúsból vagy tonhalból, és a zöldséggel se spórolj.

Fehér kenyér

A fehér lisztből készült kenyér szénhidráttartalma rendkívül magas, ezenfelül gyakran káros adalékanyagokkal dúsítják, hogy állaga megfelelő legyen. Hosszútávon fogyasztása nem csak karcsúságodat, de egészségedet is veszélyezteti.

Kapcsolódó cikk:
3 élelmiszer, ami tartós hízást okoz »

Tejszínhab

A tejszín a legzsírosabb tejtermék, és az ebből készült hab esetében sincs ez másként, a helyzeten pedig magas cukortartalma sem javít. Ha süteményeid ízvilágát szeretnéd még intenzívebbé tenni, használj inkább mézet, illetve friss gyümölcsökből készült szószokat.

Kapcsolódó cikk:
Az elhízás 4 alig ismert, rejtett oka »

Sült burgonya

Az olajban sült burgonya igen egészségtelen, köszönhetően annak, hogy megszívja magát hevített zsiradékkal, emellett nagyobb mennyiségű sóval, valamint ketchuppal, majonézzel, káros adalékanyagokkal teli szószokkal fogyasztják. Köretként fogyassz inkább barna rizst vagy salátát, így tested emésztési folyamatait is segítheted.

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük