Mi az a flexitáriánus étkezés, és hogy támogatja a fogyást? Könnyen követhető módszer

Sokan szeretnék csökkenteni, de nem kizárni a húsfogyasztást, erre jött létre a flexitáriánus étkezés - ezzel az életmóddal ráadásul beindul a fogyás.

Flexitáriánus étkezés
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A flexitáriánus étkezés a flexibilis és vegetáriánus étrendből alakult ki, mivel ebben a diétában is főleg a növényi fehérjék dominálnák, viszont a húst sem kell mellőzni, csak csökkenteni a mennyiséget. Így az addig betonbiztosan tapadó zsírrétegtől is meg lehet szabadulni.

A flexitáriánus, vagyis rugalmas, diéta amellett, hogy elősegíti a súlycsökkenést, még a bolygónak is jót tesz. A tudósok ugyanis azon dolgoznak, hogy a fejlett országok lakói úgy tudjanak alapvető élelmiszerekhez, szükséges tápanyagokhoz jutni, hogy közben a lehető legkevesebbet ártanak a bolygónak. Azoknak, akik ódzkodnak a húsok és tejtermékek teljes kizárásától, egy olyan étrendet állítottak össze a szakértők, amiben csak a mennyiségekkel variáltak.

A flexitáriánus étrend alapjai

A flexitáriánus étrend, azaz jobban mondva életmód alapját a magvak és hüvelyesek képezik, amik biztosítani tudják a szükséges fehérjebevitelt. Limitálja a hozzáadott cukor mennyiségét, egy nap maximum 31 gramm cukor megengedett és 50 gramm olajat lehet használni. A diéta előnye a számtalan lehetőségben rejlik, ezért is hivatkoznak rá inkább életmódként, mivel pofonegyszerű követni. 

A makacs úszógumik ellen is jól bevethető módszer, mivel a flexitáriánus életmódban nem lehet késztermékeket fogyasztani. Ráadásul több zöldségbevitelre sarkall, amikben kevesebb a kalória, mint a húsokban. Több tanulmány is kimutatta, hogy hatékonyabban tudnak fogyni, akik növényi alapú diétát folytatnak, mint akik más étrendet választanak helyette. Mutatjuk, pontosan mik tartoznak bele.

A flexetáriánus étrend legfontosabb elemei a zöldségek, ezek képezik az alapját. Ezekből párolva, nyersen, grizzelve, főzve szinte bármennyit lehet fogyasztani.
Nagyon fontosak a különböző hüvelyesek, az étrendben ezek jelentik a fő fehérjeforrást, de lassan felszívódó szénhidrátokhoz is hozzájut belőlük a szervezet.
Olajos magvakból 50 gramm bevitel megengedett naponta. A magvak közül a makadámdiónak van a legmagasabb kalóriatartalma, 50 grammban 360 kcal, míg a szelídgesztenyében csupán 100 kalória van.
A tojástól sem kell megszabadulni, egy nap másfél nagyobb tojás vagy két kisebb tojás fogyasztása ajánlott. Szintén remek fehérjeforrásról van szó, a sárgája pedig rendkívül sok értékes tápanyagot tartalmaz.
Gabonákból csak a teljes kiőrlésű verziók fogyaszthatók, zab, barna rizs, teljes kiőrlésű tészta, illetve kenyér. Ezeknek, a magvakhoz hasonlóan érdemes az adagok kalóriatartalmát ellenőrizni.
15 gramm vörös húst és 30 gramm szárnyashúst ajánlott naponta fogyasztani, ez elég kevésnek számít, pár kocka csirkemellet például.
Fotó: kcline / Getty Images Hungary
Napi 30-50 gramm hal fogyasztását engedi a diéta, ez például lehet egy fél adag füstölt lazac a salátára.
Tejet, joghurtot és sajtot is lehet fogyasztani, de csak csínjával. Naponta egyszer ajánlja a diéta.
Fotó: baibaz / Getty Images Hungary

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Segítünk megtalálni a legjobbat!

A Vitaminkalkulátorunk 9 egyszerű kérdéssel több mint negyven vitaminunk közül ajánl két olyan terméket, amik céljaidnak leginkább megfelelnek. Figyelembe vesszük a fizikai aktivitást, étkezési szokásokat és érzékenységeket, hogy a legjobb döntést hozhasd. Tudjuk, hogy könnyű elveszni a részletek közt, de mi itt vagyunk, hogy segítsünk!

Promóció

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük