Mi az a flexitáriánus étkezés, és hogy támogatja a fogyást? Könnyen követhető módszer

Sokan szeretnék csökkenteni, de nem kizárni a húsfogyasztást, erre jött létre a flexitáriánus étkezés - ezzel az életmóddal ráadásul beindul a fogyás.

flexitáriánus diéta
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A flexitáriánus étkezés a flexibilis és vegetáriánus étrendből alakult ki, mivel ebben a diétában is főleg a növényi fehérjék dominálnák, viszont a húst sem kell mellőzni, csak csökkenteni a mennyiséget. Így az addig betonbiztosan tapadó zsírrétegtől is meg lehet szabadulni.

A flexitáriánus, vagyis rugalmas, diéta amellett, hogy elősegíti a súlycsökkenést, még a bolygónak is jót tesz. A tudósok ugyanis azon dolgoznak, hogy a fejlett országok lakói úgy tudjanak alapvető élelmiszerekhez, szükséges tápanyagokhoz jutni, hogy közben a lehető legkevesebbet ártanak a bolygónak. Azoknak, akik ódzkodnak a húsok és tejtermékek teljes kizárásától, egy olyan étrendet állítottak össze a szakértők, amiben csak a mennyiségekkel variáltak.

A flexitáriánus étrend alapjai

A flexitáriánus étrend, azaz jobban mondva életmód alapját a magvak és hüvelyesek képezik, amik biztosítani tudják a szükséges fehérjebevitelt. Limitálja a hozzáadott cukor mennyiségét, egy nap maximum 31 gramm cukor megengedett és 50 gramm olajat lehet használni. A diéta előnye a számtalan lehetőségben rejlik, ezért is hivatkoznak rá inkább életmódként, mivel pofonegyszerű követni. 

A makacs úszógumik ellen is jól bevethető módszer, mivel a flexitáriánus életmódban nem lehet késztermékeket fogyasztani. Ráadásul több zöldségbevitelre sarkall, amikben kevesebb a kalória, mint a húsokban. Több tanulmány is kimutatta, hogy hatékonyabban tudnak fogyni, akik növényi alapú diétát folytatnak, mint akik más étrendet választanak helyette. Mutatjuk, pontosan mik tartoznak bele.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük