A zabliszt tényleg gluténmentes? A dietetikus válaszol
Ehetsz zabtartalmú élelmiszereket, ha gluténérzékeny vagy? Henter Izabellát kérdeztük a témában.
Magyarországon körülbelül százezer ember szenved gluténérzékenységben - más néven coeliakiában -, így ez a leggyakoribb krónikus vékonybélbetegség.
A probléma felfedezése után a tünetek megszüntetéséhez elengedhetetlen az életmódváltás - nélküle súlyos hiányállapotok alakulhatnak ki. A helyes étrend összeállítása azonban sokszor egyáltalán nem könnyű. Cikkünk megírásához Henter Izabella dietetikus nyújtott segítséget.
Gluténérzékenység: veszélyes fehérje
A gluténérzékenység hátterében a szervezet egyes gabonafélék fehérjéivel szembeni túlérzékenysége áll. A glutén nevű fehérje egyes részei a bél nyálkahártyáján át aktiválják az arra érzékenyek immunrendszerét.
A fehérvérsejtek ilyenkor támadásba lendülnek, és gyulladásos folyamat révén károsítják a nyálkahártyát, a bélbolyhokat.
Mindennek eredményeképpen zavart szenved a tápanyagok felszívódása, és a gluténérzékenység olyan hiánybetegségek kialakulásához vezethet, mint a vérszegénység vagy a fehérjehiány. A betegségről, annak tüneteiről bővebben olvashatsz korábbi cikkünkben.
Gluténmentes étrend
A betegségre legtöbbször a vérvizsgálat során megállapított vashiány, fehérjehiány, az alacsony foszfor-, illetve kalciumszint hívja fel a figyelmet. A pontos diagnózishoz azonban gasztroenterológiai vizsgálat szükséges. Ha fény derült a gluténérzékenységre, alaposan át kell alakítanod az étrendedet. Kerülnöd kell a búza-, rozs- és árpatartalmú élelmiszereket, de a korpa, valamint malátatartalmú ételek is tiltólistára kerülnek.
Mi a helyzet a zabbal?
A tekintetben, hogy a zabliszt vagy a zabpehely beilleszthető-e a gluténmentes étrendbe, megoszlanak a vélemények. Az igazság az, hogy, bár maga a zab nem tartalmaz glutént, a betakarítás, szállítás, feldolgozás és csomagolás során nehezen elkerülhető a keresztszennyeződés. Jó hír azonban, hogy kapható kifejezetten gluténmentes zabpehely, illetve zabliszt, mely bátran fogyasztható.

Segítünk megtalálni a legjobbat!
A Vitaminkalkulátorunk 9 egyszerű kérdéssel több mint negyven vitaminunk közül ajánl két olyan terméket, amik céljaidnak leginkább megfelelnek. Figyelembe vesszük a fizikai aktivitást, étkezési szokásokat és érzékenységeket, hogy a legjobb döntést hozhasd. Tudjuk, hogy könnyű elveszni a részletek közt, de mi itt vagyunk, hogy segítsünk!

Promóció
Amit bátran ehetsz
Nem kell lemondanod a krumpliból, kukoricából, rizsből, szezámmagból, napraforgómagból és tökmagból készült ételekről, péksüteményekről. Fogyaszthatsz továbbá amaránt, hajdina, köles, sárgaborsó és szentjánoskenyérmag alapú táplálékokat is.
Keresd a GM jelölést!
2005 óta minden gluténtartalmú anyagot kötelező feltüntetni az élelmiszerek csomagolásán. Érdemes ezeket alaposan átböngészni, mivel sokszor olyan táplálékokban bukkan fel a glutén, melyekről elsőre nem is gondolnád. Ilyenek például a gyümölcsjoghurtok, pudingok, túrókrémek vagy húskészítmények. A legjobb, ha a GM jellel és felirattal ellátott liszteket, kenyereket, tésztákat és egyéb termékeket keresed a boltok polcain.
OLVASD EL EZT IS!

- pizza
- paradicsom
Így készül a lisztmentes pizzatészta

- vitamin
- köröm
Fehér csíkos, vagy töredezik a körmöd?

- ásványi anyag
- vérszegénység