Hasi hízást okoz, növeli vérzsírszintet, rontja a memóriát, mégis esszük: 8 transzzsírt tartalmazó étel, ami kerülendő

A transzzsírok nagyon rossz hatással bírnak az egészségre nézve, bizonyos ételekben még most is megtalálhatók.

Transzzsírokat tartalmazó ételek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A transzzsírok köztudottan egészségtelenek, és annak ellenére, hogy most már szigorúan szabályozzák a mennyiségüket, még most is megtalálhatóak egyes élelmiszerekben. 

Ezek a zsírsavak a telítetlen zsírok közé tartoznak, mesterséges változatuk, azaz az ipari transzzsírok vagy részben hidrogénezett zsírok veszélyesek is lehetnek. 

Transzzsírt tartalmazó ételek 

Eredetileg a hosszabb szavatossági idő elérésére fejlesztették ki. A növényi olajokat ilyenkor kémiailag úgy alakítják át, hogy szobahőmérsékleten szilárdak maradjanak, így nő az eltarthatóságuk. Amellett, hogy növelhetik a szívbetegség kockázatát vérzsírszintnövelő hatásuk miatt, az anyagcserezavarral járó kettes típusú diabétesz kockázata is 40%-kal magasabb lehet azoknál, akik sok transzzsírtartalmú ételt fogyasztanak, bár ez az összefüggés még nem teljesen bizonyított. A zsírmáj rizikójával is összefüggésbe hozták, ahogy a memória hanyatlásával is.

Mindezek mellett klinikai kutatások bizonyították testsúlynövelő hatásukat, és főleg a hasi tájékon okoznak makacs zsírpárnákat. Ugyan az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az EMMI 2013-as rendeletében szigorúan szabályozza a fogyasztását, és nem szabad olyan élelmiszert forgalomba hozni, aminek összes zsírtartalmának 100 grammjában a transzzsírsavak mennyisége meghaladja a 2 grammot, még mindig akadnak olyan táplálékok, amiket jobb kerülni.

A különböző péksütemények, torták bevonására használt csokoládékban a bennük lévő kakaóvaj miatt található transzzsír, sőt éppen ezért még némely szaloncukorfajtával is érdemes vigyázni.
Fotó: Jose Hernandez / Getty Images Hungary
Az olajban kirántott élelmiszerek, köztük a panírozott mozzarellarudak is tartalmazhatnak transzzsírt attól függően, hogy milyen olajban sütik ki őket.
Fotó: LauriPatterson / Getty Images Hungary
A hazai gyártású margarinokat mára már teljesen mentesítették a transzzsíroktól, ettől függetlenül a Magyar Nemzeti Szívalapítvány szerint az olcsóbb, külföldről importált árukban még mindig sok lehet belőlük.
Fotó: olgakr / Getty Images Hungary
A túlhevített olajos sütéskor is keletkezhet transzzsír, tehát hogyha 220 fok fölötti hőmérsékleten sütik. A rántott élelmiszerek, mint a mirelit bolti hagymakarika éppen ezért szintén tartalmazhat.
A mélyhűtött pékáruk vagy leveles tészták szintén sok transzzsírsavat tartalmazhatnak.
A chipseket, kekszeket és egyéb olajos rágcsálnivalókat még mindig vezető, kiemelkedő forrásként tartják számon a szakértők.
Az olajban kisütött krumpli szintén tartalmazhat transzzsírt, így érdemes a fogyasztását mérsékelni.
Fotó: Adam Gault / Getty Images Hungary
Végezetül a kávé krémes ízéért használatos kávékrémpor szintén tartalmazhat ilyen veszélyes zsírt.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Olvastad már?

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük