8 hormon, ami a zsír felhalmozódását fokozza, és 2, ami segíti a fogyást: az anyagcserét befolyásolják

A szervezetünkben lévő hormonok befolyásolják az anyagcserét és a fogyási folyamatokat is.

GettyImages-1318461657

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Időről időre a túlsúllyal rendelkezők kemény edzésekbe, diétákba kezdenek, hogy megszabaduljanak a pluszkilóktól. Igen ám, viszont azok, akik valamilyen hormonzavarral küzdenek, sokszor nem érik el a kívánt hatást.

Dr. Mutnéfalvy Zoltán, a Budai Endokrinközpont obezitológiával is foglalkozó endokrinológusa arról beszélt, hogy vajon milyen hormonok befolyásolják a testsúlyt, és hogy milyen módszereket lehet segítségül hívni a súlycsökkenés érdekében.

A hormonális hízás

A hormonok igen fontos anyagok a szervezet működése szempontjából, hiszen egyfajta kémiai hírvivőként szolgálnak. Szinte minden testi folyamatot befolyásolnak, beleértve az anyagcserét, az éhség- és a teltségérzetet. Mivel az étvágyat is befolyásolják, egyes hormonok jelentős szerepet játszanak a testsúly szabályozásában.

GettyImages-932171840

- Való igaz, a cukros, zsíros ételek és a túl nagy mennyiségek bevitele hozzájárulnak a súlygyarapodáshoz, csakúgy mint a fizikai aktivitás hiánya, ráadásul a genetika és bizonyos gyógyszerek is szerepet játszhatnak benne. Van azonban egy másik, gyakran figyelmen kívül hagyott oka a túlsúlynak vagy a fogyás nehézségeinek - ez pedig a hormonzavar, az endokrin rendszerben lévő egyensúlyhiány. Éppen ezért, ha valaki képtelen lefogyni, fontolja meg, hogy orvosi/dietetikusi segítséget kér, mivel könnyen lehet, hogy ilyen probléma áll a pluszkilók mögött - mondja az endokrinológus.

A fogyást befolyásoló hormonok

Számos hormon befolyásolhatja az anyagcserét, ami végső soron hatást gyakorol a hízási és fogyási képességre. Az inzulin például hozzájárul a glükóz, azaz a vércukor sejtekbe kerüléséhez üzemanyag vagy zsírtárolás céljából. Az alulműködő pajzsmirigy szintén befolyásolja az anyagcserét, csakúgy mint a túl sok kortizol, ami növelheti az étvágyat, és a hasi zsír felhalmozódását okozhatja.

További hormonok, amelyek befolyásolják a testsúlyt

  • Ösztrogén.
  • Tesztoszteron.
  • DHEA.
  • GH.
  • Ghrelin, ez az éhséghormon.
  • Kolecisztokinin, ez az emésztést, étvágyat befolyásolja.
GettyImages-500378891

Mit lehet tenni probléma esetén?

Amennyiben valakinél kiderül, hogy hormonzavar áll a túlsúlya hátterében, akkor az leggyakrabban gyógyszeresen kezelhető, az alapbetegségtől függően.

Sajnos azonban a legtöbb esetben ez nem elég - életmódváltásra is szükség van, hiszen megfelelő diéta és rendszeres mozgás nélkül egyedül a gyógyszeres terápia nem vezet gyors és tartós eredményre. Nagyon gyakori például manapság az inzulinrezisztencia, röviden IR, melynek során cukorbeteg-diétát kell tartania a betegnek - vagyis oda kell figyelnie a gyors/lassú felszívódású szénhidrátok megfelelő mennyiségére, azok napszaki elosztására, bizonyos ételek/italok kerülésére. 

Mindezeken kívül megfelelő stresszkezelés is elengedhetetlen a tartós súlycsökkenéshez, melynek több oka is van - egyrészt a stressz gyakran “stresszevéshez” vezet, ami pluszkalóriák bevitelét vonja maga után, másrészt tartós stressz hatására megnő a kortizolszint, ami testsúlynövekedést okozhat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A fogyást elősegítő hormonok: leptin és adiponektin

Kutatók felfedezték, hogy két hormon is segíthet a fogyásban: a leptin és az adiponektin.

Az adiponektin egy zsírszövetben található hormon, és súlycsökkenést okozhat az anyagcsere fokozásával anélkül, hogy befolyásolná az étvágyat. A kutatók azt mondják, hogy a felfedezés által olyan kóros állapotok terápiáját lehet nagyban segíteni, mint az elhízás, és az olyan anyagcsere-rendellenességekét, mint például a cukorbetegség.

- A leptin a zsírsejtek által termelt hormon, és széles körben tanulmányozták az elmúlt években, melynek során kimutatták, hogy csökkenti az étvágyat, és fokozza az anyagcserét. A zsírsejtek attól függő mennyiségben termelik, hogy mennyire vannak feltöltve - vagyis ha telített, sok a leptin, és ilyenkor aktiválódnak a zsírbontó enzimek - mondja dr. Mutnéfalvy Zoltán, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa.

GettyImages-90262126

A baj azonban az, hogy a túlsúlyos embereknél kialakulhat úgynevezett leptinrezisztencia, vagyis ekkor nem működik úgy a folyamat, mint kellene, a zsírbontás nem indul meg, ráadásul az illető akkor is éhes, amikor már van elég energia és tápanyag a szervezetében. A rengeteg finomított, feldolgozott étel növeli a zsírsejtek és a leptin mennyiségét, ám egy idő után a szervezet ellenállóvá válik a leptinnel szemben, akárcsak inzulinrezisztencia esetén az inzulinnal szemben. Mivel az agy a leptinszint révén értesül a test zsírraktárainak állapotáról, a leptinrezisztencia következtében úgy érzékeli, hogy a szervezet éhezik, pedig valójában már túltelítettek a zsírsejtek.

A leptinrezisztenia kezelése

  • Finomított ételek kerülése.
  • Alacsony felszívódású szénhidrátok előnyben részesítése.
  • Minimum öt óra teljen el két étkezés között, ne feküdj le tele gyomorral!
  • Rendszeres mozgás.

A hirtelen hasi hízás 3 oka

A hormonális zavarok a testsúly alakulása mellett más egészségügyi problémákat is okozhatnak.

A hirtelen hasi hízás 3 oka: problémát is jelezhet a szervezetben

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük