4 hormon, ami hatással van a fogyásra: így segítheted a munkájukat

Ezekről a hormonokról ritkábban hallani, mégis nagyon fontosak, amikor diétázol.

hormonok-bélrendszer-belbakteriumok-mikrobiom

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ember szervezete különösen finomra hangolt gépezet, melyben a hormonok szabályozzák a különböző folyamatokat, így hatással vannak arra is, mikor éhezik meg az ember, mikor lakik jól, és milyen ételeket kíván meg. A munkájukat azonban lehet támogatni vagy hátráltatni is.

A fogyókúrával kapcsolatban a leggyakrabban olyan hormonokat szoktunk említeni, mint a ghrelin nevű éhséghormon vagy a leptin nevű teltségérzethormon, melyekre például hatással van a kialvatlanság is. Vagy a kortizol, a stresszhormon, ami ugyancsak megnehezítheti a diétázó dolgát. Ezekkel korábbi cikkeinkben már foglalkoztunk, azonban számos olyan hormon van még, amely hozzájárulhat, vagy hátráltathatja a súlyvesztést.

Hormonok a fogyókúrában

A neuropeptid Y egy olyan hormon, amelyet az agysejtek és az idegrendszer termelnek. Stimulálja az étvágyat, főleg a szénhidrátéhséget. A szintje olyankor emelkedik meg jelentősen, amikor az ember hosszú időn át koplal, vagy megvonja magától az ételt - így jelentősen megnőhet a mennyisége egy szigorú diéta vagy egy böjt során. A stressz is hatással van a termelődésére, többek között ezért is eredményezhet egy stresszes időszak túlevést vagy falási rohamokat.

etelek-fogyókura

Ezen úgy lehet segíteni, ha az ember nem koplal, vagy böjtöl hosszan. Állatokon végzett kísérletek tanúsága szerint egy 24 órás böjt drámaian megemeli a neuropeptid Y szintjét a szervezetben. Ezenkívül az is fontos, hogy az ember megfelelő mennyiségű fehérjét fogyasszon a diéta során, a túl kevés fehérje fogyasztásától ugyanis megnőhet a hormon mennyisége. A rostok pedig abban segítenek, hogy a jótékony bélbaktériumok csökkentsék a neuropeptid Y szintjét.

A glükagonszerű-peptid-1 egy bélben termelődő hormon, amely akkor jön létre, amikor tápanyag érkezik a belekbe. Fontos szerepe van abban, hogy a vércukorszint ne ingadozzon, és segít a teltségérzet kialakulásában. A kutatók azt feltételezik, hogy az étvágyban bekövetkező azonnali csökkenés, ami a gyomorszűkítő műtétek után figyelhető meg, részint a glükagonszerű-peptid-1 megemelkedett termelődésének köszönhető. Például egy kísérletben hormonoldatot adtak a reggeli mellé a résztvevőknek, akik azonnal jóllakottabbnak érezték magukat, és 12%-kal kevesebbet ettek a következő étkezésre. A glükagonszerű-peptid-1 szintjét növelik a fehérjék, különösen a joghurt, valamint a leveles zöldségek, míg a gyulladást okozó ételek csökkentik a mennyiségét. 

Egy másik teltségérzetet befolyásoló hormon a kolecisztokinin, amit a bélsejtek állítanak elő. Ez mind a normális súlyú, mind a túlsúlyos emberek esetében bizonyítottan segített csökkenteni az elfogyasztott étel mennyiségét. A szintjére befolyással van a fehérje és az egészséges zsírok - például az olajos magvak vagy a lazachoz hasonló zsíros halak fogyasztása -, valamint a rostok is. A bab különösen jó hatással van a termelésére.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A peptid YY az étvágyért felelős, a zsigerekben és a vastagbélben termelődik, és jelentősen csökkentheti az étvágyat és az elhízás veszélyét. A mennyiségét alacsony szénhidráttartalmú, feldolgozott-élelmiszermentes étrenddel lehet segíteni - a lényeg, hogy a vércukorszint ne ingadozzon, a magas vércukorszint ugyanis semlegesítheti a peptid YY hatását. Az állati és növényi fehérjék és a rostok szintén segíthetnek a hormon szintjének növelésében.

Mikrobiom működését támogató ételek

A bélrendszer komoly befolyással van arra, hogy milyen hatékonysággal működik az ember emésztése. Ezen a területen számtalan jótékony baktérium él, amelyeket érdemes jól tartani, mert meghálálják a gondoskodást. Az alábbi ételek segíthetnek megőrizni az emésztőrendszer egészségét.

A képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük