Sokan hiszik úgy, hogy bizonyos egészséges táplálékokból korlátlanul fogyaszthatnak, mert ha jótékony hatásuk van a szervezetre, akkor minél többet eszik az ember, annál jobb.
Ez nemcsak tévedés, hanem bizonyos ételek esetében még káros is. Akadnak bőven olyan egészségtudatos menübe kerülő élelmiszerek, melyek túladagolása kellemetlen tünetekkel és következményekkel jár.
Egészségeset is csak mértékkel
A kedvező élettani hatásokkal bíró ételeknek is lehetnek olyan összetevői, melyek allergiás reakciót vagy mérgezéshez hasonló tüneteket válthatnak ki. Fontos tehát tisztában lenni azzal, hogy az ilyen táplálékoknál mennyi a megengedett napi mennyiség. A jóból is megárt a sok alapszabály itt is érvényben van, és még a szuper élelmiszereknél is jó tudni, hogy mennyi az optimális bevitt mennyiség.
Galériánkban megnézheted, hogy melyek azok az egészséges ételek, amelyek mértéktelen fogyasztása akár problémát is okozhat.

A
chiamag igazi szuperélelmiszer. Napi 15 grammnál többet azonban nem szabad belőle enni, mert káros hatással lehet az emésztésre.

A spenót tömény vitamin-, ásványianyag- és nyomelemforrás, de tele van oxálsavval, ami veseproblémákat okozhat, és gátolja a kalciumfelszívódást is. Napi 100 gramm elfogadható belőle.
Fotó: Lecic / Getty Images Hungary

Az aszalt szilva emésztésserkentő, de túlfogyasztásnál a benne lévő mangán hatására az emésztést segítő enzimek aktívabban fejtik ki hatásukat, ami hasmenéssel járhat. Csak néhányat egyél belőle.
Fotó: dionisvero / Getty Images Hungary

A
zöld tea anyagcsere-pörgető, antioxidáns és rákmegelőző hatású. A napi másfél liternél több azonban károsítja a máj sejtjeit, és akadályozza tisztító működését, illetve túl sok koffein is van benne.

A tonhal a legjobb omega-3-forrás, de nagy mennyiségben fogyasztva a benne lévő
higany problémát okozhat. Hetente legfeljebb kétszer javasolt tonhalkonzervet fogyasztani.
Fotó: Amarita / Getty Images Hungary

A fahéj antioxidánsban gazdag gyógyhatású fűszer, de kumarin vegyület található benne, ami nagy dózisban májkárosodást okozhat. Napi egy-két gramm fahéj a megengedett.
Fotó: StasWalenga / Getty Images Hungary

A
sárgarépa rosttartalma és vitaminjai miatt remek táplálék, de túlzott fogyasztása karotenémiát okozhat a sok béta-karotin miatt. Napi 20-30 dkg az ideális mennyiség.
Fotó: annamoskvina / Getty Images Hungary

A chili gyorsítja az anyagcserét, és a vérkeringésnek is jót tesz. Ám túladagolva emésztőszervi gyulladást okozhat. Ehhez napi nyolc-tíz chili paprikát kellene megenni.

A polifenolban és rostokban gazdag cékla az egyik legerősebb rákellenes táplálék, de rengeteg oxalát van benne, ami károsíthatja a vesét. De napi egy pohár céklalé nem árt.
Fotó: poplasen / Getty Images Hungary

A
kávénak jótékony élettani hatásai vannak, de a koffeinnel vigyázni kell. Egy csésze körülbelül 100 milligrammot tartalmaz, és 400 mg felett már idegesség, álmatlanság, szívdobogás léphet fel.