50 év fölött igazán fontos sokat enni belőlük: 8 ételötlet a csontritkulás megelőzéséért
A csontritkulás megelőzésében fontos szerepet kap az étkezés.
A csontritkulás vagy más néven oszteoporózis kockázata az ötvenéves kor feletti nőknél a legmagasabb, csaknem négyszer olyan veszélyeztetettek a betegség által, mint az azonos korú férfiak. Nagy veszélye, hogy csak későn, előrehaladott állapotban okoz érezhető tüneteket.
A csontritkulás során a csontképződés lassul, a csontozat gyengül, lyukacsossá válik, fontos tünetként tartják számon annak törékenységét, később pedig a csontveszteség súlyosbodásánál görnyedt, púpos testtartás is kialakulhat.
Csontritkulás elleni étrend
A genetika mellett mozgáshiány, hormonális változások, krónikus betegségek és egyes vitaminok hiánya, a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a foszforban gazdag üdítők fogyasztása is növelheti a kockázatát.
A kalciumban, magnéziumban, D- és K-vitaminban, fehérjében gazdag ételek viszont jelentősen erősíthetik a csontozatot, így ezeknek javasolt ötvenéves kor felett tudatosan helyet adni az étrendben. Jó alapanyagokkal társítva egyúttal a szív és az emésztés védelme is biztosított.
(Képek: Getty Images.)
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
- csontritkulás
- csont
- csonttörés
- kalcium
- kalcium tartalmú ételek
- d-vitamin
- egészségügyi diéta
- k-vitamin
- fehérje
- Életmód
OLVASD EL EZT IS!
- d-vitamin
- immunerősítő
Rákmegelőző, gyulladáscsökkentő, immunerősítő: 10 étel, ami tele van D-vitaminnal
- csontritkulás
- vitamin