Szorongást okozhat a népszerű mesterséges édesítőszer: nagyon sok mindenben ott van
A széles körben használt édesítőszer újabb negatív hatására derült fény.
A cukorbetegséggel, inzulinrezisztenciával küzdők, valamint a súlyfeleslegtől szabadulni vágyók gyakran nyúlnak hozzáadott cukor helyett mesterséges édesítőszerrel ízesített termékekhez. Ezekről azonban már számos negatívum napvilágot látott, nemrégiben például emberek bevonásával végzett kutatás támasztotta alá, hogy megzavarhatják a bélflóra működését és a cukoranyagcserét is.
Egy újabb vizsgálat pedig összefüggést talált a széles körben használt aszpartám és a szorongás között, igaz, ez a kutatás egerekkel készült, az eredmény azonban nyugtalanító a szakemberek szerint.
Szorongást idézhet elő az aszpartám
Az aszpartám egy világszerte széles körben fogyasztott, számos italban és élelmiszerben megtalálható mesterséges édesítőszer, a termékek csomagolásán gyakran E951-ként találkozni vele. Előfordul például a cukormentes üdítőitalokban, rágógumikban, fagylaltokban, cukorkában, energiaszeletekben és salátaöntetekben, de a sort még sokáig folytathatnánk. Az USA Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala (FDA) 1981-ben engedélyezte a használatát. Jóval, mintegy 200-szor édesebb a cukornál, így sokkal kevesebb is elegendő belőle a kívánt édes íz eléréséhez.
További előnye, hogy kalóriaszegény, illetve nem emeli meg az inzulin- és vércukorszintet. Ugyanakkor már többféle egészségügyi problémával is összefüggésbe hozták, így a fejfájással, depresszióval, megnövekedett étvággyal, magas vérnyomással vagy cukorbetegséggel. Az egyes feltételezések nem mind állnak biztos lábakon, és az édesítőszerrel kapcsolatos kutatások vegyes eredményekre jutottak.
A Floridai Egyetem kutatói által végzett, a PNAS tudományos folyóiratban publikált vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy a népszerű édesítőszer szorongásszerű viselkedést idézhet elő az egerekben. A rágcsálók a vizsgálat során az FDA által emberek számára javasolt maximális napi mennyiség a testtömegükhöz igazított 15 százalékát kapták.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Miután a különböző viselkedési teszteken megfigyelték a szorongás jeleit, az egerek boncolása után eltéréseket találtak az agy érzelemszabályozásért felelős központjában, az amigdalában is. A kutatás igazán meglepő eleme, hogy ez utóbbi változások az aszpartámot fogyasztó egerek utódaiban is kimutatható volt.
A kutatók szerint a szorongásos viselkedés az édesítőszert kisebb mennyiségben, ám 6-12 héten át napi rendszerességgel fogyasztó emberek körében is előfordulhat. Ugyanakkor ennek bizonyítására további, embereken végzett kutatásokra van szükség.
Ennél nem szabadna több cukrot enni egy nap
A sófogyasztáshoz hasonlóan a cukorral kapcsolatban is léteznek olyan nemzetközi ajánlások, amelyeket érdemes megfogadni a mindennapok során a napjainkra jellemző krónikus betegségek megelőzése érdekében.
Ennél nem szabadna több cukrot enni egy nap: a zsírmáj és a cukorbetegség kockázatát is növeli a túlzott fogyasztás
Nemzetközi ajánlások szerint maximum ennyi cukrot ajánlott enni egy nap, a mennyiség túllépése fokozza bizonyos betegségek kockázatát.
Elolvasom(Képek: Getty Images Hungary.)
OLVASD EL EZT IS!
- mesterséges
- baktérium