"Édesanyánk emiatt vesztette életét!" Vilmos és Harry megszólalt, miután kiderültek Diana botrányinterjújának részletei
Egy friss vizsgálat szerint Dianát álnok módon kijátszották, hogy rávegyék a híres BBC-interjúra.

vilmos-diana-harry-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

1995. november 20-án adta le a BBC brit közszolgálati televízió minden idők legnézettebb interjúját, amelyben Diana hercegnő részletesen beszámolt arról, milyen megaláztatásokat kellett kiállnia a királyi udvar részéről, valamint ebben a beszélgetésben rántotta le a leplet az akkor már külön élő férje, Károly herceg hűtlenségéről is.

A csatorna sztárriportere, Martin Bashir által készített műsor és annak létrejöttének körülményei az utóbbi időben ismét felszínre kerültek, miután a néhai hercegnő öccse, Charles Spencer tavaly bejelentette, olyan dokumentumok vannak a birtokában, amelyek alátámasztják, hogy Dianát kijátszották és becsapták annak érdekében, hogy hajlandó legyen feltárni legféltettebb titkait a kamerák előtt.

Vilmos és Harry megszólaltak, miután kiderültek a Diana-interjú létrejöttének részletei

Spencer gróf közölte, Bashir hamis bankszámlakivonatokat mutatott neki, amelyek alapján annak idején azt gondolták, hogy az udvar két magas rangú tisztviselője fizetség fejében bennfentes információkat szivárogtatott a brit titkosszolgálatoknak. Emellett azt is elmondta, hogy találkozójukon a tévés számos hamis, lejárató állítást is megfogalmazott a királyi család magas rangú tagjairól, hogy elnyerje a bizalmát, és ezzel elősegítse az interjú megszervezését Dianával.

diana interjú
Fotó: Tim Graham / Getty Images Hungary

A BBC tavaly novemberben a beszélgetés 25. évfordulója alkalmából bejelentette, feltárja az igazságot, és leleplezi a hírhedt műsor létrejöttének körülményeit. A médiatársaság ennek érdekében független vizsgálatot kezdeményezett, ennek vezetésére pedig Lord John Dysont, az angol-walesi fellebbviteli bíróság volt elnökét, a brit legfelsőbb bíróság nyugalmazott bíráját kérte fel. Tegnap a Dyson-bizottság közzétett egy 127 oldalas vizsgálati jelentést, amely alátámasztotta Charles Spencer vádjait. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Mindezek után a csatorna közleményben kért elnézést a királyi család több tagjától. Többek között Vilmos, Harry és Károly is kapott egy-egy levelet. Diana két fia azonnal reagált a történtekre: Vilmos egy videóüzenetben fejtette ki a véleményét, miszerint édesanyja most is élne, ha a beszélgetés sosem jött volna létre.

- Borzasztóan nagy fájdalom megtudni, hogy a BBC olyan hatalmas hibákat vétett, amelyek fokozták édesanyám paranoiáját, félelmét és elszigeteltségérzést keltettek benne az utolsó éveiben. (...) Szilárd meggyőződésem, hogy ezt a tévéműsort soha többé nem lenne szabad sugároznia a csatornának, hiszen ez az egész egy hamis beszélgetés, amelyet több mint negyed évszázada reklámoznak - fogalmazott Cambridge hercege.

Öccse, Harry is szavakba öntötte véleményét. Szerinte az interjú teljességgel etikátlan módon zajlott, valamint ő is hiszi, ha mindez nem kerül adásba, akkor Diana tragikus halála 1997-ben talán sosem történt volna meg.

Diana és fiai legédesebb közös fotói

Számos kedves felvétel készült Dianáról és fiairól, képes összeállításunkban megmutatjuk a legédesebb közös pillanataikat.

Ezt is szeretjük