12 ezer forintos bírságot is kaphatsz, ha vonattal utazol: elég egy apró figyelmetlenség

Ezért kaphatod meg a legnagyobb összegű büntetést.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A vonaton utazva számos szabályt kell betartani ahhoz, hogy megvalósuljanak az úgynevezett személyszállítási szerződésben foglalt előírások, amelyek már akkor életbe lépnek, ha az utas megvásárolta a menetjegyét, illetve utazási céllal a vasútállomás vagy megállóhely területére belép - erről ide kattintva olvashatsz bővebben.

A szabályok áthágása pótdíjat vonhat maga után, annak ellenére is, hogy bizonyos előírásokról az utasok nem is feltétlenül tudnak, nemcsak az számít ugyanis szabályszegésnek, ha valaki nem rendelkezik menetjeggyel vagy éppen az igénybe vett kedvezményre jogosító igazolvánnyal, de akár az is, ha poggyászával kapcsolatban merülnek fel problémák.

A pótdíjak mértéke a hibák súlyától függően változik, apróbb problémák esetén 500 forint - ilyen például, ha elfelejtettél pótjegyet, helyjegyet venni -, nagyobbakért azonban 2600 forintos pótdíjat is kifizettethetnek veled, például, ha menetjegy nélkül utazol.

Magasabb, 8000 forintos a pótdíj súlyosabb esetekben, például, ha valaki a kedvezményt jogosulatlanul veszi igénybe, de ugyanígy büntetnek akkor is, ha megakadályozza a jegyellenőrzést.

8000 forint a pótdíj fizetési késedelem esetén is, ennyit kell fizetnie annak, aki a menetdíjat, a viteldíjat és a pótdíjat a vonaton vagy három munkanapon belül nem fizeti meg, emellett szintén a fizetés hiánya vagy késlekedése miatt szabják ki a legmagasabb összegű pótdíjat is.

12 ezer forintot kell ugyanis fizetnie annak, aki a fizetési kötelezettségének harminc napon belül sem tesz eleget, még akkor is, ha ennek oka csupán a figyelmetlenség. Bővebb információt a pótdíjaktól ide kattintva találsz.

Kiút a gyermekkori traumákból - Hogyan építhetjük újra életünket?

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük