12 ezer forintos bírságot is kaphatsz, ha vonattal utazol: elég egy apró figyelmetlenség
Ezért kaphatod meg a legnagyobb összegű büntetést.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A vonaton utazva számos szabályt kell betartani ahhoz, hogy megvalósuljanak az úgynevezett személyszállítási szerződésben foglalt előírások, amelyek már akkor életbe lépnek, ha az utas megvásárolta a menetjegyét, illetve utazási céllal a vasútállomás vagy megállóhely területére belép - erről ide kattintva olvashatsz bővebben.

A szabályok áthágása pótdíjat vonhat maga után, annak ellenére is, hogy bizonyos előírásokról az utasok nem is feltétlenül tudnak, nemcsak az számít ugyanis szabályszegésnek, ha valaki nem rendelkezik menetjeggyel vagy éppen az igénybe vett kedvezményre jogosító igazolvánnyal, de akár az is, ha poggyászával kapcsolatban merülnek fel problémák.

A pótdíjak mértéke a hibák súlyától függően változik, apróbb problémák esetén 500 forint - ilyen például, ha elfelejtettél pótjegyet, helyjegyet venni -, nagyobbakért azonban 2600 forintos pótdíjat is kifizettethetnek veled, például, ha menetjegy nélkül utazol.

Magasabb, 8000 forintos a pótdíj súlyosabb esetekben, például, ha valaki a kedvezményt jogosulatlanul veszi igénybe, de ugyanígy büntetnek akkor is, ha megakadályozza a jegyellenőrzést.

8000 forint a pótdíj fizetési késedelem esetén is, ennyit kell fizetnie annak, aki a menetdíjat, a viteldíjat és a pótdíjat a vonaton vagy három munkanapon belül nem fizeti meg, emellett szintén a fizetés hiánya vagy késlekedése miatt szabják ki a legmagasabb összegű pótdíjat is.

12 ezer forintot kell ugyanis fizetnie annak, aki a fizetési kötelezettségének harminc napon belül sem tesz eleget, még akkor is, ha ennek oka csupán a figyelmetlenség. Bővebb információt a pótdíjaktól ide kattintva találsz.

Ezt is szeretjük