Egy pillanat alatt zárolhatják a bankkártyádat: már ez is elég hozzá!

Sokan nem tudják, de ilyen esetben is zárolhatja a kártyádat a bank.

bankkartya
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sokan egy-egy külföldi út során csak minimális készpénzt tartanak maguknál, a kifizetéseket pedig igyekeznek kényelmesebben, bankkártyával intézni, nem árt azonban tisztában lenni néhány dologgal, mely ebből fakadóan problémát okozhat az utazás alkalmával.

Amellett, hogy betartasz olyan alapvető szabályokat, mint hogy nem adod meg bankkártya-adataidat senkinek telefonon, ellenőrzöd a kártya érvényességi idejét és a napi limitet, valamint felírod azokat az elérhetőségeket, melyeken probléma esetén le tudod tiltatni a kártyát, fontos, hogy megtedd a szükséges előkészületeket annak érdekében is, hogy ne kelljen szembesülnöd külföldön azzal, hogy zárolták a számládon lévő összeget. Ez ugyanis nagyon könnyen megtörténhet.

Gyanús tranzakciók esetén zárolhatják a kártyád

Nem árt tudni, hogy a bankkártyacsalások és a visszaélések kiszűrése miatt a bankok folyamatosan figyelik a kártyahasználatot, ha pedig gyanús, az általános vásárlási szokásoktól feltűnő módon eltérő tranzakciót észlelnek, akár zárolhatják is a számládon lévő összeget.

A banktól ilyenkor felhívják az ügyfelet, hogy igazolja, valóban ő használta-e a kártyát, ha azonban nem tudják telefonon elérni, a bank a további visszaélések elkerülése érdekében zárolhatja a kártyát átmenetileg. Mindezek miatt a legtöbb bank arra hívja fel ügyfelei figyelmét, hogy külföldi utazás esetén arról tájékoztassák a bankot is, így, miután rögzítik az utazás célját és időtartamát, elkerülhetőek a hasonló kellemetlenségek.

További esetek, melyekről fontos tudnod!

Más esetek is léteznek ugyanakkor, mikor külföldi utazásod során a számládon található összeget vagy annak egy bizonyos részét zárolhatják, gyakran teszi ezt például egy adott szolgáltató, legyen az szálloda vagy autókölcsönző, hogy védje magát a fizetés esetleges elmulasztása ellen, vagy épp kaucióként tekint erre, ha esetleg valaki kárt okozna.

Ezt természetesen jelzik is az utazó felé - már az utazás előtt érdemes felkészülni a hasonló eshetőségekre -, probléma adódhat azonban abból, ha a zárolás feloldására a fizetés ellenére sem kerül sor. Emiatt nagyon fontos, hogy ezt még fizetéskor tisztázd a szolgáltatóval, és ellenőrizd, hogy a feloldás megtörtént-e.

Ezt is szeretjük