Így nem szállhatsz fel a vonatra: 6 szabály, amit mindenkinek ismernie kellene

Tudod, mit vihetsz magaddal, ha vonaton utazol?

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A vonatokon való utazást komoly szabályrendszer foglalja keretbe, melynek fontos részét képezik azok az előírások is, amelyek a poggyászra vonatkoznak.

A tapasztalatok szerint a hazai szerelvényeken sok esetben elnézőek a vasút dolgozói - ha például valaki súlyosabb bőröndöt szállít a megengedettnél -, nem árt azonban, ha a következő, nem egy esetben meglepő információkkal tisztában vagy.

Hova teheted a poggyászt, és mekkora lehet?

A személykocsiba csak olyan kézipoggyászt vihetsz magaddal, amelyet a poggyásztartóban vagy az ülés alatt el tudsz helyezni, nem szabad a poggyászoddal a közlekedőfolyosót, illetve más ülőhelyeket elfoglalnod. A méretre és tömegre vonatkozóan is léteznek előírások, a kézipoggyász tömege nem haladhatja meg a 30 kilogrammot - 14 éven aluli gyermek esetében a 15 kilogrammot -, mérete pedig darabonként nem lehet több mint 30x50x80 centiméter.

Mi számít még díjmentes poggyásznak?

A kézipoggyász mellett díjmentesen szállítható a vonaton gyermekkocsi, esernyő, sétapálca, tokba helyezett, hordozható hangszer, illetve sírkoszorú. Felvihető továbbá a kerekesszék, a mankó, illetve a járókeret is, a másodosztályú személykocsiba továbbá bevihető a szétszedhető gumi- vagy vászoncsónak - és alkatrészei -, az összecsukható kerékpár - összecsukva -, a sífelszerelés, sporteszköz, illetve műanyaghordó.

A nem pót- és helyjegyköteles, a nem helyjegyköteles, a nem pótjegyköteles vonat 2. osztályú személykocsijába utasonként továbbá egy darab 30×50×80 centiméteres méretet meghaladó, megfelelően csomagolt, két métert meg nem haladó fenyőfa, díszcserje, facsemete, illetve két métert meg nem haladó hosszúságú kéziszerszám is bevihető. Az utas továbbá zárt szállítóeszközben élő állatot is bevihet a vasúti kocsiba, ha biztosítja, hogy az abból nem szabadul ki.

Mi az, ami tilos?

A zárt peronra nem mehetsz, illetve a személykocsiba sem szállhatsz fel úgy, hogy olyan tárgy van nálad, mely az utasok testi épségében, ruhájában, poggyászában, illetve a vasúti kocsiban kárt okozhat, nem szabad továbbá bevinni robbanó, tűzveszélyes, öngyúló, mérgező, radioaktív, maró, undort keltő vagy fertőzés előidézésére alkalmas anyagot, és olyan eszközt, melynek birtoklása a közbiztonságra különösen veszélyes. Fegyvert és lőszert csak az arra jogosult személyek szállíthatnak az arra vonatkozó szabályok megtartásával.

Viteldíj és pótdíjak

A vonatra nem szállhatsz fel úgy, hogy olyan poggyászt viszel magaddal, mely nem szállítható díjmentesen, ugyanakkor ezt nem jelezted a jegypénztárban, ebben az esetben ugyanis az adott poggyász szállításáért viteldíjat kellene fizetni.

A vonaton 2600 forint pótdíjat fizettetnek meg veled, ha az úti- vagy a kézipoggyász továbbítására vonatkozó előírásokat nem tartottad be, illetve 8000 forint pótdíjat akkor, ha az utazási feltételeket megsérted, különösen, ha olyan tárgyat vagy élő állatot viszel be a járműbe, amely kézipoggyászként nem szállítható, illetve, ha poggyászoddal a járművet beszennyezed. Bizonyos esetekben a poggyász miatt az utas az utazásból ki is zárható. További információt ide kattintva találsz.

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Ezt is szeretjük