350 ezer forintos bírság jár érte: nem lehet így utazni Erdélyben
Erdélybe készülsz? Vagy éppen Románia más területére? Ezt fontos lehet tudnod!

oszi ut
beauty and style
Top olvasott cikkek

Aki korábban Erdélybe vagy Románia más területeire utazott, gyakran találkozhatott stopposokkal, hiszen keleti szomszédunk az utazás ezen formáját tekintve sokak számára igazi paradicsomot jelentett, köszönhetően részben a közlekedési infrastruktúra hiányosságainak is.

2015. június 3-tól azonban szigorodtak a stoppolással kapcsolatos szabályok,
Klaus Iohannis román államfő ugyanis ekkor hirdette ki a fizetős autóstopot betiltó törvényt.

Gátat akarnak szabni a feketézésnek

A bukaresti kormány tavaly ősszel terjesztette a parlament elé a személy- és áruszállításról szóló 2003-as törvény módosítását célzó tervezetét, amellyel a feketefuvarozásnak akar gátat szabni. A jogszabály indoklása szerint az utóbbi időben elszaporodott az illegális személyszállítás, amely hátrányosan érinti a taxis cégeket és a személyszállító vállalkozásokat, közvetett módon pedig - a kieső adóbevételek miatt - az állami költségvetést is.

Komoly bírság jár a sofőröknek

Az időközben elfogadott, június elején kihirdetett törvény szerint büntetni fogják azokat a járművezetőket, akik - az önkormányzatok által kibocsátott - engedély nélkül, pénzért szállítanak árut vagy utasokat.

Ezentúl 1000-5000 lej, vagyis 70-350 ezer forint közötti bírságot kell fizetnie annak, aki rendszeresen stoposokat vesz fel fizetség ellenében. Bár a büntetéssel nem az utasokat sújtják, vélhetően a rendelkezés számukra sem jelent pozitívumot, amellett ugyanis, hogy valószínűleg kevesebb autós veszi majd fel őket, kellemetlen helyzetbe kerülhetnek akkor is, ha éppen jelen vannak egy-egy lefülelés során.

Ugyanezzel a bírsággal sújthatóak azok az alkalmi taxisok is, akik a Romániában is egyre népszerűbb okostelefonos Uber program segítségével szereznek fizetős utasokat, anélkül, hogy taxisengedéllyel rendelkeznének, és adóznának bevételük után.

Más európai országoktól eltérően Romániában a felvett autóstopostól többnyire elvárják, hogy fizessen a fuvarért. A viteldíjról sokszor már az utazás elején megegyeznek a felek, egyébként a fizetség az egészségügyben szokásos hálapénzhez hasonló módon cserél gazdát: az utazás végén az utas belátása szerinti hozzájárulást ajánl fel az üzemanyagköltséghez, amelyet a gépkocsivezető vagy elfogad, vagy nem.

Ezt is szeretjük