Életveszély Horvátországban! Sajnos erről nem tud mindenki, aki odamegy
Még ma is valós veszélyt jelentenek Horvátországban a taposóaknák.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Természeti adottságai, közelsége és pénztárcabarát árait tekintve nem véletlen, hogy Horvátország jelenleg is az egyik legkedveltebb nyaralóhelynek számít a magyarok körében, nem árt azonban tudni, hogy vadregényes tengerpartjai, hangulatos városkái és festői tájai mellett komoly veszélyt is jelent azok számára, akik óvatlanul közelítik meg egyes helyeit.

Bár kellő elővigyázatosság mellett nem jelent fokozott kockázatot, a turisztikailag leginkább frekventált helyek pedig aknamentesnek nevezhetőek, fontos tudni, hogy Horvátország a gyalogsági aknák által sajnos különösen veszélyeztetett ország, az 1991-től 1995-ig tartó horvátországi háborúban ugyanis a szerbek és a horvátok gyalogsági aknákat telepítettek a frontvonal hosszában, számos áldozatot követelve már csupán azzal is, hogy gyakran nem is készítettek minderről nyilvántartást.

Még mindig vannak taposóaknák

A Horvát Aknamentesítési Központ adatai szerint 2014 januárjában 613,6 négyzetkilométeren volt aknaveszély, a kockázatos területeken pedig ekkor összesen 12 868 figyelmeztető tábla volt elhelyezve.

A szervezet mindent megtesz az aknamentesítésért, munkájukat dicséri például, hogy 1998-as megalakulásukkor még 13 ezer négyzetkilométer volt aknagyanús, ez pedig mára igen jelentős mértékben csökkent. Úgy tervezik, hogy az aknamentesítést 2019-ig befejezik Horvátországban, a munkálatok menetét azonban nagyban befolyásolják az anyagi lehetőségek is.

A turisztikai célpontokra különösen figyelnek

A konzuli szolgálat honlapján is az olvasható, hogy a horvát kormány folyamatosan és jelenleg is prioritásként kezeli az aknamentesítést, amellett pedig, hogy az egykori harcterek teljes aknamentesítését is célul tűzték ki - ilyen például Kelet-Szlavónia, Baranya és a tengerpart hátországa Karlovactól délkeletre -, kiemelt figyelmet fordítanak az idegenforgalom által különösen érintett helyekre, a főbb útvonalakra.

Figyelj a jelzésre, és ne térj le az útról!

Annak ellenére azonban, hogy az illetékesek mindent megtesznek a veszély elhárításáért, fontosnak tartják felhívni a figyelmet a megfelelő óvintézkedésekre és néhány alapvető szabály betartására. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy fokozottan kerülni kell az aknaveszély jelzéssel ellátott területeket - ha ilyet látsz, és figyelmen kívül hagyod, az életeddel játszol, fontos ugyanis tudni, hogy ilyenkor nem egy véletlenül otthagyott, régebbi időkből származó jelzésről, hanem aktuális, potenciális kockázatról van szó.

Azt is érdemes leszögezni, hogy a nem aknamentesített területeket jelző táblák hiányozhatnak, hiányosak vagy éppen felismerhetetlenek lehetnek, ezért a főútvonalakról sem célszerű letérni, ami ugyanígy igaz a kijelölt túraútvonalakra is.

A Horvátország egyik legnépszerűbb látnivalójának számító Plitvicei-tavak vidékén például számtalan aknát helyeztek el korábban, és bár ma már hivatalosan aknamentesnek számít a park területe, jobb, ha elsősorban a turisták számára kijelölt ösvényeket követed. Ha részletes tájékoztatásra és naprakész információkra van szükséged a témában, emellett kíváncsi vagy, melyek a veszélyes helyek, érdemes felkeresned a Horvát Aknamentesítési Központ honlapját.

Ezt is szeretjük