Pofátlan trükkel fosztogatnak: innen ismerheted fel a csaló rendőrt!
Nálunk is fordult már elő ilyen, de külföldön sem vagy biztonságban.

rendor
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Több alkalommal is beszámoltunk már arról, milyen módszerekkel próbálják külföldön megrövidíteni a gyanútlan turistákat, legyen szó trükkös árusokról vagy a vonatokon, buszokon garázdálkodó zsebtolvajokról, az egyik legproblémásabb esetet azonban minden kétséget kizáróan az jelentheti, ha egy csaló rendőrnek adja ki magát.

A csaló rendőrök számos különféle módszerrel próbálkozhatnak a tapasztalatlan külföldiekkel szemben, kihasználva tekintélyüket vagy épp megfélemlítve őket, nem véletlen, hogy úgy tartják, a hasonló trükkök főként olyan helyeken működhetnek, ahol nem százszázalékos a bizalom a hatóságok felé a tekintetben, rávehetőek-e a korrupcióra vagy épp az önbíráskodásra.

A leggyakoribb trükkök

Egy turistákkal szembeni trükközések gyakori példáit összegyűjtő weboldal szerint a csaló rendőrök megjelenése jellemző lehet például Mexikóvárosban, Bogotában, Bangkokban, sőt, még Bukarestben is, de Bolívia tekintetében is hallani hasonló történeteket.

Van, hogy az álrendőr úgy lép oda a turistához, hogy azt állítja, hamis pénz forog közkézen a helyi piacon vagy a kereskedők körében, aminek ellenőrzése céljából a turisták pénzét is szemügyre venné, szükség esetén pedig kártalanítja őket. Ha ilyenkor valaki átadja pénztárcáját, gyakran kevesebb pénzzel kapja azt vissza.

Csaló rendőrök akár közúti ellenőrzés vagy egyszerű igazoltatás formájában is megállíthatnak - hasonlóra Magyarországon is volt már példa -, de szintén jellemző módszer, hogy a csalók magukat rendőrnek álcázva az útlevelet és az iratokat szeretnék ellenőrizni, majd azt állítva, hogy valami nincs rendben, pénzbüntetést szabnak ki, vagy épp előadják, hogy bizonyos összeg fejében gyorsan megoldást találnak a problémára.

Hasonló esetekben, miután állítólagos autójukhoz viszik ellenőrizni az iratokat, akár el is tűnhetnek velük, nem beszélve arról, hogy az ellenőrzés a figyelemelterelésre is alkalmat adhat, miközben esetleges bűntársak ki is zsebelhetik az áldozatot.

Mit tehetsz, hogy megelőzd a bajt?

Az álrendőrök dolgozhatnak úgy is, hogy azt állítják, civil ruhában végeznek titkos megfigyelést, de akár egyenruhához hasonló öltözetben is lehetnek, sőt, még áljelvényt is bemutathatnak.

Nagyon fontos, hogy légy résen, és ne hagyd figyelmen kívül a gyanús jeleket, a teljes tárcádat pedig semmiképp se add át nekik, és ne mutasd meg, hol tartod az értékeidet. Lehetőleg legyen hitelesített fénymásolatod irataidról, emellett tartsd magadnál a helyi rendőrség, illetve országod külföldi képviseletének elérhetőségeit is, hogy gyanú esetén informálódni tudj a téged megállító személy kilétéről.

Ezt is szeretjük