Kell-e 3. oltás vagy teszt a síelni vágyóknak? A szomszédos országokba ilyen feltételekkel utazhatsz

Síelni mennél külföldre? Utazhatsz turisztikai céllal a szomszédos országokba, bizonyos feltételekkel.

GettyImages-1310625579
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokak számára bevett téli program egy síparadicsom felkeresése, az elmúlt években azonban a koronavírus-járvány miatt sokkal problémásabbá vált az utazásszervezés és vele együtt az előre tervezés: az utazási feltételek sokszor hétről hétre változnak az egyes országokban.

Noha nyáron több helyen szabadabbak voltak a lehetőségek, az idei télen is inkább a szigorítások jellemezték az országokat. Ausztria karácsony előtt sokat keményített a határátlépés szabályain, de Szlovákiába és Szlovéniába is csak több feltétel fennállása esetén léphetnek be az utazók. Nem véletlen, hogy a síparadicsomoknak kiváltképpen nagy érvágást jelent a külföldről érkezők számának csökkenése.

Ausztria szabályai nagyon szigorúak

Ausztria népszerű célpontja a síelni vágyóknak, az Alpok pályái között mindenféle nehézségi szint elérhető, és rengeteg egyéb szolgáltatás csábítja oda a turistákat, ilyenek többek között a hótalpas túrák, a regionális gasztronómiai kalandok, sőt az alpesi panoráma előtti síjóga is. Az utazási szabályok azonban szigorúak a szomszédos országba.

Karanténkötelezettség és teszt nélkül azok utazhatnak be Ausztriába, akik rendelkeznek három oltásról szóló igazolással. Azok, akik rendelkeznek két oltással (vagy Janssen esetén eggyel), 72 óránál nem régebbi PCR-teszt is szükségeltetik. Ugyanígy kell a teszt azoknak is, akik 180 napnál nem régebbi igazolással rendelkeznek arról, hogy átestek a Covidon.

Az utazáshoz elfogadják a következő oltásokat: Pfizer, Astra Zeneca, Johnson and Johnson (Janssen), Moderna, Sinopharm, Sinovac, Covishield, Covaxin, Covovax, Novavax. Azt azonban nagyon fontos megjegyezni, hogy a határátlépésnél jóval több oltástípust elismernek, mint egyes szolgáltatások igénybe vételénél, ilyenek akár a szállások, a vendéglátóhelyek vagy éppen a sílift. Ezek sok esetben csak Pfizer-, Astra Zeneca-, Moderna- és a Janssen oltással vehetők igénybe, utóbbinál január 3. óta az ismétlő oltás is igazolandó. A magyar védettségi igazolványt nem fogadják el, ahogy a Szputnyik V oltást sem, a 12 éven felüliekre pedig ugyancsak az általános beutazási szabályok vonatkoznak, tehát két oltás esetén egy teszt is kell.

Szlovákia: kötelező a regisztráció, de az itthoni oltások is jók

A Magas-Tátra és Szlovákia egyéb síparadicsomai is rendkívül népszerű úti célok a téli sportok szerelmeseinek körében. Az utazásszervezés előtt azonban itt sem árt tájékozódni a feltételekről, noha a beutazást tekintve Ausztriánál valamivel lazábbak a szabályok. 

Teszt- és karanténkötelezettség nélkül az érvényben levő szlovák rendelet alapján a teljesen beoltott személyek léphetnek be, egyéb rendelkezés hiányában ez egyelőre két oltást jelent. Az oltással nem rendelkezőknek karanténba kell vonulniuk, melynek feloldására a legelőbb az 5. napon elvégezhető PCR-teszt ad lehetőséget. Ez alól a betegségen átesettek sem mentesülnek oltás hiányában.

A beutazás előtt kötelező a regisztráció a hivatalos eHranica-rendszerben, ahol szlovákiai cím megadása is szükséges. Ez lehet a szálláshelyé is, ahol tartózkodik az ember az országban töltött idő alatt. 12 év 2 hónapos kor felett ez mindenkinek szükséges. A 12 év alattiaknál a szülő oltottsága a mérvadó. A szállásokat az oltottak és a betegségen átesettek is látogathatják, ám feltétel a 72 óránál nem régebbi negatív PCR- vagy LAMP-, esetleg 48 óránál nem régebbi negatív antigénteszt-eredmény.

Szlovákia a Magyarországon használt oltóanyagokat is elfogadja, így a Pfizer, az AstraZeneca, a Moderna és a Janssen mellett a Sinopharmot és a Szputnyik V-t is. A határátlépésnél az uniós digitális Covid-igazolvány kell, ami az EESZT-rendszerből letölthető ügyfélkapus bejelentkezést követően. 

Jelenleg még kijárási tilalom van érvényben az országban mindennap 20 órától másnap 5 óráig, ez a turisztikai céllal érkezőkre is vonatkozik a szabály feloldásáig. A közeljövőben ez változhat, érdemes követni az erről szóló híreket.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szlovénia elfogadja a magyar védettségit

Szlovénia gyönyörű hegyvonulatai és sípályái is kedveltek az utazók körében. Az utazás azonban itt is feltételekhez kötött, bár jó hír, hogy a Magyarországon adott védőoltásokat ebben az országban is elfogadják a kölcsönös megállapodás értelmében.

Karanténkötelezettség és teszt nélkül léphetnek be az országba az oltási igazolással rendelkezők, hivatalosan a magyar védettségi igazolvány is elfogadott, de érdemes az orvos által kiállított magyar-angol kétnyelvű oltási igazolást maguknál tartani, vagy letölteni az EESZT rendszeréből a kétnyelvű uniós digitális Covid-igazolványt utazás előtt. Beutazhatnak továbbá a fertőzésen igazoltan átesett személyek - 10 napnál régebbi, de 6 hónapnál nem régebbi eredmény esetén -, illetve a 48 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel vagy a 24 óránál nem régebbi, hivatalos tesztállomáson végzett negatív antigéngyorsteszt-eredménnyel rendelkezők. 

A fenti védettségi feltételek egyikének megléte szükséges ahhoz is, hogy az ember bizonyos szolgáltatásokat, sőt a tömegközlekedést igénybe vegye az ország területén. 

A szabályozás 12 éven felüliekre vonatkozik, a kort be nem töltőkre a családtagjuk védettségének függvényében nem vonatkozik a karanténkötelezettség. Három napnál hosszabb ideig való tartózkodás esetén regisztráció is szükséges a helyi rendőrségnél, ezt helyenként a szálláshelyek is elvégzik, érdemes előre tájékozódni.

Bár Szlovéniában négy oltóanyagot regisztráltak, ezek a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca és a Janssen, elfogadják a magyar védettségi igazolványt is, így a Szputnyik V-vel és a Sinopharmmal oltottak is utazhatnak, sőt a CoronaVac, a Covaxin és a Covishield vakcinák igazolását is elismerik.

Kinek mikor kell a harmadik oltás, és mit kaphat?

A koronavírus elleni harmadik, emlékeztető vakcinával kapcsolatosan számos kérdés felmerülhet.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük