Kisebb eséllyel fertőz tovább az ember, ha megkapja a Covid elleni oltást? Íme, a kutatók válasza

Nemcsak az egyéni védelmet vizsgálták a kutatók, de azt is, mennyit számít a Covid elleni oltás a továbbfertőzésben.

GettyImages-1265082017
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ma már köztudott, hogy a koronavírus elleni védőoltás elsősorban az egyéni védelem érdekében fontos, hiszen - legyen szó bármely forgalomban levő vakcináról - hatékony segítséget jelent a fertőzés hosszabb távú, súlyos szövődményeinek elkerülésében, és a betegség nagy valószínűséggel enyhébb lefolyású is lesz.

Azonban a kutatókat régóta foglalkoztatja az is, hogy egy adott oltás képes-e csökkenteni a továbbfertőzés esélyét. Bár hosszú távú megfigyeléshez még nem állt rendelkezésre elegendő idő, és van, ahol még a korábbi vírusvariánsok adatait használták fel, több vizsgálatot is végeztek már a hatékonyság értékelésére.

Kevesebb eséllyel fertőz tovább a vírus oltottaknál

A Public Health England brit kutatói a Pfizer és az AstraZeneca vakcinái kapcsán vizsgálták meg, mennyivel csökkenhet a vírus továbbadásának esélye az oltást követően. Körülbelül 24 ezer háztartás részvételével végezték a kutatást, melynek során arra az eredményre jutottak, hogy már az oltás első adagja, legalább három héttel a vakcinálás után átlagosan 38-49%-kal mérsékelheti a továbbadás esélyét a beoltatlan családtagok, egy háztartásban élő emberek felé.

Egy, az Oxfordi Egyetem kutatócsoportja által vezetett vizsgálat, a delta-variánsra vonatkozóan ugyancsak arra következtetésre jutott, hogy mind a Pfizer, mind az AstraZeneca vakcinája képes lehet csökkenteni a fertőzés terjedését.

A tanulmányban csaknem 150 ezer kontaktust nyomon követtek. Eredményeik szerint a Pfizerrel oltottakkal érintkezők körében a későbbiekben 65%-kal kevesebb volt a pozitív teszt, mint a be nem oltottak esetében, az AstraZeneca oltását kapók kontaktjai 36%-kal kisebb valószínűséggel produkáltak pozitív tesztet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kisebb vírusterhelés az oltás után

A vakcinák betegséggel szembeni hatékony védelme annak is köszönhető, hogy a felkészült immunrendszer könnyen ismeri fel a vírust, és gyorsabban is képes megszabadulni tőle, ellenben ha valaki még nem esett át a fertőzésen, vagy kapott oltást, szervezete „megoldókulcs” nélkül nehezebben veheti fel a harcot vele.

Egy izraeli tanulmány szerzői a Pfizer-vakcina hatását vizsgálták meg a beoltottakban, eredményeik szerint azok szervezetében, akik legalább 12 nappal a második oltást követően fertőződtek meg a delta-variánssal, négyszer kevesebb vírus volt kimutatható. A csökkent vírusterhelés egyes következtetések szerint összefüggésben állhat a kevésbé súlyos lefolyású betegséggel is.

A harmadik oltás

A koronavírus elleni harmadik, emlékeztető vakcinával kapcsolatosan számos kérdés felmerülhet.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük