Kisebb eséllyel fertőz tovább az ember, ha megkapja a Covid elleni oltást? Íme, a kutatók válasza

Nemcsak az egyéni védelmet vizsgálták a kutatók, de azt is, mennyit számít a Covid elleni oltás a továbbfertőzésben.

Oltás után továbbfertőzés
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ma már köztudott, hogy a koronavírus elleni védőoltás elsősorban az egyéni védelem érdekében fontos, hiszen - legyen szó bármely forgalomban levő vakcináról - hatékony segítséget jelent a fertőzés hosszabb távú, súlyos szövődményeinek elkerülésében, és a betegség nagy valószínűséggel enyhébb lefolyású is lesz.

Azonban a kutatókat régóta foglalkoztatja az is, hogy egy adott oltás képes-e csökkenteni a továbbfertőzés esélyét. Bár hosszú távú megfigyeléshez még nem állt rendelkezésre elegendő idő, és van, ahol még a korábbi vírusvariánsok adatait használták fel, több vizsgálatot is végeztek már a hatékonyság értékelésére.

Kevesebb eséllyel fertőz tovább a vírus oltottaknál

A Public Health England brit kutatói a Pfizer és az AstraZeneca vakcinái kapcsán vizsgálták meg, mennyivel csökkenhet a vírus továbbadásának esélye az oltást követően. Körülbelül 24 ezer háztartás részvételével végezték a kutatást, melynek során arra az eredményre jutottak, hogy már az oltás első adagja, legalább három héttel a vakcinálás után átlagosan 38-49%-kal mérsékelheti a továbbadás esélyét a beoltatlan családtagok, egy háztartásban élő emberek felé.

Egy, az Oxfordi Egyetem kutatócsoportja által vezetett vizsgálat, a delta-variánsra vonatkozóan ugyancsak arra következtetésre jutott, hogy mind a Pfizer, mind az AstraZeneca vakcinája képes lehet csökkenteni a fertőzés terjedését.

A tanulmányban csaknem 150 ezer kontaktust nyomon követtek. Eredményeik szerint a Pfizerrel oltottakkal érintkezők körében a későbbiekben 65%-kal kevesebb volt a pozitív teszt, mint a be nem oltottak esetében, az AstraZeneca oltását kapók kontaktjai 36%-kal kisebb valószínűséggel produkáltak pozitív tesztet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Kisebb vírusterhelés az oltás után

A vakcinák betegséggel szembeni hatékony védelme annak is köszönhető, hogy a felkészült immunrendszer könnyen ismeri fel a vírust, és gyorsabban is képes megszabadulni tőle, ellenben ha valaki még nem esett át a fertőzésen, vagy kapott oltást, szervezete „megoldókulcs” nélkül nehezebben veheti fel a harcot vele.

Egy izraeli tanulmány szerzői a Pfizer-vakcina hatását vizsgálták meg a beoltottakban, eredményeik szerint azok szervezetében, akik legalább 12 nappal a második oltást követően fertőződtek meg a delta-variánssal, négyszer kevesebb vírus volt kimutatható. A csökkent vírusterhelés egyes következtetések szerint összefüggésben állhat a kevésbé súlyos lefolyású betegséggel is.

A harmadik oltás

A koronavírus elleni harmadik, emlékeztető vakcinával kapcsolatosan számos kérdés felmerülhet.

Kinek mikor kell a harmadik oltás, és mit kaphat? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat

A koronavírus elleni harmadik, emlékeztető vakcinával kapcsolatosan számos kérdés felmerülhet.

Elolvasom

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük