A hosszú Covid velejárója is lehet a szívizomgyulladás: milyen tünetek hívják fel rá a figyelmet?
A koronavírus-fertőzést követően szívizomgyulladás is kialakulhat, ami akár súlyos következményekhez is vezethet.

mellkasi fájdalom1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Már régóta találkozni olyan beszámolókkal, hogy az új típusú koronavírus-fertőzésen átesettek hetekkel, sőt hónapokkal később sem érzik magukat teljesen gyógyultnak, bizonyos tüneteik az esetek többségében enyhébb formában ugyan, de megmaradnak. 

A hosszú Covid néven ismert jelenségről egyre több információ derül ki. Míg korábban például a kórházi kezelésre szoruló, közöttük is leginkább a krónikus betegségekben szenvedő személyek esetében figyelték meg az elhúzódó tüneteket, addig ma már több eset is azt mutatja, hogy kifejezetten enyhe lefolyású fertőzést követően, egyébként egészséges embereknél is előfordulhat az akár szívproblémákkal is járó kellemetlenség.

Hosszú Covid és a szívizomgyulladás tünetei

A post-Covid szindróma az akut szakasz után több mint négy héttel is fennmaradó vagy késleltetetten jelentkező tünetek, komplikációk összességét foglalja magában. A hosszan fennálló, leggyakoribb tünetek közé a krónikus fáradtság, fáradékonyság, a koncentrációs zavarok, a nehézlégzés, a szívritmus- és vérnyomásproblémák, az alvászavarok és a fülzúgás tartoznak, de sokan számolnak be arról is, hogy hetek múltával sem nyerték vissza teljesen a szaglásukat vagy épp az ízérzésüket. 

Bár a Covid-19 elsősorban a tüdőt károsítja, testszerte gyulladást okozhat, több szervet, így a szívet is érintve. Az egyik lehetséges szövődmény a myocarditis, azaz a szívizomgyulladás. A szívizom, vagyis a myocardium gyulladásával járó panasz a szív pumpafunkcióját és az elektromos jelek továbbításának képességét is csökkentheti. Súlyos esetben a szív nem képes biztosítani a szervezet megfelelő vérellátását. A jellemző tünetek közé a következők tartoznak: 

  • mellkasi fájdalom,
  • légszomj, ami fizikai aktivitásra vagy nyugalomban jelentkezik, 
  • gyors vagy rendellenes szívritmus (arritmia),
  • ödéma, a lábak és a bokák duzzanata,
  • fáradtság.

Az állapot hátterében gyakran vírusfertőzés húzódik meg, de baktériumok, paraziták, gombák is okozhatják, illetve egyes gyógyszerekre adott allergiás reakció, valamint illegális szerhasználat is előidézheti. A koronavírus miatti tüdőgyulladás talaján is kialakulhat a szívizomgyulladás.

A myocarditis súlyos esetben maradandóan is károsíthatja a szívizmot, a pumpafunkció csökkenése miatt szívelégtelenség, valamint vérrög is kialakulhat, utóbbi szívrohamhoz vagy stroke-hoz vezethet. Azonnali beavatkozást igénylő komplikáció a szívmegállás, vagyis a hirtelen szívhalál, ekkor, ha tíz percig nem sikerül újraindítani a keringést, minimális az életben maradás esélye. Gyanú esetén haladéktalanul értesíteni kell a mentőket, a kiérkezésükig pedig meg kell kezdeni az újraélesztést! 

A cikk az ajánló után folytatódik

Gyors eredményt szeretnél?

Ha lehetséges, hogy megfertőződtél, de még nem mutatsz tüneteket, a 2 db-os Covid-19 Antigén gyorsteszttel 20 perc alatt tesztelheted magad és családod egyszerűen, kényelmesen mindössze 3 990 Ft-ért.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A SARS-CoV-2 és a szívizomgyulladás kapcsolata még nem teljesen tisztázott a szakemberek szerint. Nem világos például, hogy a betegség közvetett szövődménye vagy a vírus a szívet érintő közvetlen megnyilvánulása. A legtöbb ezzel kapcsolatos információ esettanulmányokból származik, egyelőre még kevesebb az átfogó, nagy esetszámmal dolgozó tanulmány. Ugyanakkor, mivel a kockázat valós, az orvosok javaslata szerint a fertőzésből való felépülés során még az enyhe tünetek elmúlta után is óvatosan, fokozatosan szabad csak visszatérni a korábbi aktivitáshoz, például a sporttevékenységhez.

Mit tegyen, aki a fenti tüneteket tapasztalja?

Amennyiben valaki a fertőzést követően a fentihez hasonló tüneteket észlel magán, illetve nem múlnak a korábban, az akut szakaszban fennálló tünetei, izomgyengeséget, ízületi fájdalmat, alvászavarokat tapasztal, az ajánlások értelmében a háziorvostól kapott beutalóval a post-Covid-ambulanciákhoz fordulhat. A koronavírusra utaló tünetek esetében a háziorvost telefonon kell megkeresni, hiszen az újrafertőződés lehetősége sem kizárt. Szükség lehet tüdőgyógyászati és kardiológiai vizsgálatokra, mellkasröntgenre vagy CT-re, nyugalmi, illetve terheléses EKG-ra. A diagnosztika része a laborvizsgálat, szívizomgyulladás esetén például emelkedett CRP- és troponinszint utalhat a betegség meglétére.

A pihenésen túl a terápiát a probléma súlyossága határozza meg, gyógyszeres kezelés és akár kórházi megfigyelés is indokolt lehet.  Bizakodásra adhat okot, hogy a hosszú Covidtól szenvedők közül többen is arról számoltak be, hogy az oltást követően javultak a panaszaik, de ezzel kapcsolatban további kutatásokra van szükség.

Ezekre kell figyelni, ha otthon gyógyul a Covid-beteg

A Covid-19 betegség az esetek többségében enyhe lefolyású, így nem indokol kórházi ellátást, de a gyógyulás hetekig eltarthat. A fizikai tünetek, a karantén és a stressz, az aggodalom komoly megpróbáltatások elé állíthatják mind a gyógyulót, mind a vele egy háztartásban élőket, akik az ápolásban részt vállalnak. A lábadozási időszakban néhány teendővel fontos tisztában lenni.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük