Terjedhet a koronavírus kilincsek és nyomógombok felületén? Megvizsgálták, mennyire fertőzésveszélyesek

Kiszámolták, mennyi lehet annak a kockázata, hogy valaki a különböző, gyakran megérintett felületeken keresztül fertőződjön meg.

ajtónyitás
beauty and style
Top olvasott cikkek

Csekély a kockázata, hogy a városokban a gyakran megérintett felületeken keresztül terjedjen az új típusú koronavírus - állapította meg egy nemzetközi kutatás.

A tudósok szerint nem kell túlságosan aggódni amiatt, hogy nyomógombokról vagy billentyűzetekről az ember elkaphatja a SARS CoV-2-t, legalábbis más lehetséges fertőzési módokhoz képest.

Mintagyűjtés a felületekről

Tavaly április és június között majdnem 350 mintát gyűjtöttek össze üzletek bejárati ajtóinak kilincseiről, szemetesek fedeléről, pénzautomaták billentyűzetéről, benzinkutak töltőpisztolyának fogantyújáról, valamint közlekedési lámpák nyomógombjairól.

GettyImages-1283743298
Fotó: franckreporter / Getty Images Hungary

A minták közül 29-ben, mintegy 8 százalékában találták meg az új koronavírus genetikai anyagát. A koncentrációja azonban olyan csekély volt, hogy a fertőzés kockázata a felületek érintésével a becslések szerint nagyon alacsony lehetett. A mintákat a mintegy 80 ezer lakosú, Massachusetts állambeli amerikai városban, Somerville-ben gyűjtötték.

A kórokozó terjedése

Noha jó hír, hogy a gyakran megérintett felületek valószínűleg minimális szerepet játszanak a koronavírus terjedésében, a tudósok szerint rendszeresen kellene ismételni a mintavételt. A felületeket óránként akár 30 ember is megérintette, és a pozitív minták aránya összhangban volt az azonosított új fertőzések tendenciájával.

A cikk az ajánló után folytatódik

Timothy Julian, a svájci Szövetségi Víztudományi és -technológiai Kutatóintézet, röviden Eawag mikrobiológusa szerint a szennyvízmintavételek mellett a gyakran érintett felületek figyelemmel kísérése is jó előrejelzője lehetne a kórokozó terjedésének.

Az Environmental Science and Technology Letters című tudományos lap friss számában megjelent tanulmányt az Eawag részvételével az amerikai Tufts Egyetem kutatói végezték.

Az oldal, ami kiszámolja, mennyi esélyed van zárt térben elkapni a koronavírust

Főként azoknak lehet nagy segítség a weboldal, akik nem tudják megoldani az otthoni munkavégzést.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük