Kinek mikor kell a harmadik oltás, és mit kaphat? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat

A koronavírus elleni harmadik, emlékeztető vakcinával kapcsolatosan számos kérdés felmerülhet.

Harmadik oltás
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egyre többen regisztrálnak, és kérik a koronavírus elleni harmadik, emlékeztető oltást az oltópontokon vagy orvosuknál, jelenleg már több mint 1,3 millióan meg is kapták azt. A vakcinával kapcsolatosan sokakban számos kérdés felmerülhet.

A harmadik oltás szerepe, hogy a korábban megszerzett védettséget fenntartsa a szervezetben, mintegy emlékeztetve az immunsejteket arra, hogy hogyan viselkedjenek az adott kórokozóval szemben - ahogy az több más esetben, például a kullancsenkefalitisz elleni vagy az influenza elleni vakcináknál is működik.

Bár mindenkinek ajánlott az ismétlő oltás, különösen fontos megkapni akkor, ha az előző dózisok nem alakítottak ki hatékonyan megfelelő immunválaszt, így nem alakult ki a kellő védettség a vírussal szemben.

Meddig védenek az oltások?

Köztudott, hogy a koronavírus elleni oltások által nyújtott védettséget a második dózis után átlagosan 1-3 héttel - egyadagos oltásnál az egy adag után ennyivel - szerzi meg az ember, a szám az oltás fajtájától függően eltérhet picit. Ám a védettség sajnos nem tart élethosszig. A harmadik oltást a virológusok nagyjából fél évvel a második dózis után javasolják felvenni (Magyarországon 4-6 hónap elteltével van rá lehetőség). 

A védelem tartóssága egyelőre vizsgálat alatt áll, mivel hosszú távú adatok értelemszerűen nem állnak még a kutatók rendelkezésére. A vakcinagyártók közleményei rövidebb távú vizsgálatokon alapulnak, ezek szerint a Pfizer második dózisa után fél évvel még átlagosan 91%-os védettség volt kimutatható, míg a Moderna ugyancsak 90% körül szerepelt saját tesztjein.

Az AstraZeneca oltása, a Vaxzevria a tesztek szerint egy évvel az első adag után is megfelelő ellenanyagszintet biztosított. A Szputnyik-V-ről egyelőre kevés kész vizsgálati eredmény van - noha ők kezdték el világelsőként beadni a harmadik oltást -, ahogy a Sinopharmról is, de a szakértők minden oltás esetében fél év után javasolják az emlékeztető dózis felvételét, ugyanis egyéni eltérések is lehetnek a védettségben.

A cikk az ajánló után folytatódik

Felfázás? Cselekedj időben!

Az Urzinol tabletta a húgyutak betegségeire évszázadok óta bevált gyógynövény, a medveszőlő levelének kivonatát tartalmazza. Az Urzinol hasznos segítség az egyszerű hólyaghurut korai tüneteinek – sürgető vizelési inger, illetve égő érzéssel járó hólyagürítés – enyhítésében. Mindez a medveszőlőlevélben található növényi összetevők igazolt antibakteriális, valamint gyulladáscsökkentő és enyhe vízhajtó hatásának köszönhető.

Vény nélkül kapható, medveszőlőlevélkivonat-tartalmú hagyományos növényi gyógyszer

HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

A harmadik oltás jelentősen meghosszabbíthatja a hatást, egy Telex által bemutatott tel-avivi kutatás tanúsága alapján a Pfizer emlékeztető dózisa a második utáni szintre emelte vissza a védettséget, többek közt 92%-ra a súlyos megbetegedés elleni védelmet, ez a hatás 9-10 hónapig eltarthat.

Aki bizonytalan, az antitestszintet egyébként bármikor megméretheti a saját szervezetében, azonban sajnos erre jelenleg tb-támogatás nincs, a magánszolgáltatóknál átlagosan 7-10 ezer forintba kerül a vizsgálat, amely akár néhány nap után eredményt ad kézhez.

Kinek milyen oltás javasolt?

Magyarországon jelenleg a vegyes oltási sort tartalmazza a szakmai protokoll, ami azt jelenti, hogy egy adott oltásra emlékezetőként egy másik gyártó más technológián alapuló vakcináját adják be. Ezt egyébként először a Pfizer és az AstraZeneca második oltása kapcsán vizsgálták meg alaposan, amelyből kiderült, hatékony védettség alakult ki az eltérő vakcinák keverésével. Mára egyre több kutatás bizonyítja, hogy erősebb immunválasz és védelem alakul ki, ha különböző elv szerint működő oltást kap az ember harmadszorra. Ez a tény pedig a mutációkkal szembeni küzdelemben is fontos szempont lehet.

A protokoll szerint így jelenleg a következő oltások javasoltak:

  • AstraZenecára Pfizer, Moderna vagy Sinopharm,
  • Janssenre Pfizer, Moderna vagy Sinopharm,
  • Modernára Sinopharm, Janssen vagy AstraZeneca,
  • Pfizerre Sinopharm, Janssen vagy AstraZeneca,
  • Sinophamra Pfizer, Moderna, AstraZeneca vagy Janssen,
  • Szputnyik V-re Pfizer, Moderna vagy Sinopharm.

Természetesen a korábban kapott emlékeztető oltás beadására is van lehetőség, ha egészségügyi szempontból ez indokolt, illetve a lehetséges oltások nem javasoltak az egyén számára, így nem kell attól tartani, hogy egyes krónikus betegségekkel élők számára nem lesz elérhető az emlékeztető mRns-vakcina. A regisztráció az EESZT rendszerében végezhető el, az oltás bármely oltóponton felvehető.

Koronavírus elleni oltás autoimmun betegeknek

A koronavírus-védőoltás autoimmun betegségek esetén is javasolt nyugalmi fázisban. Dr. Prinz Géza, a Neurológiai Központ neurológusa, infektológus, pszichiáter összegezte a tudnivalókat.

Melyik koronavírus-védőoltás alkalmazható autoimmun betegség esetén? Megkérdeztük a szakorvost

A koronavírus-védőoltás autoimmun betegségek esetén is javasolt nyugalmi fázisban. Dr. Prinz Géza, a Neurológiai Központ neurológusa, infektológus, pszichiáter összegezte a tudnivalókat.

Elolvasom

(Képek: Getty Images, MTI / Komka Péter.)

Ezt is szeretjük