Kiderült, mennyire akadályozzák meg a Covid általi elhalálozást Magyarországon az oltások: felmérték a hatékonyságot
Tavasszal nagyobb arányban vesztették életüket a beoltatlan lakosság tagjai Magyarországon egy magyar kutatás szerint.

GettyImages-1301962683
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Megjelent az első, nagy magyarországi tudományos kutatás a védőoltások eredményességéről a járványtannal foglalkozó, tudományos körben elismert Clinical Microbiology and Infection  angol nyelvű orvostudományi szakportálon. A kutatás megállapítja, hogy minden Magyarországon használt vakcina magas, illetve rendkívül magas hatékonyságú a megfertőződés és a koronavírussal kapcsolatos elhalálozások megakadályozásában.

A védőoltás 88-98 százalékra emelte a védelmet a betegség halálos kimenetelével, és 69-89 százalékra a fertőzéssel szemben, ami kiemelkedően nagy védelmet nyújt az oltottak részére. Az oltás - történjen bármelyik vakcinával is - tudományosan bizonyított adatok szerint valóban életet ment.

Átfogó magyar kutatás a vakcinák hatékonyságáról

A kutatás az év első felének járványügyi és oltási adatait elemezte, tehát még a járvány negyedik hulláma előtt, idén január és június közötti járványadatok alapján készült, az eredmény a harmadik hullám során teljesen - azaz kétszer - beoltott 3,7 millió főn alapul. A kutatás a teljesen beoltott és az oltatlan lakosság adatait vetette össze. A magyar kutatás az egyik legrobusztusabb, legnagyobb vizsgálat a világon, ami idén a vakcinák hatékonyságát vizsgálta. Izraelben 4,7 millió Chilében 4,2 millió oltott bevonásával végezték a kutatásokat.

GettyImages-1299092283

A kutatási időszakban öt vakcina hatékonyságát mérték fel az intenzív harmadik hullámban: két mRNS-vakcinát, a Pfizer-BioNTechet és a Modernát, egy inaktivált vakcinát, a Sinopharmot és két vektorvakcinát, a Szputnyik-V-t és az AstraZenecát.

A vakcinák eredményességét a második oltást követő 7 naptól vizsgálták, vagyis abban az időszakban, amikor az oltott személyekben várhatóan felépült a teljes védelem a koronavírus-fertőzéssel szemben. A vakcinák halálozással szembeni védelme minden korosztályban kiemelkedő volt.

Melyik oltás a leghatékonyabb?

A vizsgált mintegy 5 hónap alatt, a harmadik hullámban Magyarországon elérhető vakcinákkal elkerült halálozás mintegy 9 ezer 500 fő, aminek mintegy 40 százaléka Sinopharm és Szputnyik V vakcináknak köszönhető.

GettyImages-1303321294

Az EMA által jóváhagyott vakcinákon felül biztosított kapacitás az elkerült halálozások és megfertőződések számát jelentősen növelte, ezáltal a harmadik hullám során a kórházak terheltségét mérsékelte, a veszteségeket csökkentette, és a hullám letörésében nagyobb eredményességet biztosított. Ez a tavaszi időszakban, a szűkös vakcinaellátási kapacitások idején kifejezetten fontos volt.

  • A Pfizer-BioNTech-vakcinával oltott 1,5 millió főnél 90,63 százalékos az eredményesség, tehát ezen oltással 10-szer kisebb eséllyel haltak meg a tavaszi hullám során.
  • Ugyanez az eredmény a Modernával beoltott 223 ezer ember esetében 93,65 százalék,
  • az Astra-Zeneca-oltást kapott 304 ezer fő esetében 88,25 százalék,
  • a Szputnyik V vakcinával beoltott 820 ezer ember esetében 97,52 százalék, tehát ezen oltással több mint 20-szor kisebb eséllyel halt meg a tavasz során, mint oltatlan emberek,
  • a Sinopharm vakcina eredményessége is magas, 87,85 százalék.

Az oltások eredményeit önmagukban kell értékelni, mivel a krónikus megbetegedések megoszlása az egyes populációkban eltérő volt, és ezek megoszlását nem vizsgálták e tanulmányban. Tehát nem jelenthető ki, hogy a Szputnyik vakcina volt a leghatásosabb, csupán azt, hogy mind az öt vizsgált vakcina azt az eredményességet mutatta, ami a nemzetközi irodalom alapján várható.

A kutatás célja

A kutatócsoport munkája Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője megbízásából a nyár elején indult a Nemzeti Népegészségügyi Központ adatbázisára alapozva, mely a Magyarországon alkalmazott vakcinák eredményességét kutatta.

A cikk az ajánló után folytatódik

Célja annak kimutatása volt, hogy az elérhető vakcinák, a 2021 első félévében zajló harmadik hullám során milyen sikerrel védték meg a magyar lakosságot a járvány súlyos hatásaitól. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által irányított munkacsoport az EMMI háttérintézménye a Nemzeti Népegészségügyi Központ, a Semmelweis Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Szentágothai János Kutatóközpont szakértőinek részvételével alakult.

"A vizsgálat eredményei a harmadik hullám során döntően jelen lévő Alfa-variáns - angol mutáns - esetében mutatott eredményességre vonatkoznak és nem vonatkoztathatóak közvetlenül a jelenleg zajló delta-variánssal szemben nyújtott eredményességre és nem közölnek adatokat a vakcinák hatékonyságának tartósságáról. A tavasszal mért eredmények a megfertőződéssel szembeni védelem esetében csökkentek, harmadik oltásra is szükség van ahhoz, hogy a most publikált 90 százalékos védelmet ismét elérjük a delta-variánssal szemben" - olvasható a kormányzati tájékoztató oldalon.

Kinek mikor kell a harmadik oltás, és mit kaphat?

A koronavírus elleni harmadik, emlékeztető vakcinával kapcsolatosan számos kérdés felmerülhet.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük