Biztonságos a koronavírus elleni oltás pajzsmirigybetegeknek? 8 gyakori kérdésről beszélt az endokrinológus

A pajzsmirigybetegségben élők körében számos kérdés felmerült már a koronavírussal kapcsolatban, amikre szakorvos válaszolt.

Pajzsmirigybeteg Covid-oltása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sok kérdés merül fel a pajzsmirigybetegekben a Covid-kezeléssel és az oltással kapcsolatban, és elég sok a félreérthető vagy nem megfelelő információ.

A leggyakoribb kérdéseket feltettük prof. Balázs Csaba endokrinológusnak, a Budai Endokrinközpont orvosának, aki a nemzetközi adatok és a legelismertebb tudományos lap, a Thyroid adatai alapján röviden összefoglalta a témával kapcsolatos tudnivalókat. 

"A pajzsmirigybetegségben szenvedő betegek megkaphatják a koronavírus elleni védőoltást?"

- A pajzsmirigybetegségben szenvedőknek, beleértve az autoimmun pajzsmirigybetegséget és a pajzsmirigyrákot, meg kell kapniuk a Covid elleni vakcinát abban az esetben, ha orvosilag stabilak, tehát nincs lázuk. Ha korábban allergiás reakciókat tapasztaltak, akkor tudniuk kell a szükséges óvintézkedésekről - ezért kell 30-60 percet várniuk az oltás után.

GettyImages-1303457400

"Biztonságos számomra az oltás, ha pajzsmirigybetegségem van?"

- A jelenleg használt vakcinákat tesztelték, és az FDA sürgősségi felhasználási engedélyt adott ki az USA-ban. A klinikai vizsgálatokba több ezer beteget vontak be, akik közül néhányan pajzsmirigybetegségben szenvedtek. Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy a pajzsmirigybetegség miatt nagyobb lenne a kockázata a vakcinával kapcsolatos problémáknak.

"Késleltessem a pajzsmirigybetegségem kezelését, amíg meg nem kapom mindkét oltást?"

- Nem. Annak ellenére, hogy a vakcinák jelenleg rendelkezésre állnak, nem lehet százszázalékosan előre tudni, hogy egy adott személy mikor kapja meg a vakcinát. Ezért nem javasoljuk, hogy késleltesse az ellátást a teljes beoltottságig, de beszélje meg kezelési tervét az endokrinológusával.

GettyImages-475539597

"Kialakulhat-e pajzsmirigy-rendellenesség a Covid-19 elleni védőoltástól?"

- Ritkán érkeznek hírek arról, hogy pajzsmirigy-rendellenességek alakultak volna ki a Covid-19 elleni oltás után. Ezeket a jelentéseket figyelemmel kísérik, és idővel a kutatások eredményeiből ki fog derülni, hogy kapcsolódnak-e a Covid-19 elleni vakcinához. Az Egyesült Államok Betegségmegelőzési és Megelőzési Központja (CDC) és az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) létrehozta a Vakcina-mellékhatások jelentési rendszerét, amin belül a Covid-19 elleni vakcina utáni lehetséges mellékhatásokról szóló jelentéseket követik nyomon. A jelenleg használt vakcinákat tesztelték, és az FDA kiadta az Egyesült Államokban a sürgősségi felhasználási engedélyt több ezer beteg bevonásával végzett klinikai vizsgálatok hatékonysági és biztonsági adatai alapján. A CDC azt javasolja, hogy minden jogosult személy kapja meg a Covid-19-oltást.

"Ha átestem a fertőzésen, és antitesteim vannak, akkor is szükségem van az oltásra?"

- Igen, a közegészségügyi tisztviselők azt javasolják, hogy még azokat is, akik megkapták a Covid-19-et, be kell oltani. Ha már átesett a koronavírus-fertőzésen, akkor is beszéljen egészségügyi szolgáltatójával az oltás időpontjáról.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

"Kaphatok oltást, ha terhes vagyok, szoptatok, és pajzsmirigybetegségem van?"

- A védőoltás beadása terhesség alatt személyes döntés a kockázatok ismerete mellett, és ezt meg kell beszélni az immunológiában is jártas endokrinológussal.

"Lesznek mellékhatásai a vakcinának?"

- A mellékhatások nem gyakoriak, de előfordulhatnak. Az USA-ban jóváhagyott vakcinákra adott reakciók enyhék, fájdalmat vagy bőrpírt okoznak az injekció beadásának helyén, valamint fáradtságot. A láz és az influenzaszerű tünetek kevésbé gyakoriak. A mellékhatások nagyobb valószínűséggel fordulnak elő a második adag után.

GettyImages-1300724326

- Ezek a reakciók általában néhány napon belül megszűnnek. A tüneteket az immunrendszer vakcinára adott reakciója okozza, tehát azok nem a koronavírus-fertőzés jelei. Súlyos anafilaxiás reakciók ritkák.

"Megfertőződhetek a vakcinától?"

- Nem, a vakcináktól nem lehet koronavírus-fertőzést kapni.

A pajzsmirigybetegség 8 külső jele

Noha a pajzsmirigy zavarait általában nem önmagában a külső tünetek alapján diagnosztizálják, ha az alapprobléma nem ismert, akár a látványos jelek is árulkodók lehetnek az ember számára. 

A pajzsmirigybetegség 8 külső jele: a bőr és a szemek állapota is sokat elárul

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük