Egészséges ételek, amik mégis ronthatják a pajzsmirigy működését: gátolják a jód felvételét

A pajzsmirigyproblémával élőknek érdemes mértékkel fogyasztaniuk őket.

Zöldségek és pajzsmirigyzavar
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A nyak alján, a pajzsporc két oldalán elhelyezkedő pajzsmirigy nagyon fontos funkciókat lát el a szervezet anyagcsere-folyamataiban. Hormontermelése révén részt vesz például a légzés, a szívverés és a menstruációs ciklus szabályozásában.

A szerv változatos tünetekkel járó működészavarai világszerte sokakat érintenek, a leggyakoribb endokrin kórképek közé tartoznak. Mivel a pajzsmirigynek a hormonok előállításához jódra van szüksége, az olyan földrajzi területeken, mint például a Magyarországon élők, ahol nem kielégítő a jódellátottság, különösen veszélyeztetettek. Általában jódhiány talaján alakul ki a szerv látható elváltozása, megnagyobbodása, a strúma, amit a pajzsmirigy alulműködése és túlműködése is okozhat. Az étkezés a pajzsmirigy épségének szempontjából is kulcsfontosságú, vannak bizonyos táplálékok, amelyek bár kifejezetten egészségesek, ezen a téren mégis problémához vezethetnek. 

Goitrogén élelmiszerek

A goitrogén anyagok beleavatkozhatnak a pajzsmirigy működésébe, mivel rontják a szerv jódfelvételét. A pajzsmirigy-peroxidáz működését gátolják, ami részt vesz az ásványi anyag felvételének összetett folyamatában és a hormonképzésben. A goitrogének és a pajzsmirigyfunkció kapcsolatát először 1928-ban írták le, amikor a kutatók a pajzsmirigy megnagyobbodását figyelték meg a nagyrészt nyers káposztával táplálkozó nyulak esetében. Ez a felfedezés vezetett ahhoz a következtetéshez, hogy egyes anyagok a zöldségekben nagy mennyiségben fogyasztva befolyásolhatják a szerv normális működését. 

A goitrogéneknek több típusa is ismert, ide tartoznak a goitrinek, a tiocianátok, valamint a flavonoidok. Az első kettő akkor keletkezik, amikor az adott zöldség megsérül, például szeletelés vagy rágás közben, a flavonoidok természetes módon jelen vannak sokféle táplálékban, és általában kifejezetten egészséges antioxidánsoknak számítanak. 

Ilyen anyagokat tehát számos élelmiszer tartalmaz, a legfőbb goitrogén ételek közé viszont általában a keresztesvirágú növényeket sorolják, így például a brokkolit, a karfiolt, a káposztát, illetve a kelbimbót, problémát jelenthet még egyebek mellett a spenót, a bordáskel (pak choi) és a fehérrépa is. Ugyanakkor ezek a zöldségek tele vannak hasznos tápanyagokkal, rostokkal, ásványi anyagokkal és vitaminokkal, így száműzésük az étrendből semmiképpen sem cél.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A goitrogén táplálékokkal leginkább azoknak kell vigyázniuk, akik már valamilyen pajzsmirigyzavarral élnek, viszont nekik is csak a mértékletességre kell törekedniük, illetve a minél változatosabb zöldségfogyasztásra. Jó hír továbbá, hogy a hőkezelés, a főzés, a párolás jelentősen csökkentheti a goitrogén anyagok mennyiségét az ételekben. 

Miket érdemes fogyasztani?

Pajzsmirigybetegség esetén a táplálkozás kérdéses pontjait dietetikus szakemberrel érdemes egyeztetni. A jód és a szelén segíti a szerv működését, az étkezés során erre is ajánlott figyelni. Jó jódforrást jelent a máj, a tengeri halak és az áfonya is, szelénben gazdag többek között a gomba, a brazildió, a napraforgómag.

Jódozott só használatával bőven fedezhető a napi jódszükséglet, amelynek mennyiségét az életkor, valamint a várandósság is befolyásolja, felnőtt emberek esetében 150 mikrogramm körül mozog. A túl sok jód is gondot jelenthet a pajzsmirigy szempontjából, és a jódozott só fogyasztását sem szabad túlzásba vinni, hiszen az többféle negatív hatással lehet a szervezetre, emelheti például a vérnyomást. 

A pajzsmirigybetegség látható jelei

Amennyiben a pajzsmirigy túl sok hormont termel, túlműködésről, ha pedig nem elegendőt, akkor alulműködésről van szó. A figyelmeztető jelek gyakran túl általánosak ahhoz, hogy az érintett gyorsan gyanút fogjon. A súlygyarapodás, a fáradtság, az alvászavar vagy a szapora szívverés más betegségek, külső körülmények számlájára is írható, ami nehezíti a diagnózis korai felállítását.

A pajzsmirigybetegségek 8 figyelmeztető jele a testen: nem csak a fáradtság és a súlyváltozás jelzi

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük