Új pajzsmirigyvizsgálat segíthet elkerülni a felesleges műtéteket: teljesen fájdalommentes módszer
Egy új módszer került be az orvosi gyakorlatba, amivel hatékonyan és fájdalommentesen lehet megvizsgálni a pajzsmirigyet.

GettyImages-1298269469
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A pajzsmirigygöbök lehetnek jó- és rosszindulatúak is, a további kezelés szempontjából ezért nagyon lényeges, hogy a göb típusát mielőbb meghatározzák.

Ennek egy lehetséges, már rendelői körülmények közt is elérhető vizsgálati módja a termográfia vagy hőkamerás vizsgálat, melyről bővebben prof. Balázs Csaba endokrinológus, a Budai Endokrinközpont orvosa ad felvilágosítást.

Bizonytalan eredmény esetén döntő szerepe van

A pajzsmirigygöb diagnózisát követően meg kell határozni, hogy az adott göb jó- vagy rosszindulatú. Ennek érdekében a kivizsgálás során az orvos elvégezi a pajzsmirigy fizikális vizsgálatát, tapintással ellenőrizi a pajzsmirigy állapotát. Ultrahangos vizsgálatra is sor kerül, mellyel a kisebb, nehezebben kitapintható göböket is ki lehet mutatni.

A pajzsmirigy izotópos vizsgálata.
A pajzsmirigy izotópos vizsgálata.

Azt pedig, hogy a göb hideg vagy meleg, az izotópos vizsgálat során lehet megállapítani. A meleg göb fokozott mértékben tárolja, a hideg göb viszont nem vesz fel izotópot. Ezt követően, hideg göb esetén el kell végezni a citológiai vizsgálatot is, ennek eredménye azonban nem mindig egyértelmű. 

Prof. Balázs Csaba elmondta, hogy a finomtű-biopszia (FNAB) elvégzése során, az esetek 15-30%-ában határozatlan eredmény születik. Ez pedig nagy probléma, hiszen ha a göb valóban rosszindulatú, mint az összes pajzsmirigygöb 7-15%-ában, akkor mielőbb el kell távolítani. A feleslegesen végzett műtétet orvos és beteg egyaránt szeretné elkerülni, így más műtét előtti diagnosztikai technikai eljárást is alkalmazni kell annak érdekében, hogy egyértelmű legyen a diagnózis. Ilyen helyzetben nyújt segítséget az infravörös termográfia.

Nem invazív, fájdalmatlan

A termográfia a bőr hőmérsékletét méri. A vizsgálat során ebből mindössze annyit érzékelünk, mintha egy fényképet készítene a nyak területéről az orvos. Az eddigi komplikált és igen költséges termográfia ugyanis ma már elérhető egy okostelefonra letölthető alkalmazás segítségével is, ehhez egy kiegészítő eszközt kell csak a telefonra csatlakoztatni. A felvételen a bőr hőmérséklete látható, a melegebb területeket piros, a hidegebbet kék szín jelzi.

A cikk az ajánló után folytatódik

10 perc alatt eredmény

A pajzsmirigy alulműködés gyorsteszt teszt előnye az egyszerű használat: kényelmesen, otthon bárki el tudja végezni, csupán egyetlen vércseppre van szükség hozzá.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Balázs professzortól megtudtuk, hogy a göbökben az erek növekedése a helyi bőrhőmérséklet emelkedésével járhat. Ezenkívül a rosszindulatú sejtszaporulat (sejtek számának növekedése) által termelt nitrogén-oxid-szint növekedése helyi értágulatokat eredményez, ami egyre több hőkibocsájtáshoz vezet, a rosszindulatú pajzsmirigygöbök tehát magasabb hőmérsékletet mutatnak. Ez a hő az infratartományban található, ezért lehetséges a mérése hőkamerával.

Balázs professzor örömtelinek nevezte, hogy a termográfia bekerült az orvosi gyakorlatba, ám egyúttal arra is figyelmeztet, hogy a hőkamera önmagában nem, csak más képalkotási móddal együtt nyújt segítséget a pajzsmirigy betegségeinek diagnózisában.

9 gyógytea, ami a pajzsmirigynek is jót tesz

Pajzsmirigybetegeknek is ajánlott a hormonrendszert támogató gyógynövényteák fogyasztása.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük