Csodás hatással van a pajzsmirigyre: kinek javasolt a tengeri alga fogyasztása?

Ha a panaszokat a pajzsmirigy alulműködése okozza, sokat segíthet a spirulina alga.

spirulina
Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A tengeri algák egészséges, tápanyagban gazdag élelmiszerek, noha nálunk inkább étrend-kiegészítőként váltak ismertté, tablettaként és porként is kaphatók. A bennük levő ásványi anyagok jótékony hatása miatt a pajzsmirigybetegek számára is javasolják a fogyasztásukat.

A spirulina alga fogyasztása elsősorban azok számára ajánlott, akiknél jódhiány okozta pajzsmirigy-alulműködés áll fenn. Jódhiány esetén ugyanis a szervezet nem tud elegendő tijód tironin - T3 - és tetrajód tironin - T4 - hormont termelni. Bár a tápanyag elsődleges forrása a jódozott só, az alacsony sótartalmú étrend követői számára a jódban gazdag tengeri élelmiszerek, így az alga is segíthet pótolni azt.

Ásványi anyagok a tengeri algában

Több alga közül a spirulina a leggyakoribb, legnépszerűbb, hiszen kiemelkedő mennyiségű jódot tartalmaz, 100 gramm szárított élelmiszerben 100-140 milligramm van. Egy egészséges felnőtt nő napi jódszükséglete nagyjából 150 milligramm, terhesség és szoptatás idején ez a szám 200 fölé emelkedik, jódhiányos pajzsmirigy-betegség esetén többre van szükség, a szám a hiány mértékétől függ. Ez utóbbit 24 órás gyűjtött vizeletből tudják kimutatni a legpontosabban.

A spirulina azonban nem csupán jódban gazdag, hanem kiváló fehérjeforrás, sok szelént és vasat is tartalmaz, valamint antioxidáns hatású karotinoidokat. A benne levő B12-vitamin a tanulmányok szerint ugyancsak hasznos, a pajzsmirigy-alulműködést ugyanis sokszor a fontos, idegrendszert is támogató vitamin hiánya kíséri.

Nem mindenkinek ajánlott

Noha igazi szuperélelmiszernek tűnik, a túladagolás elkerülése érdekében óvatosan kell bánni az adagolással, és akad olyan is, akinek egyáltalán nem ajánlott a rendszeres fogyasztása. Pajzsmirigy-túlműködés és autoimmun Hashimoto-betegség esetén a túlzott jódfogyasztás akár káros is lehet, továbbá a jódérzékenyek számára sem szabad bevenni az étrendbe.

A cikk az ajánló után folytatódik

Rendszeres, kúraszerű fogyasztását pedig minden pajzsmirigybetegség esetén orvossal kell egyeztetni: bár a jód általában segít a pajzsmirigy stimulálásában, a túlzott bevitele ellenkezőleg is elsülhet, akár a pajzsmirigyműködés lassulásához is vezethet.

Mire figyelj még a fogyasztásnál?

A spirulina algánál fontos, hogy megbízható forrásból szerezd be, ahol garantálják a fogyasztó számára, hogy nem tartalmaz nehézfémeket, szennyeződéseket, és a gyártási körülmények is ellenőrzöttek.

Figyelj a maximális bevitelre is: általában napi 7-10 gramm alga javasolt szárítva vagy por formájában, roborálásra ennél több is előírható. Étrend-kiegészítőként étkezés közben ajánlott bevinni. A maximális napi 50 grammot azonban egészséges szervezettel sem szabad túllépni, ennél több mennyiség a fehérje túlzott bevitelét eredményezi, ami a vesekövesség és a köszvény kockázatát is megnöveli.

Diéta pajzsmirigybetegeknek

A pajzsmirigybetegségek ellen és a hormontermelés helyreállításáért is sokat lehet tenni életmódváltással, megfelelő étkezéssel.

10 étel, ami védi a pajzsmirigy működését: orvosi kezelés mellett is ajánlottak

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük