Milyen tünetek jelzik, ha elkaptad az omikron-variánst? Már tart az ötödik hullám

Már a koronavírus-járvány ötödik hullámában vagyunk Merkely Béla szerint.

koronavirus
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az omikron-variáns nagyon könnyen fertőz, ezért teljes védelmet csak a harmadik oltás adhat - közölte Merkely Béla pénteken a Kossuth rádió műsorában. A Semmelweis Egyetem rektora azt mondta: elindult az ötödik hullám, amelyet az omikron-variáns okoz.

Az omikron fertőzőképessége miatt több tízezres esetszámokra lehet számítani, de az oltottaknál jellemzően csak enyhe, felsőlégúti megbetegedést - orrfolyást, torokfájást, fejfájást, egy-két napig lázat - okoz. Az oltatlanok esetében nőhet a kórházba kerülők száma, de arányaiban valószínűleg alacsonyabb lesz a súlyos esetek mennyisége, mint a harmadik, negyedik hullámban.

A szakember az M1 aktuális csatornán felhívta a figyelmet arra, hogy a médiában megjelenő hamis hírek jelentősen rontják az oltási aktivitást, így növelik az esetszámokat és a halálozás valószínűségét, ezért csak hiteles forrásból szabad tájékozódni. A koronavírus elleni oltás az egyedüli megoldás, amellyel a kórházba kerülés valószínűségét jelentősen csökkenteni lehet - hangsúlyozta.

Fotók: Getty Images

A jelenlegi vakcinák az új variáns ellen is hatékonyak? A WHO válasza

A koronavírus omikron-variánsát folyamatosan vizsgálják, így egyre többet lehet megtudni róla.

Ezt is szeretjük