A jelenlegi vakcinák az új variáns ellen is hatékonyak? A WHO válasza
A koronavírus omikron-variánsát folyamatosan vizsgálják, így egyre többet lehet megtudni róla.

omikron-oltás2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A koronavírus negyedik hullámában az omikron-variánsra figyel a világ, amit novemberben azonosítottak Dél-Afrikában, azóta pedig egyre jobban terjed. A kutatók megállapították, hogy a deltához képest kiugróan sok mutáció jelent meg a vírus tüskefehérjéjén, ezért nehéz még pontosan megállapítani, hogyan viselkedik.

Az első vizsgálatok szerint az omikron képes lehet megkerülni az immunitásunk egy részét, sem a béta-, sem pedig a delta-variáns esetében nem volt olyan magas az újrafertőződés kockázata, mint az új mutációnál.

Így hatnak a vakcinák az omikron-variáns ellen

Felmerülhet a kérdés, hogy vajon a jelenleg használt vakcinatípusok mennyire hatékonyak az új variáns ellen. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vészhelyzeti igazgatója, Michael Ryan szerint nem kell kételkedni abban, hogy a jelenleg rendelkezésre álló vakcinák védelmet nyújtanak a Covid-19 súlyos szövődményeinek kialakulása ellen az omikron-variáns esetében is. Hozzátette, hogy a variáns eddigi viselkedése nem utal arra, hogy az eddigi változatoknál súlyosabb betegséget tudna okozni, Afrikában egyes helyeken enyhébb tünetekről számoltak be.

omikron-oltás1
Fotó: NoSystem images / Getty Images Hungary

Nagyon hatékony oltóanyagok állnak rendelkezésünkre, amelyek bizonyították erejüket az eddigi összes variánssal szemben, ami a súlyos megbetegedést és kórházba kerülést illeti, és semmi okunk azt gondolni, hogy ez most máshogy lesz - tette hozzá a szakember. Egy másik közleményben a dél-afrikai kutatók közölték, a Pfizer/BioNTech-vakcina részleges védelmet nyújt az omikron-variánssal szemben, amit emlékeztető oltásokkal erősíteni lehet.

Ilyen gyakran kell majd oltakozni, hogy fennmaradjon az immunvédelem

Várhatóan így lehet majd nagyon magas szintű védelmet fenntartani a koronavírus ellen.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük