Nem csak a Covid-19 elleni védelmet állítja helyre a harmadik oltás: más miatt is javasolják a tudósok

A BioNTech szakemberei szerint nem csak a védelem miatt fontos a harmadik oltás.

harmadikoltás2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A harmadik, megerősítő oltás nem csupán helyreállítja az új típusú koronavírus okozta Covid-19 elleni védelmet, hanem jelentősen meg is erősíti az immunválaszt, a szervezet védekezőrendszerét - mondta BioNTech a német vállalat egyik alapítója egy vasárnapi interjúban.

Ugur Sahin azért nyilatkozott a Bild am Sonntag című német lapnak, hogy Németországban aggodalmat okoz az oltottak körében regisztrált SARS-CoV-2-fertőződések számának emelkedése.

Ritkábban fordulnak elő megbetegedések

A német BioNTech és az amerikai Pfizer együttműködésével kifejlesztett vakcináról a különböző vizsgálatokból, köztük az Izraelben gyűjtött adatokból tudható, hogy a frissítő oltással is rendelkező felnőtteknél hússzor ritkábban fordul elő megbetegedés, a védelem a súlyos lefolyású megbetegedéstől pedig 97 százalékra emelkedik. A frissítő adag "nagyon jól védi a beoltott személyt a betegség ellen, de segít a további fertőzési láncok megszakításában is, és csökkenti az új, problémás vírusváltozatok kialakulásának valószínűségét", ami "átsegíthet minket a közelgő nehéz télen" - mondta el a BioNTech vezetője a világhírű magyar kutató, Karikó Katalin vezetésével kifejlesztett, hírvivő RNS (mRNS) nevű technológiára épülő vakcináról.

harmadikoltás1
Fotó: picture alliance / Getty Images Hungary

A biotechnológiai kutatóvállalat társalapítója és igazgatója elmondta, hogy az Izraelben, Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban gyűjtött adatok két trendet mutatnak. Az egyik az, hogy az oltással szerzett védettség a Covid-19 bármilyenfajta lefolyásától a negyedik hónaptól csökken, a hatodik hónaptól pedig erősen süllyed. Ugyanakkor a súlyos megbetegedéstől a kilencedik hónapig megbízhatóan óv a vakcina. Ez a másik trend.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mindez azt jelenti, hogy a megfertőződött oltottak megbetegedése az esetek túlnyomó többségében enyhe vagy legfeljebb közepes lefolyású, és ritkán fordulnak elő kórházi kezelést igénylő esetek. Súlyos megbetegedés főleg időseknél fordulhat elő, vagy egyéb betegségek, túlsúly vagy gyógyszerekkel mesterségesen meggyengített immunrendszer miatt veszélyeztetett emberek körében - mondta Ugur Sahin. Kiemelte: valóban elbizonytalanítják az embereket az olyan kijelentések, hogy a Covid-19 miatt kórházba kerülő hatvan éven felüliek 45 százaléka oltott.

harmadikoltás3
Fotó: Ridofranz / Getty Images Hungary

Azonban figyelembe kell venni, hogy ebben a korcsoportban eleve nagyon magas az átoltottság és a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) adatai szerint a teljes oltás 85 százalékos hatékonysággal védi a hatvanon felülieket a kórházi kezelést igénylően súlyos megbetegedéstől, és 90 százalékos hatékonysággal védi meg őket attól, hogy intenzív osztályra kerüljenek a Covid-19 miatt - fejtette ki Ugur Sahin.

Kinek mikor kell a harmadik oltás, és mit kaphat? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat

A koronavírus elleni harmadik, emlékeztető vakcinával kapcsolatosan számos kérdés felmerülhet.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük