Pontosan hogyan működik a flurona? Az infektológus tisztázta a félreértéseket

Szlávik János elmondta, hogy mindkét vírus a rizikócsoportba tartozóknál, azaz az idős, krónikus betegséggel küzdőknél okoz súlyos állapotot.

beteg-no
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az elmúlt időszakban bekerült a köztudatba a flurona kifejezés, amely nem egy új koronavírus-mutáció: Szlávik János ismertetése szerint a kifejezés azt jelenti, hogy az influenzavírus és a koronavírus egyszerre van jelen valakinek a szervezetében. A Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa azt mondta az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában, hogy a két vírusnak nincs köze egymáshoz, nem tudnak rekombinálódni.

A szakember felhívta a figyelmet, hogy mindkét vírus a rizikócsoportba tartozóknál, azaz az idős, krónikus betegséggel küzdőknél okoz súlyos állapotot, ezért nekik mindenképpen azt javasolja: kérjék mind az influenza elleni, mind a koronavírus elleni védőoltást.

Szlávik János véleménye szerint össze fog érni a koronavírus-járvány negyedik és ötödik hulláma, várhatóak az esetszám-növekedések. Reményei szerint azonban - az oltásoknak köszönhetően - a kórházban kezelt súlyos esetek száma nem fogja meredeken követni a megbetegedések számát. A legnagyobb veszélyben továbbra is az idős, krónikus betegségben szenvedők és az oltatlanok vannak - emelte ki, hozzátéve, hogy a kórházban kezelt emberek zöme oltatlan.

Az infektológus beszélt arról is, nem túl optimista a tekintetben, hogy a járvány az idén végleg véget érhet. Mint mondta, "van olyan nézet", hogy a koronavírus velünk marad, talán náthaszerű megbetegedéssé szelídül. A negyedik védőoltásról szólva azt mondta, meg kell várni más országok negyedik oltással kapcsolatos tapasztalatait, de a harmadik oltás nagyon fontos, hiszen 70-80 százalékos védettséget ad.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hangsúlyozta, egyelőre nincs hatékony készítmény a koronavírus gyógyítására. Újabb és újabb készítmények ugyan megjelennek a piacon, de ezek egyike sem csodaszer. A vírusok ellen nagyon kevés valódi antivirális készítmény létezik, ezért mindenképpen a megelőzésre kell koncentrálni - emelte ki Szlávik János.

Kiemelt kép: Getty Images

Nem csak a Covid-19 elleni védelmet állítja helyre a harmadik oltás

A BioNTech szakemberei szerint nem csak a védelem miatt fontos a harmadik oltás.

Ezt is szeretjük