8 ezer forintos bírságot is kaphat, aki ilyen ruhában száll fel a magyar vonatokra
A vonattal való utazás során a ruházatra is oda kell figyelni.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A vonatokon való utazás során számos olyan szabályt kell betartanod, amelyek megszegése esetén súlyos, csaknem tízezres nagyságrendre rúgó bírságot is kaphatsz. Bár ezek jelentős része köztudott és elfogadott, léteznek olyanok is, melyekkel kapcsolatban nincs mindenki tisztában a részletekkel.

Utóbbiak közé tartozik az a szabály is, amely szerint az utasoknak tilos a többi utas ruházatát, poggyászát, a járművet vagy a berendezési tárgyat beszennyezniük, ilyen esetben ugyanis 8 ezer forintos pótdíjjal is sújthatják őket.

Pótdíj és takarítási költségek

A MÁV-START Személyszállítási Üzletszabályzatának előírásai az utasok öltözékének, a vonatok általános tisztaságának és az ülőfelületek kárpitjának védelmét is szolgálják, ennek érdekében a vasúti társaság járművén vagy létesítményében tartózkodó utasnak olyan magatartást kell tanúsítania, amellyel nem zavarja utastársait, ennek értelmében pedig a járművet poggyászával, ruházatával vagy más módon nem szennyezheti be.

A vasúttársaság ennek megszegése esetén nemcsak a pótdíj, de a felmerült helyreállítási és takarítási költségek megfizettetése kapcsán is intézkedhet.

Nem mindenki számára teljesen egyértelmű azonban, mi számít a vonat beszennyezésének - elég csak az esős, havas időjárásra vagy éppen a rosszullét következményeire gondolni -, ezért a MÁV-ot is felkerestük a témában.

Mit kell tenni havas és esős időben?

Elmondásuk szerint ha néhány alapvető öltözködési és illemszabályt betart az utas, akkor sem őt, sem utastársait nem érheti kellemetlenség a szennyezett ruházat miatt az utazás során. A havas ruházat általában nem szennyező, de hogy az utasok ne hordjanak havat, hókását a fedélzetre, felszállás előtt célszerű a hó nagy részét gyorsan lesöpörni a kabátról, letopogni a cipőről. Az esernyőről is pár mozdulattal le lehet rázni a vízcseppek javát.

Figyelj túrázás után is!

Túrázás után a kerékpárvázról, sárhányóról és a bicikli olyan felületeiről, amelyek esetleg a vasúti kocsi oldalfalához vagy más utashoz hozzáérhetnek, érdemes egy ronggyal, zsebkendővel letisztítani a sarat még lehetőleg az állomáson kívüli területen vagy legkésőbb a peronon.

Ugyanezt a sáros bakanccsal is fontos megtenni, hogy a sár nagy része lepotyogjon. A műpadlóról a saras szennyeződést ugyan könnyebb felmosással eltávolítani, azonban alaposabb takarítást igényel a koszos, sáros, olajos foltok kiszedése az ülésekből és a kárpitfelületekből.

Rosszullét esetén nem bírságolnak

Ha egy utas rosszul lesz, például vérzik az orra, vagy hányingere van, mielőbb célszerű segítséget kérnie a jegyvizsgálótól. Ha rosszullét miatt éri szennyezés a kocsit, a vasúttársaságnak nem célja a bírságolás, elsődlegesen a beteg utas ellátásával törődik, szükség esetén mentőt is hív, a takarításról pedig a lehető leghamarabb gondoskodik.

A MÁV mindezeken túl is törekszik a vasúti kocsik belső terének tisztaságára, takarítására egyre nagyobb figyelmet fordítani - akár a belső burkolatok, kárpitok lecserélésével, a mosdók felújításával -, és hálás, ha a vonatok tisztaságának megőrzésében az utazóközönség is a partnerének számít.

Ezt is szeretjük