Tízezres bírságot kaphatsz, ha nincs ilyened: sohase indulj el így hazulról!

Mindig figyelni kell arra, hogy látható legyél.

Kötelező tartozékok biciklire
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A tapasztalatok azt mutatják, hogy amíg azt az időjárási viszonyok lehetővé teszik, sokan választják környezetbarát és pénztárcakímélő megoldásként, hogy biciklire pattanva járnak munkába, nem beszélve az aktuális biciklis kirándulásokról, túrákról.

A rendőrség egész évben kiemelt figyelmet fordít a biztonságos kerékpározás elősegítésére, a kötelező tartozékokkal és a KRESZ betartásával kapcsolatos figyelemfelhívásra, sokan ugyanis rendszeresen közlekednek biciklivel anélkül, hogy előbbiekkel tisztában lennének.

Még nagyobb figyelmet kellene fordítani minderre ködös, esős idő, a korai sötétedés, illetve a rossz látási viszonyok esetén, amikor fokozott mértékben kell biztosítani a kerékpár és a kerékpáros láthatóságát.

A két legalapvetőbb szabály

A közúti közlekedésben részt vevő kerékpárt a szabályok szerint könnyen kezelhető, megbízható kormányberendezéssel kell felszerelni, amely semmilyen helyzetében nem akadályozza a kerékpár egyéb kezelőszerveinek működtetését, illetve szintén fel kell szerelni két, egymástól függetlenül működtethető, száraz és nedves időben egyaránt hatásos fékszerkezettel, amelyek közül az egyik az első, a másik a hátsó kerékre hat.

Tartozékok, amelyek nélkül ne indulj el!

Szükséges egy olyan hangjelző berendezés, amely csak csengőhangot adhat, emellett előre fehér vagy kadmiumsárga fényt adó, sötétben, tiszta időben legalább 150 méter távolságról látható lámpát, hátra pedig piros fényt adó, sötétben, tiszta időben legalább 150 méter távolságról látható helyzetjelző lámpát kell tenni.

100 ezres bírságot kaphatsz, ha hozzáérsz: erre nagyon figyelj idén ősszel!

Nézegess képeket!

Elolvasom

A kerékpárnak emellett elöl egy fehér, hátul egy vagy két piros színű, szimmetrikusan elhelyezett, nem háromszög alakú fényvisszaverővel kell rendelkeznie, valamint legalább az első keréken legalább két darab, egy átmérő mentén elhelyezett borostyánsárga színű, mindkét oldal felé hatásos oldalsó fényvisszaverővel, küllőprizmával. A küllőprizmák helyett vagy mellett alkalmazható két oldalon fehér fényvisszaverő körgyűrű felület is a kerékpántok közvetlen közelében vagy a gumiabroncsokon.

Fontos tudni, hogy a megfelelő világítás nemcsak éjszaka fontos, hiszen az időjárási viszonyok ugyanúgy befolyásolják a kerékpárosok láthatóságát, mint az autók esetében.

Láthatósági mellény és bukósisak

Előbbieken túl fényvisszaverő ruházatra is szükséged lesz, ha lakott területen kívül éjszaka vagy rossz látási viszonyok között kerékpározol.

Bár a kerékpáros sisak nem kötelező tartozék - kivéve, ha lakott területen kívül 40 kilométer/óra feletti sebességgel haladsz -, viselése gyerek és felnőtt esetében is életet menthet. A könyök és térdvédő szintén komolyabb sérülésektől óvhatja meg a kerékpározókat, különösen a gyermekeket.

Bírság jár a szabályszegésért

Elindulás előtt mindig ellenőrizd a kerékpár műszaki állapotát, különösen a fékek működését, emellett azt is, a világításhoz, hangjelzéshez szükséges eszközök megfelelően működnek-e. Ha kerékpárod nem rendelkezik a szabályoknak megfelelő felszereltséggel, azzal amellett, hogy életedet kockáztatod, szabályszegést követsz el, melyért 30 ezer forintos bírságot is kaphatsz. További információkat a témában ide kattintva találsz.

Ezt is szeretjük