8000 forint bírságot is kaphatsz a vonaton - 3 ok, amiről eddig biztosan nem tudtál
Ha nem szeretnél pótdíjat fizetni, tartsd be a MÁV szabályzatát!

mav-vonat-vasut-keleti-palyaudvar
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hacsak nem böngészed át szóról szóra a MÁV honlapjának tarifadíjait, akkor bizony érhetnek olyan meglepetések, melyek megterhelőek lehetnek a pénztárcádra nézve.

Mi most összegyűjtöttük azokat a pontokat, amelyekről lehet, hogy eddig nem is tudtál. Nézd át őket, nehogy bajba kerülj!

Ha beszennyezed a járművet

Bár a vonatok tisztasága sokszor hagy kívánnivalót maga után, ha te tovább rontasz a helyzeten, csúnyán megütheted a bokádat. A vasutas díjszabályzat ugyanis egyértelműen kimondja, hogy ha a járművet a poggyászoddal, a ruházatoddal vagy bármilyen más módon beszennyezed, akkor a megállapított menetdíj vagy helyjegy díján felül még 8 ezer forint pótdíjat is ki kell fizetned. 

Hogy pontosan mi tartozik ebbe a kategóriába, arra a szabályzat nem tér ki, de például az élő állat nem megfelelő szállítása rajta van a tiltólistán, ami azért már ad némi támpontot, illetve az áthúzott fagylaltos és hamburgeres ábrák is segítségedre lehetnek.

Ez persze banális problémának tűnhet, de ha nem vagy hajlandó kifizetni az így keletkezett kárt, és megtagadod az együttműködést, akkor további szankciókra, többek között hatósági eljárásra is számíthatsz.

A cikk az ajánló után folytatódik

Drága mulatság!

Az ember nem húzkodja folyamatosan a vészféket, mégis előfordulhat, hogy olyan helyzetbe kényszerülsz, amikor úgy érzed, szükséges használni a piros kart. A szabályzat szerint azonban a vasúton a kéziféket, a vészféket vagy vészfékjelzőt kényszerítő ok nélkül működésbe hozni, illetve rendellenes magatartással a vonatot megállítani szintén pótdíjazást von maga után.

Szubjektív dolog az, hogy mi számít vészhelyzetnek ebből a szempontból, hiszen akár egy ember élete is múlhat azon, hogyan cselekszel. Ami pedig a rendellenes magatartást illeti, azt sok mindenbe bele lehet magyarázni. Egy a lényeg, ha ilyen manőverre szánod el magad, de a kényszerítő ok nem megfelelő, akkor szintén 8 ezer forinttal kell hozzájárulnod a MÁV büdzséjéhez.

Ha átadod a jegyedet

Az eddig sem volt titok, hogy ha más személy nevére kiállított okmányt használsz fel, és a kalauz rájön a turpisságra, akkor bizony mélyen a zsebedbe kell nyúlnod. Ám ugyanilyen kockázatos vállalkozásba fogsz, ha a névre szóló menetjegyedet, bérletedet vagy kedvezmény igénybevételére jogosító igazolványodat, igazolásodat kölcsönadod.

A belföldi díjszabás ugyanis egyértelműen kimondja, hogy ha más, arra jogosulatlan személy használja a te papírjaidat, akkor nemcsak őt büntetik meg, hanem a te nevedre is kiállítanak egy büntetést 8 ezer forintról. Tehát, ha egy mód van rá, ne tedd családi közkinccsé a bérletedet, mert ezen mindenki csak bukhat.

A világ legszebb állomásai

A gyönyörű vasútállomások már önmagukban is látnivalót biztosítanak a túra során.

Ezt is szeretjük