Mesebeli erdélyi város, ahova átszállás nélkül elvisz a MÁV: Brassó utcáin megelevenedik a történelem

Brassó egy megtestesült, színes történelemkönyv, ahova vonattal is egyszerű eljutni.

brasso-varoskep
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Erdély különleges gyöngyszeme Brassó, az erdélyi szászok egykori központi városa, melyet páratlan fekvése és szép városképe is különlegessé tesz a környéken.

A 250 ezer fős Brassó utcáin megelevenedik a történelem, a város hátterében pedig meseszép helyek sorakoznak, bámulatos panorámát nyújtva az ott élők és a látogatók számára.

Brassó látnivalói

Brassó talán leghíresebb látnivalója az 1300-1400-as években épült, evangélikus Fekete templom, mely Erdély legnagyobb temploma, és az európai gótika legkeletebbi fontos alkotása is egyben. A nevét az 1600-as évek végi brassói tűzvészt követően kapta, amikor hatalmas koromréteg fedte be, ezt azonban később eltávolították róla.

A város Fellegvára ugyancsak megkerülhetetlen látnivaló, mely az északi Márton-hegyen épült meg, melynek legrégebbi részei még az 1500-as évekből származnak. Számos magyar vonatkozásainak egyike, hogy itt zajlott az 1848–49-es forradalom és szabadságharc egyik harca, a tömösi-szorosi csata, mely az orosz cári és a császári csapatok túlereje miatt kudarccal végződött.

Történelmi emlékek városszerte

Brassó városának utcáin több helyen is lehet találkozni a múlt darabjaival: az északi Warte-dombon megtekinthető az egykor védelmi funkciót ellátó Fekete- és Fehér-torony, míg a Cenk-hegyen még a régi várfalak egy része is áll. A Takácsok bástyája vagy Lenszövők bástyája és a délnyugati oldalon álló Katalin-kapu díszes kaputornya is impozáns pontjai a városnak. 

Brassóban megközelítőleg húsz templom is áll, köztük számos katolikus, evangélikus, ortodox és zsidó istentiszteleti építmény, melyeket kívül-belül érdemes megcsodálni. De számos múzeum, így néprajzi és várostörténeti gyűjtemény, sétányok és parkok is várják a városnézőket.

Az óváros mellett magasodó Cenk-hegy a túrázókat és a mesés panorámák kedvelőit is vonzza. A hegy a Keleti-Kárpátokhoz tartozó Keresztényhavas része, és csúcsa akár felvonóval is elérhető. Ugyancsak vonzó a környék üdülőövezete, Brassópojána is, amelyet a téli sportok szerelmesei céloznak meg leginkább.

A cikk az ajánló után folytatódik

Brassó vonattal

Brassó városába vonattal is egyszerű eljutni, noha az út meglehetősen hosszú, járattól függően körülbelül 14-16 óra. A MÁV InterCity-járatai a budapesti Keleti pályaudvarról indulnak, hogy aztán Szolnok, Mezőtúr, Békéscsaba és Püspökladány után az erdélyi városba folytassák az utat. Vonat egyébként Budapestről 4-szer indul naponta: ezek a Hargita, a Fogaras, a Corona, az Ister és a Dacia IC. 

A kedvezményes jegyek ára egy útra 19 eurótól kezdődik, oda-vissza pedig 38 euró, ezek azonban korlátozott számban vehetők igénybe. A helyjegyek ára 3-3 euró irányonként. Összesen tehát akár 14 ezer forintba is kerülhet az út. A nem korlátozott jegyárak oda-vissza helyjeggyel együtt nagyjából 26 ezer forintba kerülnek.

Erdély leggyönyörűbb falvai

Csak kapkodja az ember a fejét, mennyi felfedezésre váró kincs van Erdélyben! Ezek a falvak nem hiányozhatnak a bakancslistáról.

(Képek: Getty Images Hungary, Wikipedia/Banciu romulus.)

Ezt is szeretjük