Nézd meg a világ legszűzebb tájait!
Ahol azt is hallani, ahogy nőnek a fák
Még mindig vannak a Földön érintetlen helyek. Íme, a legszebbek.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Annak ellenére, hogy az ember minél inkább próbálja kiaknázni a bolygó erőforrásait, legtöbbször komoly károkat okozva ezzel az ökoszisztéma egyensúlyában, léteznek olyan helyek, melyeket máig féltve őriznek. Gyönyörködj a bolygó legérintetlenebb pontjaiban!

Ritka virág a Manuel Antonio Nemzeti Parkban
Manuel Antonio Nemzeti Park - összeér a tenger és a dzsungel

Ahol az őserdő beleér a tengerbe: Manuel Antonio Nemzeti Park, Costa Rica

Costa Rica többtucatnyi nemzeti parkja között már régóta a Manuel Antonio, a burjánzó erdők, fehér homokos partok és változatos korallzátonyok együttese a gyöngyszem, mely egyúttal bolygónk egyik legérintetlenebb helye. E gyönyörű vadon őrzői napjainkban azzal szabnak határt az egyre nagyobb érdeklődésnek, hogy korlátozzák a látogatók számát, és egyeseket más, kevésbé felkapott parkok felé irányítanak.

A Manuel Antonio Costa Rica egyik legkisebb parkja, és a vörös hátú mókusmajmok egyik legutolsó élőhelye. Ritkaság, hogy nemzeti parknak tengerpartja is legyen, ám itt bőven lehet búvárkodni, szörfözni és halászni is.

A parthoz közeli hegyoldalról lenyűgöző körpanoráma nyílik a környékre, a látvány olyan elbűvölő, hogy sokan egész hosszan időznek el itt azután is, hogy a nap utolsó sugarai is elbújtak.

Érintetlen, rusztikus szigetek: Iles de Galante, Karib-szigetek

A guadeloupe-iak érthető módon titkolják, hol pihennek ők maguk a hétvégén. Ha azonban nagyon faggatják őket, bevallják, hogy a kicsi Iles des Galante-ra menekülnek. E szigetek érintetlen, rusztikus bája utánozhatatlan, úgy emlegetik őket, mint olyan helyeket, ahol még a fák növekedését is hallani.

A Marie Galante idilli vonzereje páratlan a karibi térségben, rengeteg ápolt ültetvény, szélmalom és ökrös szekér árulkodik arról, milyen fontos a cukornád és a rum egy olyan szigeten, ahol a turizmusra nem sokat adnak.

Marie Galante tengerpartja
Mesés sziklák a szigetek mentén

A hosszú, aranyló Petite Anse tengerpart a hétvégi piknikek kedvelt helyszíne. Terre-de-Haut, a Saintes-csoport legnagyobbika egy árnyalattal turizmusorientáltabb a maga pasztellszínű nyaralóival és kanyargó útjaival.

A sziget kis fogadói közül a legjellegzetesebb a l' Auberge des Petits Saints aux Anacardies, egy bájos fogadó, hóbortosan telezsúfolva régiségekkel és furcsa ajándéktárgyakkal, melyek valamiért megtetszettek a világutazó tulajdonosoknak. Az óceánra néző étterem meglepően kifinomult bor- és étlapot kínál, főként ahhoz képest, hogy mennyire a világ végén érezheti itt magát egy utazó.

Az utolsó ökológiai paradicsom: Pantanal Rezervátum, Brazília

A világ legnagyobb lápvidéke, Pantanal megdöbbentő számú és fajtájú állat és növény otthona. A folyók találkozásánál kialakult terület a világ utolsó érintetlen ökológiai paradicsoma, mely számtalan, máshol már régen kipusztított fajnak ad otthont - és a legtöbb dél-amerikai lakos még csak nem is hallott róla. Kanalas gém, chaco chachalaca, koati, jabiru, rhea - némely egzotikus teremtménynek talán a neve is idegenül cseng, látni pedig végképp nem láthatóak máshol.

Az ismerősnek hitt állatok - farkas, hangyász, tapír, jaguár, szarvas, tatu - hihetetlen méreteikkel ejtik ámulatba a látogatót: Amerikában sehol másutt nem nőnek ekkorára ezek a fajok. A Kajmán Ökológiai Rezervátum - mely félig gazdaság, félig ökoturisztikai célállomás - tökéletes kiindulópont a nyüzsgő Pantanal felfedezéséhez.

A Pantanal
Érintetlen tájak
Egyedülálló mocsárvilág

Habár a 131 ezer hektáros rezervátum épp csak egy morzsája a lenyűgöző Pantanal egészének, így is csaknem korlátlan lehetőségeket kínál az egész napos felfedezőutakra.

Szakértő idegenvezetőkkel járhatók be gyalog, hajóval, kisteherautón vagy lóháton a folyók, csatornák és lagúnák bonyolult szövedékei. A természet színjátéka sötétben sem ér véget: több millió szentjánosbogár varázsol karácsonyi hangulatot, a portyázó állatok hátborzongató hangjai pedig betöltik az éjszakát. Ha még több gyönyörű rezervátumot akarsz megismerni, kattints ide!

Cikkünk Patricia Schultz 1000 hely, amit látnod kell című könyve alapján készült, mely a Vince Kiadó gondozásában jelent meg. Képek: newsdenous.uniterre.com; aparecido202.wordpress.com.

Ezt is szeretjük