Láttad már az univerzum középpontját?
Bámulatos képeken a Föld köldöke
Cuzcót az inkák a világegyetem középpontjának tartották. Nézd meg, miért!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Cuzco, az amerikai kontinens archeológiai fővárosa, ősrégi kultúrával rendelkező, egyedülálló hely az Andok szépségének és misztikumának ölelésében. A Cuzco név az őshonos kecsua nyelv qosqo szavából ered, melynek jelentése: a Föld köldöke, vagyis az inka birodalom szülőhelye és központja.

Vidék Cuzco környékén
Napszimbólum Cuzcóban
Cuzco főtere
Cuzco óvárosa

A bolygó köldöke

A tengerszint felett 3350 méter magasságban fekvő, koloniális városban, melyet az inkák nem csupán birodalmuk, de az egész világegyetem középpontjának tartottak, minden út a köldök köldökébe, a Plaza de Armas térre vezet. Az inkák által Huacaypatának elkeresztelt tér a Manco Capac által a 12. században alapított főváros szíve volt.

A tér körül tíztömbnyi sugárban elhelyezkedő koloniális óváros a Pizarro 1532-es ideérkezését követő évek és a spanyol invázió emlékeinek lerakata, valamint a nyugati világ legnagyobb birodalma, az inka civilizáció végső megsemmisítésének nyomait viseli. A Plaza de Armast a lerombolt, arany-, ezüst- és drágakő díszeitől megfosztott inka paloták és templomok romjain épült díszes barokk katedrális - a koloniális egyházi építészet egyik lenyűgöző példája Dél-Amerikában -, több templom, udvarház és oszlopcsarnok szegélyezi.

A lerombolt inka épületek óriási kövekből, malter nélkül gondosan illesztve rakott, düledező alapozásának maradványai gyakran még mindig láthatók, némelyik akár két szint magasan is.

Utazás a világegyetem közepébe

Cuzco Limától egyórányi repülőútra található, de Peru nagyobb városaiból is minden nap találni ide közlekedő repülőjáratokat. Emellett a Machu Picchura és az Urubamba-völgyben található többi inka emlék felé igyekvők számára is kötelező, kihagyhatatlan megállóhely. Leginkább április és október között, a száraz évszak idején célszerű idelátogatni.

Érdemes úgy Cuzcóba menni, hogy a látogatás a június 24-én megtartott legnagyobb inka ünnepet, az Inti Raymint - inka napfesztivál - is érintse, mely a mai Dél-Amerika egyik leglátványosabb andoki fesztiválja. Egybeesik Keresztelő Szent János ünnepnapjával, mely egyben Cuzco és az indiánok perui emléknapja. Az ősi ünnepnap eredeti felvonulását újra felelevenítik Cuzco nagyobb terein és utcáin, parádéval, körmenettel, tánccal és népzenével tarkítva. Ilyenkor különleges szertartásokat is tartanak az egykori inka Naptemplom helyén, a Coricanchánál, mely köré a ma itt álló Santo Domingo-templomot felépítették.

Romok Cuzco környékén
Cuzco éjszaka

Cuzcóban járva érdemes megszállni a több történelmi kort is felidéző Hotel Monasterióban, mely az Amaru Kala egykori inka vezér palotájának maradványain emelt 17. századi, teljesen zárt San Antonio de Abad papneveldében kapott helyet. Ez az intézmény az 1700-as évektől kezdve egészen az 1960-as évek végéig Latin-Amerika egyik legjelentősebb szemináriuma volt.

Koloniális eredete a mai napig jól látható a részletekben: a belső udvarokon, a boltíveken, a kőből épített szökőkutakon és az egyéb mestermunkákon. A vendégeknek itt a luxus és a történelem különleges elegyében lehet részük. Az egykori szerzetesi cellákból kialakított kényelmes szobákat megnagyobbították, és antik bútorokkal, faragott ágyakkal és márvány fürdőszobákkal látták el - a szerzetesi léttől alaposan eltávolodva. Ha szeretnél megnézni még egy különleges várost, méghozzá olyat, melyet állítólag a földönkívüliek virágoztattak fel, kattints ide!

Cikkünk Patricia Schultz 1000 hely, amit látnod kell című könyve alapján készült, mely a Vince Kiadó gondozásában jelent meg.

Ezt is szeretjük