Ámulatba ejtő képeken a lebegő város
La Paz, a világ teteje
La Paz a világ egyik legkülönlegesebb városa, ahol égbe épült házak és boszorkányok várják az utazót.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bolíviáról többeknek a börtönlázadások, a korrupció, a kábítószerek és a rossz közbiztonság jut eszébe, ez azonban nem fedi a teljes valóságot. Gazdaságilag a legszegényebbek közé tartozik, ami erősen érezteti hatását az országon, ennek ellenére nevezhetnénk a legek országának is, hiszen itt van a világ legmagasabban fekvő, hajózható tava, a Titicaca-tó, a világ legnagyobb sósivataga, a Solar de Uyuni, a lakosságot legnagyobb részben az indiánok jelentik, és itt található a világ legmagasabban fekvő fővárosa, La Paz is, a színek, a kokacserjék és a boszorkányok központja.

La Paz városa
La Paz központja
Templomrom La Pazban
La Paz éjszaka

Indiántelepülésből kormányzati székhely

La Paz a tengerszint felett 3600 méteres magasságban fekszik egy fennsík alatt, ahol El Alto városa található, ami egyben helyt ad a főváros repülőterének is.

Elhelyezkedéséből fakadóan nem túl kellemes a klímája, hiszen a legmagasabb nappali hőmérséklet épp csak eléri a 20 fokot, az éjszakák pedig igencsak hűvösek. Mindezek ellenére rendkívül különleges hangulatot áraszt a spanyol hódító, Alonso de Mendoza által 1524-ben megalapított település, mely az indiánok által lakott Chuquiagóból nőtte ki magát.

Fejlődését annak köszönheti, hogy a közeli Choqueyapu-folyó partjánál aranyat találtak, ez pedig évekkel később odáig vezetett, hogy 1898-tól az ország fővárosa lett. La Paznak nemcsak a látványa és az elhelyezkedése különleges, hanem a neve is.

Eredetileg Nuestra Señora de La Paz volt, vagyis a békés Miasszonyunk városa, melynek nevét a dél-amerikai függetlenségi háború 1825-ös csatájának emlékére La Paz de Ayacuchóra változtatták.

Piacok, sikátorok, hegyi kacskaringók

A város olyan, mintha időutazáson venne részt az utazó - hirtelen a 18. században találja magát, ahol a helyiek hagyományos népi öltözékben járkálnak, a piacok forgatagában árulják portékáikat, a kézi szőtteseket és faragásokat, különféle szobrokat, amuletteket és gyógynövényeket.

Ha pedig a gyarmati korokban épült, hangulatos épületek közötti sikátorokban sétál, egy-egy pillanatra nyugalomra lelhet, hiszen a legkisebb zug is árulkodik a helyiek hagyománytiszteletéről, a mitikus legendákkal teli világnézetről. Lassú, andalgós városnézésről azonban szó sincs, hiszen a hegyoldalakra felfutó keskeny utcák alaposan kifáraszthatják a látogatókat, és az ilyen magasságban jellemző ritka levegő sem könnyít a helyzeten.

A szegények élnek legfelül

Szokatlan módon La Pazban a város völgyben lévő részein élnek a gazdagok, míg a lakosság szegényebb rétege a közeli hegyoldalakon lévő házakban éli mindennapjait, melyek a belváros nyüzsgő pompájával szemben igazi nyomornegyedet alkotnak, ahol gyakran még az ablaküveg is luxusnak számít.

Boszorkánypiac és a legfurcsább börtön

La Paz egyik legérdekesebb és legkülönlegesebb helye a híres boszorkánypiac, ahol nem csak amulettekre és gyógyfüvekre tehetnek szert a turisták, de minden, a varázsláshoz szükséges hozzávalót beszerezhetnek, a szárított békától kezdve a lávaembrión át egészen a macskakaromig.

Boszorkánypiac
Elnöki palota
Hagyományos öltözet La Pazban
A színház La Pazban

A város másik szokatlan látnivalója a La Paz-i San Pedro börtön, mely teljesen másként működik, mint a jól ismert börtönök, itt ugyanis szabad közösségben élnek a rabok a bérleti díj fejében használt cellákban, fociznak, kereskednek, a leggazdagabbaknak külön konyha és fürdőszoba jár, míg a szegényebbek a cellákon is osztozkodni kénytelenek.

Annak ellenére, hogy működő büntetés-végrehajtási intézményről van szó, mindössze 26 euró fejében bárki részt vehet egy börtönlátogatáson, ha pedig ennél is extrémebb kalandra vágyik, egy éjszakát is eltölthet a rabok társaságában.

Kép: hu.wikipedia.org, Jonik.

Ezt is szeretjük