Lenyűgöző fotókon a világ legszebb lagúnája
Nézd meg, mielőtt elnyeli a tenger!
Bora Bora a világ legszebb szigete és lagúnája. Gyönyörködj képeinkben!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A repülőgép bal oldalán érdemes helyet foglalni, ha valaki elsőként szeretné megpillantani azt a lagúnát és szigetet, mely 250 évvel ezelőtt magát Cook kapitányt is megbabonázta. A hat és fél kilométer hosszú, illetve kicsivel több mint három kilométer széles Bora Bora oázisként emelkedik ki az indigókék óceánból.

Bora Bora felülről
Valójában vulkánsziget
Paradicsomi környezet
Tökéletes hely az álomnyaraláshoz

Bora Bora 233 kilométerre északnyugatra található Papeetétől, Tahiti fővárosától. A szigetre naponta közlekednek repülőjáratok, az út körülbelül 45 percet vesz igénybe. A Bora Borai reptérről motorcsónak viszi a helyi szállodába a lagúnán át, mintegy 20 perc alatt a látogatókat. A szigetet a május és november közé eső időszakban érdemes felkeresni.

Az óceán süllyedő gyöngyszeme

Az egymással csak lazán összefüggő szigetecskék kör alakú, pálmafás zátonyának közepén tágas lagúna helyezkedik el. A víz a kék és a zöld szín különféle, nehezen meghatározható árnyalataiban tündököl. A lagúna közepén ott magasodik a híres, zöld dzsungellel borított, kettős vulkáni csúcs, mely legalább 1600 méterrel emelkedik a víz színe fölé.

A sziget egykor, több millió évvel ezelőtt vulkánként tört a víz színe fölé, eköré nőtt szép lassan a ma a lagúna külső részét alkotó korallszegény. Amint azonban a Föld kérge a mélyben már nem izzott tovább, a vulkáni részek megkezdték lassú süllyedésüket. Annak ellenére, hogy a korallzátony folyamatosan épül, Bora Bora nagyobb része fokozatosan merül bele a tengerbe - a süllyedés napjainkban is tart -, így egy idő után nem marad belőle más, mint a korallokkal körülvett lagúna. Ha szeretnél megnézni egy olyan helyet, mely már el is süllyedt, kattints ide, és ismert meg Port Royalt!

Ilyen lehetett a paradicsom

A Hotel Bora Bora alapítói az 1960-as években építették az első üdülőhelyet ezen a gyönyörű szigeten. Mivel kedvükre válogathattak a szebbnél szebb helyek közül, a leglátványosabbat választották: a ragyogóan fehér, finom homokkal borított Matira Beach-et, a Csendes-óceán talán legidillikusabb strandját.

A lagúna csendes vizére cölöpökön álló, zsúptetős kunyhókat építettek, de a parton is áll néhány házikó. A fából ácsolt napozóteraszokról és lépcsőkről egyenesen a vízbe lehet ugrani. A strandra vagy a kertre néző villák - faré - a sziget legnagyobb szálláshelyei közé tartoznak, némelyiknek saját medencéje és pezsgőfürdője is van. A kunyhókat déltengeri elegancia és egyszerűség jellemzi, harmonikusan simulnak bele a csakis káprázatosnak nevezhető természeti környezetbe.

Előttük a fehér, pálmafás stranddal és a kék lagúnával, a hátuk mögött pedig az Otemanu és a Pahia kettős csúcsával az utazók fáradt testéből itt pillanatok alatt kioldódik minden feszültség, és úrrá lesz rajtuk a paradicsomi sziget álmosító, ernyesztő varázsa. A nyughatatlanok búvárkalandra indulhatnak a sziget körüli vizekben: a korallzátony szinte pezseg az élettől. A szirtek között trombitahalak, papagájhalak és napóleonhalak úszkálnak.

Jellegzetes házikó Bora Borán
Napfelkelte a szigetről

Az egyik leglátványosabb helyi program a cápaetetés: a vállalkozó kedvű vendégek együtt úszhatnak a lagúnában élő tucatnyi másfél méter hosszú, veszélytelen, fekete farkú cápával. Az állatok a búvárok kezéből esznek.

Érdemes befizetni egy terepjárós utazásra a sziget belsejébe is: a sziklákról nyíló kilátás legalább olyan lélegzetelállító élmény, mint amikor reggeli fürdőzés közben a látogatók orra egy cápáéval ér össze.

Cikkünk Patricia Schultz 1000 hely, amit látnod kell című könyve alapján készült, mely a Vince Kiadó gondozásában jelent meg.

Ezt is szeretjük